Annonce
Hornbæk

Ældre Sagen på byvandring i Hornbæk

Ældre Sagen på byvandring i Hornbæk. Foto: Erik H Pedersen

HORNBÆK: Søndag eftermiddag i slutningen af august, i det skønneste vejr, drog 35 medlemmer af Ældre Sagen på en herlig guidet byvandring i Hornbæk. Vores guide Wiliam Leegaard fortalte levende om Danmarks første turistby. Turismen kom til Hornbæk, da en gruppe kunstnere fra København “opdagede” Hornbæks særegne kultur og naturmiljø, som de skildrede i tekst og billedkunst. Det var i 1870’erne. På det tidspunkt var det småt med overnatningsmuligheder. Men på få år blev der opført otte badehoteller og 15 pensionater. Plus at alle i det lille fiskerleje opførte annekser i baghaven til dem selv, så kunne de udleje hovedhuset til “københavnerne”. Indtil da havde Hornbæk Kro monopol på værelsesudlejningen. Monopolet blev for alvor brudt af Anne Regine Friis, Johanne Buch, Meta og Ida Buck samt Vilhelmine Dahlerup som i løbet af få år byggede fire store ikoniske badehoteller. Kunstnerne, der var årsag til Hornbæks store succes, fandt efterhånden stedet så overrendt af turister, at de flyttede til Skagen og blev siden kaldt for Skagens kunstnerne.

Byvandringen begyndte ved mindeankeret, hvor Wiliam Leegaard fortalte om de heltemodige fiskeres redningsaktion i 1774 af den engelske kaptajn Brown. Som tak for de otte fattige fiskeres redningsaktion, tilbød Brown halvdelen af sin enorme formue til de otte fiskere. Fiskerne afviste tilbuddet med begrundelsen: Ordentlige mennesker tager ikke penge for at redde liv.

Ældre Sagen på byvandring i Hornbæk. Foto: Erik H Pedersen

90.000 Egetræer

Vi fik også fortalt om en stor engelsk flåde, der blev samlet i Hornbækbugten i 1807. Da vind og vejr var gunstig, sejlede flåden mod København, som de terrorbombede. Byen overgav sig, og englænderne drog af med hele den danske flåde. Danmark var ikke en sømagts-nation længere. Der blev plantet 90.000 egetræer, som man efterfølgende kunne bygge skibe af.

Vi gik herefter hen til det gamle Carl Lochers hus. Marinemaleren lavede sammen med Holger Drachmann en marinemalerskole i husets atelier, der havde udsigt mod Kullen.

Turen videre gik til Hornbæk Kirke bygget i 1737, samme sted som de to foregående kirker. Som en af de få kirker i landet er her ophængt fire 200 år gamle kirkeskibe. Videre til det store badehotel på havnen hvor Stig Lommers Hornbækrevyer havde sin storhedstid. Revyerne fortsatte under og efter krigen, indtil hotellet lukkede i 1952. Vandførerfonden købte hotellet og omdannede det til hospital for polioramte børn fra Grønland og Færøerne – i øvrigt en stor succes.

Ældre Sagen på byvandring i Hornbæk. Foto: Erik H Pedersen
Annonce

God vin på Hornbækhus

Videre ad A.R. Friis Vej der er opkaldt efter den entreprenante Anne Regine Friis, som byggede det første store badehotel i Hornbæk. Wiliam Leegaard fortalte levende, om mange af de huse vi passerede på vejen til Hornbækhus, hvor vi med et glas vin i en hyggelig dagligstue fik vist fotos af historiske bygninger og herlige minder.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Slagter Baagø fylder 100 år: - Jeg skal sgu nok dø med støvlerne på og kniven i hånden

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Dollar-milliardær har kastet sine penge og kærlighed på gammelt Helsingør-skib: Funchal får en ny chance

Navne For abonnenter

Børnene var Asgers drivkraft: - Jeg møder jævnligt folk, der fortæller mig, at min far var den mest fantastiske lærer

Helsingør

Der var mord, grin og masser af musik i "Strien"

Navne For abonnenter

Asger var altid hjælpsom og fuld af gode ideer

Nordsjælland

Kom gratis til debat om Helsingørs store kulturforbrug

Erhverv For abonnenter

Thomas smed karrieren i skraldespanden og kastede sig ud som eventyrer: Siden har han ikke set sig tilbage

Hornbæk

Aflurede boliger i Hornbæk: Politiet efterlyser mistænkelig mand

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Sarah tog sit livs valg midt i personlig krise: - Min søn begyndte at skrige helt uhæmmet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Pegede på ansat: Dreng viftede med pistollignende genstand på burgerbar

Sport For abonnenter

Fra favorit til konstant underdog: - Nu bliver vi straffet benhårdt hver gang

Helsingør

Mens corona-smitten stiger: Mange flere af os skal behandles for senfølger

Annonce