Annonce
Helsingør

Fra robotter til tænkende pilleæsker: - De er nødvendige for, at ældreplejen hænger sammen om 10 år

Berta er verdens mest avancerede robot til private, men i Danmark kan hun kun danse. Her med Lars Jørgensen, velfærdsteknologisk konsulent i Videnscenter for velfærdsteknologi på SOSU H. Foto: Joan Andersen
Teknologien aflaster de hårdt pressede sosu’er, og der er masser af penge at spare. I fremtiden bliver lynbesøg hos de ældre automatiseret, og teknologien tager over, når en ældre er faldet.

SOS SOSU: Om 10 år vil der være dobbelt så mange over 80 år, samtidig vil der mangle folk til at pleje dem. Lige nu har Helsingør Kommune 63 ubesatte stillinger i ældreplejen, og det tal kommer efter alt at dømme til at vokse i fremtiden.

En del af løsningen er velfærdsteknologi.

- Vi er nødt til at se på, hvad vi kan gøre for at effektivisere uden at ødelægge plejen, siger Lars Jørgensen, som er velfærdsteknologisk konsulent i Videnscenter for velfærdsteknologi på SOSU H.

Annonce

I hovedkontoret i Brøndby har de et udstillingsrum, hvor du finder alt, hvad hjertet begærer af teknologiske vidundere til både børn, ældre og handicappede. Noget er helt uden teknologi, men der ligger en masse forskning og viden bag.

Når det både er godt for kommunekassen eller statskassen og borgeren, så er det en velfærdsteknologisk vinder.

Lars Jørgensen

Her er alt lige fra specialdesignede senge, der hjælper dig ud af sengen, og kørestole der kan rejse dig op, til sansestimuli som en interaktiv kat og et træ med afslappende fuglekvidder. Dertil kommer alle de små ting som sugerørsholderen, og en kop der måler, hvor meget du drikker.

Velkommen til den fagre nye teknologiske verden.

Sparer tid og penge

Mange af de teknologiske opfindelser kan give en solid besparelse i kommunekassen, og samtidig forbeholde de varme hænder til ægte pleje frem for lynbesøg for at give en pille, som en maskine lige så godt kunne servere.

- Når det både er godt for kommunekassen eller statskassen og borgeren, så er det en velfærdsteknologisk vinder, siger den Lars Jørgensen.

Allerede nu er velfærdsteknologi en del af hverdagen på de fleste plejehjem. I Helsingør Kommune er Hornbækhave længst fremme, men de har endnu ikke så meget erfaring, at de er klar til at dele deres viden.

- De her ting kommer mere og mere. Plejesektoren er presset, og de er nødvendige for, at vores plejesektor overhovedet hænger sammen om 10 år, pointerer den velfærdsteknologiske konsulent og minder om, at vi kun skal bruge de ting, der fungerer for den enkelte borger.

Helsingør Dagblads kampagne: SOS SOSU

Der mangler medarbejdere i ældreplejen i Helsingør Kommune, for kommunen har – ligesom mange andre kommuner – svært ved at rekruttere alle de nye medarbejdere, man gerne vil.

Derfor sætter dagbladet i en stor, journalistisk kampagne, ’SOS SOSU’, fokus på, hvordan kommunen kan finde de nødvendige medarbejdere, så vi sammen kan få skabt en bedre ældrepleje.

Kampagnen skydes i gang den 25. april og du kan følge den på helsingørdagblad.dk.

På SOSU H uddanner de både pædagogiske assistenter og social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, og robotterne er med til at forberede eleverne til fremtidens arbejdsmarked.

- Alle tingene findes derude, men ingen har alle tingene. Om 5-10 år, når nogle af tingene bliver mere normale, så får vores elever ikke et chok. De har set tingene før, selv om de måske ikke umiddelbart ved, hvordan de skal betjenes, siger han og opfordrer til at fokusere på funktionen frem for robotteknologien.

Verdens bedste sosu'er: Hjælp med at finde vores lokale hverdagshelte

Hver dag suser flere hundrede social- og sundhedshjælpere, -assistenter og sygeplejersker rundt i vores kommune og tager sig af endnu flere hundrede ældre og andre, der alle har brug for hjælp til pleje eller praktiske opgaver. Et stykke arbejde, som fortjener en anerkendelse.

Skriv til os hvis du, som modtager af hjælp, som kollega, som pårørende eller som noget helt fjerde, kan fortælle os, hvilken sosu'er, du synes, der gør en forskel.

Send en lille tekst på maksimalt 1.000 anslag, hvor du forklarer, hvorfor denne person er den bedste til sit job i følge dig. Med i pakken vedhæfter du også et billede af dig og pågældende.

Send det til fællesskabs- og debatredaktør Julia Friis på jufrj@jfmedier.dk.


1 Verdens mest avanceret robot

Robotten Berta er en af verdens mest avanceret robot til hjemmet. Berta er en servicerobot fra Japan, og den kan styre din kalender, alarmsystem, lyset, ja, faktisk alt i et hjem. Men nogen skal styre den.

- I Japan kan du få apps til den, men her i Danmark kan den kun danse, siger Lars Jørgensen med lidt overdrivelse.

SOSU H satte nogle elever sammen med elever fra TEC i Ballerrup, hvor de skulle finde ud af, hvad Berta kan bruges til på et plejecenter.

- Den kan holde vagt, for den kan genkende ansigter. Den kan også hente folk i receptionen, fortæller han.

Eleverne kom faktisk langt og var ved at udvikle en app til den.

- Robotterne kommer ikke til at overtage menneskelige funktioner i vores livstid, men de kan hente medicin og køre med blodprøver, det gør de allerede på hospitalerne. Det er jo spild af tid, at et menneske skubber en vogn rundt, siger den velfærdsteknologiske konsulent og peger på Danmark, som et af de lande der er allerlængst fremme med teknologi i det hele taget.

- Robotter er gode til ensidige, gentagne og præcise opgaver. Meget bedre end mennesker, siger han.

2 Hjælp til at spise

Spiserobotter findes i flere forskellige udgaver. Denne er fuldautomatisk. Ved andre er tallerkenen delt ind i fire, og med en stor knap kan man selv bestemme, hvad man vil have fra menuen.Foto: Joan Andersen

Vi har spiserobotter, altså en maskine der kan give dig mad. Nogle steder synes de, det er helt fantastisk, andre er ikke så begejstret for den.

- På Jonstrupvang, hvor de har unge, der lider af spastiske lammelser, har de omkring 15 spiserobotter. De unge elsker den frihed, robotten giver dem, for pludselig kan de spise selv. Men ældre er nok mere forbeholdne overfor den nye teknologi, siger Lars Jørgensen.

Spiserobotterne findes i flere forskellige udgaver, afhængig af behov.

Du kan også få en kop, der måler, hvor meget væske du drikker samt dokumenterer væskeskemaet.

3 Intelligente pilleæsker afløser lynbesøg

Der findes en pille-robot, altså en automatisk pilleæske, som fortæller dig, hvornår du skal tage dine piller, og hvis du ikke tager dine piller, bliver hjemmeplejen alarmeret.

Pilleæsken kan spare hjemmeplejen for mange lynbesøg, og den er faktisk allerede i brug her i kommunen.

- Hvor meget værdi får en ældre ud af et lynbesøg på fem minutter, hvor plejeren stresser ind ad døren for at give en pille? Det er ikke et besøg med varme hænder. Det er jo heller ikke rart, at ens hjem er åben som en banegård. Og hvor mange fejl sker der? Robotten laver meget færre fejl end mennesker, viser tests, fortæller Lars Jørgensen.

De hurtige besøg kan afløses af en automatisk pille-dispenser.

- Sådan en robot koster 50.000 kroner. Det lyder dyrt, men hvis man kan spare fem besøg om dagen, så er den hurtig tjent ind. Den er især god de steder, hvor hjemmeplejen skal køre meget langt for at komme ud til borgeren, fortæller konsulenten.

- Jo flere af de mange lynbesøg uden menneskelig værdi vi kan tage væk, jo bedre, siger han.

Mere præcist foregår det ved, at lægen udskriver en recept, et godkendt apotek pakker pilleæsken, og Falck kommer ud og pakker maskinen. Så skal borgeren blot følge maskines vejledning, samtidig bliver medicinforbruget dokumenteret.

Maskinen er sikret mod misbrug, så borgeren kan ikke sidde og poppe smertestillende piller, og så registrerer den fejlfunktioner.

4 Robot-kæledyr

Sælrobotten Paro ses i baggrunden, forrest ses de to katte, den sorte er den dyreste. Foto: Joan Andersen

Sælrobotten Paro var den første af sin slags. Den prøver at få øjenkontakt med dig og læner sig ind mod dig, når du nusser med den. Og så koster den 46.000 kroner.

Andre teknologier kan næsten det samme, men koster meget mindre.

- De her to katte kan egentlig det samme. Forskellen er prisen. Den ene koster 1.000 kroner, den anden 16.000 kroner. Den dyre skal have service, og hvis den går i stykker, koster det et par tusinde at lave den. Det er ikke altid en fordel, at det er så smart som muligt, siger Lars Jørgensen.

5 Store Bent og Bette Bent giver stjernestunder

Her sidder modellem med Bette Bent. Store Bent er noget større og vejer et kilo mere.Foto: Oliz

Man taler om stjernestunder, når man har med demente at gøre. Sælen og kattene giver de demente de eftertragtede stjernestunder. Store Bent og Bette Bent kan lidt af det samme.

Jens er dement. Han har intet sprog og meget uro i kroppen. Det hele kører på ham hele tiden, men når han bliver placeret i en stol med Store Bent på skødet, falder han til ro.

- Det er det eneste tidspunkt på døgnet, hvor han får ro. Han render rundt på gangene, og personalet skal hele tiden bruge en masse tid på at løbe efter ham, men her falder han til ro nogle timer om dagen, mens dovendyret bliver nusset og kælet med, snakket til og fortalt historier, fortæller Lars Jørgensen.

Store Bent vejer fire kilo, mens Bette Bent vejer tre kilo og kan bruges til børn. Tøjdyrene har tyngdeposer indeni armene og kroppen, så det føles som at sidde med et barn eller et dyr, der holder om dig og holder fast.

Noget tilsvarende findes som dukke.

- Ulempen ved dukken er, at den minder om et barn. Hvis de sidder med den i en halv dag, så kan de vågne om natten og tænkte, ’hov, hvor er barnet?’. Det er anderledes med dyr, forklarer eksperten.

6 En simpel opfindelse

Sugerørsholderen kan for nogle betyde frihed.Foto: Joan Andersen

En sugerørsholder er ikke højteknologisk, men den er en smart lille opfindelse til stort set ingen penge, som kan give livskvalitet for millioner.

Lars Jørgensen fortæller om en mand, der har sklerose og hjælpere 24 timer i døgnet. Han har en maskine til flere hundrede tusinde kroner, så han kan bruge øjnene til at skrive med, men når du spørger ham, hvad det bedste hjælpemiddel er, så siger han sugerørsholderen. Med holderen og et langt sugerør kan han nu drikke sin kaffe, mens han sidder og læser eller svarer på mails – helt uden hjælp. Sugerørsholderen har givet ham frihed.

- Nogle gange handler det ikke om, hvor smarte eller højteknologiske tingene er, siger han.

7 Den intelligente seng

Kommunerne siger længst muligt i eget hjem.

- Hvis du har et ægtepar, hvor den ene falder og brækker hoften, selv om hoften heler, så kan der være problemer med balancen og med at komme ud af sengen. Det er en kæmpe belastning for sådan et ægtepar. Hjemmeplejen kommer klokken syv og hjælper med at komme ud af sengen, også om søndagen, hvor man måske vil sove lidt længere. Og klokken 21 kommer de og hjælper dig i seng. Med den her seng, får du friheden igen, forklarer Lars Jørgensen og tilføjer:

- Frihed er svær at måle i kroner og øre.

En RotoBed roterer borgeren ud af sengen og op i en siddende stilling. Den koster 40.000-50.000 kroner.

- De penge er meget hurtigt tjent hjem, og samtidig giver det en enorm frihed til borgeren, som ikke længere behøver at indrette sit liv efter hjemmeplejen, siger han.

Der findes også andre former for intelligente senge, som kan tippes og vippes, så plejernes arbejde bliver væsentlig lettere. Især hospitalerne bruger flere og flere af den slags senge.

8 Let betjent løftestol

Med en LiftUp Raizer er der ikke længere brug for Falck til at hjælpe en borger, som der er faldet. En enkelt sosu'er kan med denne maskine klare det hele selv.Foto: Martin Dalsgaard/LiftUP

Når en borger falder, så kan ventetiden på Falck være lang og svær – og ikke mindst dyr. Derfor har nogle kommuner investeret i en løftestol, der kan betjenes af en enkel person uden af få rygskader.

- Man samler stolen under borgeren, der er faldet, og får dem på højkant igen med stolen. En Raizer løftestol koster 26.000 kroner. Det koster måske 3.500-5.000 kroner at få Falck ud og en masse tid for hjemmeplejen. På Lolland Falster bruger de den et par gange om ugen, så den er tjent hjem mange gange, fortæller Lars Jørgensen.

9 Faldforebyggende rollator

Det er svære at beregne, hvor mange penge der er sparet, når det handler om forebyggelse. Der findes blandt andet en parkinson rollator, hvor man aktivt skal holde håndtagene inde, når man skal gå, for når man har parkinson, er det ikke kun rystelser, der er et problem, man kan også fryse og gå i stå i bevægelsen. Når benene pludselig går i stå, falder man – medmindre man har en rollator, der står stille, som man kan støtte sig til.

Når man skal i gang igen, er det godt at have noget at sigte efter, derfor har rollatoren også et laserlys, som laver en rød streg på jorden som guide.

- Nogle mennesker har tegnet fodgængerfelter i deres hjem for eksempel fra soveværelset til badeværelset, for det hjælper dem med at kunne gå.

10 Avancerede kørestole

Lars Jørgensen afprøver avancerede kørestole.Foto: Joan Andersen

Her er verdens eneste hjælpemotor til en kørestol, som kan koble sig selv af og på. Du kører blot kørestolen hen til den og trykker på knappen, så er du kørende.

I baggrunden ses en kørestol, hvor nogen har taget teknologien fra el-cykler og sat på en kørestol. Den virker på alle kørestole, de skal blot have monteret de specielle hjul. Mange krigsveteraner har den.

- Noget af det værste ved at sidde i en kørestol er, at folk taler ned til en, bogstavelig talt, siger Lars Jørgensen og viser endnu en kørestol, der både kan hæve sædet, så man er i øjenhøjde, og få selv lamme personer op at stå.

Den er 100 procent stabil. Den kan ikke vælte.

- Den dækker det helt basale menneskelige behov for at være ligesom alle de andre, siger han.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Helsingør

Knivsvingeri i Hornbæk efter mislykket besøg hos lokal sex-arbejder: Svenskere taget med blodigt Rolex-ur

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør For abonnenter

Maria ventede på et opkald fra kæresten Albert Dyrlund  - i stedet fik hun sit livs værste besked

Annonce