Annonce
Helsingør

Økonomien er presset: Enhedslisten efterlyser stor skattestigning i Helsingør

Der var god stemning før byrådsmødet mellem Lokaldemokraternes Jan Ryberg (i midten), Ib Kirkegaard fra Dansk Folkeparti (til venstre) og Per Tærsbøl fra De Konservative. Ryberg og Tærsbøl forlader efter eget valg byrådet til nytår, og en grinende Ib Kirkegaard erklærede, at han måske også ryger på grund af de kritiske meningsmålinger for Dansk Folkeparti. Foto: Jesper Munch Nielsen
I de kommende uger vil intense forhandlinger vise, om der igen i år opstår et bredt flertal bag kommunens budget.

HELSINGØR: Der var stor talelyst ved byrådsmødet mandag aften, hvor partierne diskuterede kommunens budget for 2022. Det gennemgående tema var, hvordan kommunen skal få økonomien til at hænge sammen, når udgifterne til borgere med fysiske, psykiske eller sociale udfordringer. Her er et udpluk fra budget-talerne, hvor Enhedslisten stod alene med en opfordring til at sætte skatten markant op.

Marlene Harpsøe, Dansk Folkeparti, kaldte budget-situationen for alvorlig og efterlyste handling fra Christiansborgs side.

- Vi får ikke meget hjælp fra regeringen, og årets økonomiaftale levner ikke penge, der kan løse kommunernes problemer. Faldt der penge ned fra himlen, var alt godt. Sådan næsten. For selvom vi fandt flere penge, må vi ikke nødvendigvis bruge dem. Det sørger et snævert udgiftsloft for. Vi i Dansk Folkeparti går til årets budgetforhandlinger med et klart ønske om, at udgiftsproblemerne på ældre- og socialområdet løses. Vi ønsker ikke, at der skal ske nedskæringer hverken i ældreplejen eller for de handicappede. Borgerne skal have den hjælp, som de har krav på.

Annonce

Jørgen Bodilsen, Enhedslisten, erklærede, at skat er udtryk for viljen til at løse opgaverne i fællesskab. Og en skattestigning var logisk, mente han.

- Vi har jo foreslået stigninger på indkomstskatterne på sådan cirka 23 millioner kroner.  Vi vil være til at forhandle med, om beløbet ikke skal være større for at opfylde alle de ønsker, der er kommet frem om at give ældre-området og det specialiserede område og klimaet med videre et løft... Vi er i Enhedslisten dybt bekymret for kommunens økonomi. Og som det økonomisk ansvarlige parti vi er, vil vi foreslå, at en række anlægsudgifter bortfalder. Vi ønsker ikke at aflevere regningen i børneværelset.

Den røde tråd

Bente Borg Donkin fra SF erklærede, at hendes parti ikke var bange for at tage ansvar, heller ikke i de kommende forhandlinger. Og at hun var optimist, selv om budget-udfordringen er stor.

- SF vil forsøge at være med til at forhandle et godt budget hjem i forhandlingerne. Et budget, der står på skuldrene af tidligere aftaler, så der er en rød tråd i de beslutninger, vi træffer, og ikke bare hopper fra tue til tue. SF er et parti, der ikke er bange for at tage ansvar. Men økonomi i budgetaftalen skal have fokus på de svageste borgere og sikre et anstændigt og trygt hverdagsliv for alle borgere i vores kommune. Så er vi med til at finde fælles ansvarlige politiske løsninger. For tværpolitiske løsninger er holdbare og rækker ud i fremtiden, sagde hun.

Her er ikke plads til det sprøde valgflæsk-budget

Mette Lene Jensen, Venstre

Christian Holm Donatzky, De Radikale, erklærede, at budgetforhandlingerne ikke bliver en fornøjelse i år. Midt i en stor spareøvelse skal børn, kultur og klima prioriteres, var meldingen.

- Klimakrisen er vores tids største udfordring, og det er den, vi hele tiden må tage udgangspunkt i. Derfor bliver klimaet og især den grønne transport Radikales vigtigste prioritet. Vi skal langt om længe have elbusserne i budget, opstille ladestandere til kommunens transport og forbedre forbindelsesmulighederne i den kollektive trafik ved at indføre plustur. Men endnu grønnere er den transport, der bliver drevet frem af mennesker. Derfor går Radikale som sædvanlig til budgetforhandlingerne med et ønske om forbedrede cyklistforhold.

Annonce

Igennem benet

Mette Lene Jensen, Venstre, understregede, at der er voldsomme besparelser på vej i 2022-budgettet. Og derfor må partierne droppe gyldne løfter.

- Her er ikke plads til det sprøde valgflæsk-budget, hvor vi kun ønsker at hive alt ned fra hylderne i legetøjsbutikken, som var det den rene gavebod. Vi står derimod og kigger ind i massive udfordringer. Hvis man vil skaffe rum til at kunne få retvisende budgetter, må man også være med til at finde pengene. At tro andet er utopi...Venstre vil på ingen måde være med i et budgetforlig i år, hvis der spares på ældreområdet. Området er beskåret ikke kun ind til, men langt igennem benet.

Hvor mange partier går med i forliget?

2022-budgettet kan blive vedtaget af færre partier end sidste år, hvor De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Lokaldemokraterne, SF, Venstre og De Radikale var med i forliget, og kun Enhedslisten stod udenfor.

Alt tyder på, at Enhedslisten også i år forlader forhandlingerne på et tidspunkt, før en for det parti uspiselig aftale bliver indgået. Denne gang får Enhedslisten sandsynligvis selskab af et eller flere andre partier.

Jan Ryberg, Lokaldemokraterne, lagde vægt på, at byrådet får lagt et godt 2022-budget, der kan holde mange år frem i tiden, til gavn og glæde for alle kommunens borgere.

- Der er dog næppe nogen tvivl om, at der skal spares og findes nye indtægtsmuligheder. Jeg håber, at vi kan finde en ny og bedre løsning end bare at spare på det sociale område, hvor besparelser rammer hårdest, fordi det handler om de svageste borgere i samfundet... Lokaldemokraterne mener, at Helsingør kommune skal være et godt sted at bo for alle.

Ryberg forklarede som afslutning, at det var hans sidste budgettale - efter snart 16 år i byrådet. Lokaldemokraterne lukker og slukker ved årsskiftet og har ikke kandidater på stemmesedlen til kommunalvalget den 16. november.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce