Annonce
Erhverv

500 byggesager venter på at blive behandlet: - Det irriterer mig grænseløst

- Vi vil have hele området omkring byggesagsbehandling med i budgetforhandlingerne, siger Jens Bertram, næstformand i Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø. Foto: Lars Johannessen
Trods de ekstra ansættelser kan Helsingør Kommune ikke følge med det stærkt stigende antal byggesager, der er opstået under coronakrisen.

ERHVERV: Antallet af byggeansøgninger til Helsingør Kommune eksploderer, og bjerget af ubehandlede ansøgninger hober sig op.

Det viser tal fra den nyeste byggesagsstatistik fra Helsingør Kommune.

Alene i første kvartal i år er der modtaget 848 sager. Det svarer til 28 procent flere end i samme periode sidste år. Det til trods for, at sidste år var et rekordår, hvad byggesager  i kommunen angår.

Annonce


Det er ikke nogen kritik af embedsværket, men det irriterer mig virkeligt at høre om en sag som den konkrete. Jeg kender slet ikke til den konkrete sag, der behandles administrativt. Men det irriterer mig grænseløst, at vi har denne situation

Jens Bertram, næstformand i udvalget for by, plan og miljø i Helsingør


- Hvis mængden af sager fortsætter på dette niveau, så er det ikke muligt at nedbringe sagsbehandlingstiden i øjeblikket, siger Jens Bertram, byrådsmedlem i Helsingør for de konservative og næstformand i byrådets udvalg for by, plan og miljø.

Med i budgetforhandlinger

Helsingør Dagblad har forelagt ham den sag, som vi beskriver i to artikler om Café Skovbrynet i Helsingør. Her har ejerne, Anne Marie og Jørgen Olsen, ventet i næsten ni måneder på at få behandlet deres  byggeansøgning, der i al sin enkelhed handler om tilladelse til at opføre et toilet og et mindre køkken i forbindelse med deres etablering af ny café og stort genbrugsmarked i ejendommen. Den blev tidligere drevet som gartneri Skovbrynet, og det er i de eksisterende bygninger og drivhuse, at de nye ejeres planer skal realiseres.

Annonce

Bunden af erhvervsmålinger

- Det er ikke nogen kritik af embedsværket, men det irriterer mig virkeligt at høre om en sag som den konkrete. Jeg kender slet ikke til den konkrete sag, der behandles administrativt.  Men det irriterer mig grænseløst, at vi har denne situation. Derfor går vi konservative også til budgetforhandlingerne med krav om yderligere ressourcer til dette område, siger Jens Bertram.

Den ene gang efter den anden er Helsingør havnet i bunden af nationale erhvervsmålinger for danske kommuner. Her har den lange ventetid på byggesagsbehandlinger været angivet som en af årsagerne til de dårlige karakterer fra erhvervslivet.

Annonce

Kan ikke genkende tallene

Ifølge den nyeste byggesagsstatistik er der i 61 procent af sagerne sendt afgørelser eller svar inden for fire uger på de sager, der er afgjort i dette års første kvartal.

I øjeblikket er der 12 til 16 ugers sagsbehandlingstid.

Det er tal, som Anne Marie og Jørgen Olsen fra Café Skovbrynet i Helsingør har svært ved at få til at stemme med de knapt ni måneder, de har ventet.

Jens Bertram oplyser, at der oven i coronakrisen også har været flere naturlige udskiftninger i det kommunale center for byggesager, som også.

Annonce

Stigning i coronaåret

Også Claus Christoffersen, socialdemokratisk byrådsmedlem og medlem af udvalg for by, plan og miljø, kalder situationen for frustrerende og irriterende.

- Det er rigtig kedeligt, at borgere og virksomheder skal vente i lang tid. Ventetiden er et resultat af, at der virkelig er gang i byggebranchen. Det er der kommet i corona-året, hvor stigningen af byggesager har været endnu større end ellers. Det her er helt klart et tema i budgetforhandlingerne. Og der er ingen tvivl om, at der bliver hård kamp om kommunens ressourcer helt generelt. Det er et problem i hele landet, hvor byggebranchen bugner.

Annonce

Flere sager til fra Skat

Ud over de 500 byggesager, der allerede ligger og venter i bunken, kommer der endnu flere fra SKAT, når man her er færdig med med at rette erhvervsejendommenes registrering i BBR.

Byggesagsafdelingen har, ifølge statistikken, 1289 sager, der stiger til 1522 sager, som skal gennemgås for lovliggørende byggesagsbehandling. Denne opgave er endnu ikke påbegyndt.

- Det vil først kunne ske efter en betydelig nedgang i antallet af nye sager, eller en tilgang af nye ressourcer, siger Jens Bertram-

Det vil også blive undersøgt, om der skal købes konsulenter udefra til at læse nogle af opgaverne.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Danmark

Nedbrud gav lange køer: Nu kan Coop-butikker igen tage imod betaling

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce