Annonce
Helsingør

#47: Vægmalerier i Helsingør

Ingelise Carrock Olsen tipper om Helsingørs vægmalerier til #117oplevelseriHelsingør
Annonce

Ingelise Carrock Olsen tipper:

Hvilken oplevelse vil du anbefale? 

Vægmalerier i Helsingør

Hvorfor skal man opleve det? 

Vil man på opdagelse, vil jeg anbefale en rundtur i byen på jagt efter vægmalerier i Helsingør. Det er utroligt, hvad Helsingørs mure kan fortælle - “kun fantasien sætter grænser”.

Min mand og jeg tager ofte vores tre børnebørn på rundtur i vores smukke by for at kigge på de mange vægmalerier, der findes i Helsingør, og der kommer rigtig mange spørgsmål.

Jeg fandt forleden en folder på biblioteket i Kulturhavnen, hvor “byens historie og identitet fortælles gennem 17 kunstværker” - denne folder kan anbefales at have med på rundturen.

God fornøjelse - og husk også “Tunnelmalerierne ved Vapnagård”.

 

Anne Reib tipper også:

Hvorfor skal man opleve det? 

Gå en tur i den indre by og betragt murernes ”tatoveringer”. Her finder du malerier, der viser Helsingørs ”storhedstid”, som især var under Sundtolden i perioden 1429-1857. Helsingør har en enestående historie og var på et tidspunkt den næststørste by i Danmark. Der var tilflyttere især fra Holland.

Da pesten dræbte 40 % af befolkningen i byen, blev dette tab opvejede af nye tilflyttere. Prægtige bygninger blev bygget. To store kirker Sct. Olai Kirke og Sct. Mariæ Klosterkirke. I nyere tid åbnede tømrer   Mads Holm Helsingør Skibsværft, som bl.a. byggede skibe til Storebæltsoverfarten, skibe til DFDS og en luksusliner til en rigmand i Mellemøsten. Havet og skibsfarten har været en stor del af Helsingørs historie.

I året 2012 besluttede Helsingør Kommune, at den indre by skulle prydes af imponerende gavlmalerier og understøtte Helsingørs historie. To malerier skulle males af italienerne Lara Atzori og Piercarlo Carella, som begge har gået på Kunstakademiet med rødder i håndværkstraditionen.

I år 2012 maledes de første murmalerier på hjørnet af Hestemøllestræde og Kirkestræde, midt imellem de to store kirker. Et billede viser munke fra Karmeliterklostret, som hjælper syge søfolk i land fra skibene. Klosteret blev brugt som hospital.

Midterbilledet viser en læge, som deler urter ud til syge mennesker. Helsingørs befolkning blev smittet med pest af udenlandske søfolk. Der døde flere tusinde mennesker af denne voldsomme smittefarlige sygdom. Lungepesten dræbte især børn. Sct. Olai Kirke er efter Reformationen blevet byens protestantiske kirke. Den tredje del af billedet viser en luthersk præst, som byder velkommen foran kirkedøren. Til højre i billedet vises dåbshandlingen, Birgitte Gøye og Martin Luther.

Det 2. gavlmaleri befinder sig i Sct. Anna Gade. Det viser en skildring af Helsingør under Sundtoldstiden med Kronborg i baggrunden. Et usædvanlig detaljeret billede af den rige og levende by, befolket af købmænd, skibsklarerere, færgemænd, skippere og søfolk fra alverdens lande. Mange skibe måtte ankre op på reden for at betale Øresundstold til kongen og senere staten. Kongen og det rige sildefiskeri har også fået plads.

”Søfartsmalerierne” malet i 2013: Gavlen i Allégade 7 er en hyldest til de seneste 300 års udvikling i skibsfarten og dens skibe. Et masteskib med sejl, et dampskib og et ”fuldautomatisk” Maersk containerskib, som er malet af Martinez fra Spanien og Carella fra Italien.

Gavlmaleriet i Kongensgade 23 repræsenterer Helsingør Skibsværft. Forlægget er et foto fra værftstiden. Værftet blev som nævnt åbnet i 1882 og lukkede 1983. I storhedstiden arbejdede der 3600 værftsarbejdere. Mange, som har boet i Helsingør indenfor ovennævnte periode, kan fortælle mange gode historier. Unge, som studerede brugte sommerferien på værftet. Deres kærester kom med madpakker til dem, som arbejdede på aftenholdet. Billedet viser de store skibe, der skulle nittes i røg og damp udført af lærlinge, mestre og gæstearbejdere, som blev snavsede. Maleriet er udført af amerikaneren Garin Baker.

Shakespeares Hamlet og faderens ånd har fået sin gavl i Hestemøllegade 6.

”Livet i Øresund” malet i 2014: Murmaleriet ved Helsingørs Busterminal fortæller om livet under havet i poesi og mystik, malet af italienske kunstner Ericailcane. Der hænger nu reklamer oven på dette maleri??? Og rejsekongen Spies, som er født i Helsingør, har fået sit eget portræt malet ved Spies plads.

Gå en tur og glæd dig over Helsingørs fortid og berømmelse, en historisk by igennem århundreder, selvom det kostede mange ofre under pesten. Tænk på Kronborg, kirkerne, klosteret, det gamle værft, nu ”Kulturværftet”, togstationen og færgerne. En visuelt historisk gennemgang.

 

Del også dit oplevelsestip

Vi er på jagt efter #117oplevelseriHelsingør – og vi vil meget gerne have dit bedste tip til en oplevelse i kommunen også!

Læs her, hvordan du kan dele din oplevelse.

Se alle tips på helsingordagblad.dk/117oplevelser

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Miss Coffee er kommet på hjul

Annonce