Annonce
Helsingør

100 år i dag: Per skabte "den hvide by"

Arkitekt Jan Arnt fortalte ved åbningen af udstillingen med Per Christiansen om en karismatisk, dynamisk og somme tider temperamentsfuld arkitekt. Foto: Lars Johannessen.

Arkitekt Per Christiansen ville have været fyldt 100 år i dag, søndag. Lørdag mindedes Espergærde manden, der havde en stor hånd med i skabelsen af deres by.

Annonce

ESPERGÆRDE: Espergærde Bibliotek ville ikke have været der uden ham. Heller ikke Mørdrup Kirke eller Espergærde Centret.

Det drejer sig om arkitekten Per Christiansen, der mere end nogen anden skabte "den hvide by" Espergærde da et stort område ved Søbækgaard blev omdannet fra marker, til det vi i dag kender som midten af Espergærde.

I morgen, søndag, ville Per Christiansen være fyldt 100 år, hvis han havde levet. Det jubilæum blev lørdag markeret i Espergærde. Først med åbningen af en udstilling på biblioteket, der blev fulgt op af en lille byvandring.

Per Christiansen er blandt meget andet manden bag tegningerne til 45 kædehuse på Søndermarken. De blev første del af det, der blev kaldt "den hvide by".

Navnet skyldtes at Per Christiansen meget konsekvent tegnede bygninger med hvide mure, røde teglsten og sort træværk.

Inspirationen kom blandt andet fra de såkaldte Ungarnshuse, som Per Christiansen nogle år tidligere havde bygget på Mørdrupvej.

I tresserne, halvfjerdserne og firserne udviklede "den hvide by" sig med bygningen af Espergærde Centret, i flere etaper, Espergærde Bibliotek og Mørdrup Kirke.

Per Christiansens visioner startede som akvareltegninger, men det var i høj grad kollegaen og samarbejdspartneren Carl Svendsen, der omsatte visionerne til arkitekttegninger.

Carl Svendsen fylder snart 83, men er forholdsvis frisk, og var med da hans kollega blev hædret.

- Jeg kom jo i Pers forældres hjem, som barn husker Carl Svendsen, der også tog med den lille rundvisning, som arkitekt Jan Arnt gav efter åbningen af udstillingen.

Der var stor interesse for åbningen af udstillingen om Per Christiansen og for rundvisningen. Udstillingen kan ses på Espergærde Bibliotek frem til den 9. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Miss Coffee er kommet på hjul

Annonce