Annonce
Helsingør

5G-skeptikere er klar til at demonstrere i Helsingør

Er 5G skadeligt - eller giver det os bare hurtigere internet? Foto: Hendrik Schmidt

Modstandere af 5G-netværket vil gå på gaden for at råbe op om mulige helbredskonsekvenser.

Helsingør: Er 5G blot en ny teknologi, der giver os hurtigere internet - eller kan sendemaster og stråling have skadelige virkninger over for mennesker og dyr?

Emnet har været stærkt omdiskuteret i den seneste tid - også på lokalt niveau, efter Helsingør er blevet TDC’s testby for det nye netværk.

Den 25. januar vil demonstranter gå på gaden, når '5G Global Protest Day' bliver markeret i flere danske byer.

25-årige Christian Mohr står bag den lokale demonstration i Helsingør, der vil foregå på havnepladsen fra 11 til 12.

Formålet med demonstrationen er at sætte fokus på mulige helbredsmæssige konsekvenser af 5G-netværket, forklarer Christian Mohr:

- Der har været en debat gennem længere tid i samfundet, og der er to lejre. Myndighederne siger, at det er rigtig godt for Danmark, men internationalt set ser man en anden side af historien, som ikke kommer i de danske medier, siger Christian Mohr, der til daglig er HF-studerende.

Han peger på, at flere udenlandske undersøgelser har skabt mistanke om, hvorvidt 5G-netværket kan få konsekvenser for mennesker, dyr og miljø:

- Det er mistænkt for at have nogle særlige virkninger. Dels på insekter og planter, men også på mennesker - især huden, siger Christian Mohr.

Det handler dog også om et forsigtighedsprincip, mener han:

- Det er svært at forudsige, hvad konsekvenserne bliver af forskellige strålingsniveauer, og derfor mener jeg, at man bør have et forsigtighedsprincip og lade tvivlen komme os til gode.

Annonce

Eksperter: Intet forskningsmæssigt belæg

Helsingør Dagblad har tidligere talt med to eksperter – en DTU-professor og en overlæge ved Rigshospitalet, der i årevis har forsket i mulige helbredseffekter af stråling fra mobiltelefoner.

Deres konklusion var, at der ikke er noget forskningsmæssigt belæg for at bekymre sig over 5G-netværkets konsekvenser for vores helbred:

– Der er ikke nogle ændringer. Det er de samme frekvenser, som tidligere har været i brug til forskellige formål. Og derfor skal man ikke frygte, at der kommer en større stråling, lød det blandt andet fra Lars Dittmann, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet.

Christian Mohr peger dog på, at man i fremtiden vil bruge internettet til langt flere ting - fænomenet bliver også kaldt 'internet of things'.

- I fremtiden vil en hel masse enheder være koblet op på internettet, og derfor skal man op på nogle meget høje frekvenser, som man ikke bruger i dag, siger Christian Mohr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Annonce