Annonce
Helsingør

1.700 har fået ny tv-pakke: 14-årige Ziyad og Youssef hjælper til

Ziyad og Youssef har været med til at installere tv og internet hos 1.700 beboere på Vapnagaard.
To 14-årige drenge har hjulpet Stofa på Vapnagaard - og de er populære

Vapnagård har i den forløbne uge skullet have nye tv og internetpakker. Det betyder, at hele 1.700 husstande har haft besøg fra leverandøren, Stofa. Derfor har Stofa holdt til i Kulturhus Syd hele uge 11, hvor beboere kunne komme og hente udstyr samt få råd og vejledning om brug af det.

Da der var tale om en hel del udstyr – 27 paller i alt! - fik Stofa en aftale om hjælp fra den såkaldte  helhedsplan om at bruge to friske gutter fra lommepenge-ordningen.

Hjælper til

Ziyad Namrou og Youssef Younes, 14 og snart 14, er gået til opgaven med stor entusiasme.

- Vi går her på Vapnagårds servicecenter og hjælper Stofa-medarbejderne med en masse ting. Vi hjælper dem med at få kunderne ind ad døren. Og så hjælper vi med at pakke de ting ned i poser, beboerne skal bruge til deres nye internet og tv-pakke. Også til montørerne, som vi også har været med ude og hjælpe et par gange – mest måske som moralsk støtte. Vi er bare sådan nogen, der hjælper folk, siger Ziyad beskedent.

- Jeg er meget teknisk interesseret, siger Youssef, som ikke vil afvise, at det kunne være interessant at beskæftige sig med teknik i fremtiden.

- Måske noget IT, siger han.

Og Ziyad supplerer:

- Hvis de (Stofa, red.) kommer igen, er vi klar.

- Mange af vores lommepenge-aktiviteter har været lagt ned på grund af corona, og derfor var det kærkomment med en corona sikker opgave. Stofa var desuden hurtige til at indtænke de unge i flere opgaver. Det er der kommet et virkelig fint samarbejde ud af, hvor Stofa nærmest har adopteret to af vores lommepenge-unge hele ugen, og igen i uge 20, hvor det er planen at de unge skal med teknikere ud for at instruere i opsætning af udstyr, fortæller Rikke Djørup, som er børn- og ungekoordinator for den boligsociale indsats på Vapnagård.

Annonce

Arbejder også gerne uden løn

Lige nu  klør de to drenge på, fordi det er sjovt, og så selvfølgelig fordi, de får lidt penge for deres indsats.

- Vi har været i gang hele ugen. De første halvanden time får vi løn for, men tit bliver vi længere - nogle gange tre timer - frivilligt, fortæller Youssef,

- Vi kan rigtig godt lide at være heroppe, siger Ziyad.

- De giver os også cola og kager, så hvorfor ikke, som han siger.

De er enige om, at det er meget sjovere at hjælpe Stofa, end at sidde derhjemme og spille Playstation.

- Nu kender vi dem alle sammen, dem fra Stofa. De var her også før ferien. Og vi kender jo også mange af dem, der skal have udstyret.

- Ja, nogle gange er det jo ens nabo, der skal have udstyret, siger Youssef.


Det er svært at sige, om det er de unge eller Stofa-medarbejderne, der har fået mest ud af opgaven. Jeg har i hvert fald to unge mennesker, der nærmest tigger om at få lov at komme på arbejde.

Rikke Djørup


De to har også lavet video for Stofa, for til hverdag er de aktive med at lave små indslag til Vapnagaards facebookside.

- Vi laver for eksempel små indslag, hvis der skal ske et eller andet på Vapnagård, en festival eller fastelavnsfest eller sådan noget, så laver vi en lille video, så folk kan se, hvad der kommer til at ske, fortæller Ziyad.

Annonce

Skaber fællesskaber

- Det er svært at sige, om det er de unge eller Stofa-medarbejderne, der har fået mest ud af opgaven. Jeg har i hvert fald to unge mennesker, der nærmest tigger om at få lov at komme på arbejde, og hvis jeg er forbeholden i forhold til deres arbejdstimer, så insisterer de på at arbejde frivilligt. Ligeledes har der været et helt hold af Stofa medarbejdere, der har hevet mig i ærmet og spurgt ”hvornår kommer de? Hvornår har de fri fra skole”. Sidst har drengene desuden været i gang med at overtale Stofas eventkoordinator til, at de (drengene) må lave mad til hele holdet, når Stofa kommer igen i næste uge. Samme eventkoordinator fortæller, at det har været en kæmpe øjenåbner for dem, da de faktisk havde en del fordomme om området inden. Det er lige præcis det, vi gerne vil med lommepengeindsatsen: at gøre de unge arbejdsmarkedsparate, skabe fællesskaber og bygge bro. Og det er i den grad lykkedes her, siger Rikke Djørup.

Fakta om lommepengeordningen

- Lommepengeordningen er en indsats, som gør det muligt for yngre mellem 13 og 17 år at få et lille ekstrajob, som er med til at gøre dem arbejdsmarkedsparate og få noget god arbejdserfaring på deres cv, forklarer Rikke Djørup.

- Det er med til at flytte de unge frem i køen. Unge her fra Vapnagaard har nogle gange svært ved at komme i betragtning til fritidsjob. Men når de kan sige, at de har prøvet at være med her i lommepenge-projektet, åbnes der nogle døre. Et par stykke af dem har for eksempel lige fået fritidsjob oppe hos Harald Nyborg. Det er meget værdifuldt, at de unge lærer at tage ansvar – både for sig selv, men også for området, siger Rikke Djørup.

De to har – som alle andre været hjemsendt fra skolen og har haft online-undervisning. Så arbejdet med Stofa har også været et godt afbræk i en lidt kedelig hverdag.

- Jeg skal i skole igen i morgen, og jeg glæder mig helt vildt. Det havde jeg aldrig troet, jeg ville sige, siger Ziyad med et smil.

Så når Stofa kommer tilbage, for at gøre de sidste ting færdige om et par uger, er de to drenge klar til at hjælpe.

- Vi vil gerne i hvert fald. Også selv om vi ikke får løn… så kommer vi bare herned alligevel som frivillige, siger Youssef.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce