Annonce
117oplevelser

#76: Tre små arkitektoniske perler i Ålsgårde

Foto: Privat
Estrid Dyekjær tipper om tre små arkitektoniske perler i Ålsgårde til #117oplevelseriHelsingør.
Annonce

Estrid Dyekjær, forfatter, tipper:

HVILKEN OPLEVELSE VIL DU ANBEFALE?

Tre små arkitektoniske perler i Ålsgårde

HVORFOR SKAL MAN OPLEVE DET?

Der er tre steder i Ålsgårde, som ikke er frit tilgængelige, men som alligevel drager det opmærksomme blik, når man haster forbi i dagligdagen.

Badehuset Esthers Fryd (mener jeg det hedder) på den private bade-grund for Lille Odinshøj-komplekset blev bygget til et barnebarn af fruen på det hedengangne Lille Odinshøj. Tænk, hvilket luksuriøst lille legehus dette barn har fået at tumle sig i. Bygget til netop dét: Et legehus, og indrettet med køkken, gardiner og fint malede vægge. Nu tjener det vel nærmest som omklædningsrum for brugerne.

Samme familie har bygget 'papegøjeburet', der troner som et sidste vidnesbyrd om ejendommens storhedstid. Den smukke gamle pavillon, der på afstand ser ud, som om et vindpust kan blæse den ned fra skrænten, men som helt tæt på er ganske solidt byggeri. Den er et smukt vartegn for byen, der med sin lyse lette konstruktion lyser op på en sommerdag og med diskret belysning også i vintermørket.

Og endelig det lille kapel på den private gravplads, som fruen fik opført efter tysk tradition, fordi hun var derfra og ville sikre sin mands eftermæle efter denne skik: et sted at mindes og føle nærvær med sin elskede mand. Netop på dette sted, fordi hun faldt til og ikke kunne forestille sig at flytte fra egnen.

Hopstrup-Schultz familiens historie er et lille stykke lokalhistorie, som faktisk fortjener en del mere opmærksomhed. Man kan ikke frit besigtige stederne, da det ligger på privat grund, men med frit indkig fra vejen og en smule information er der plads til at lade fantasien vandre. Man fornemmer næsten, hvordan den majestætiske hovedbygning tidligere har knejset, hvor lejlighedskomplekset i dag skaber rolige rammer for særligt ældre borgere i Ålsgårde.

Der er desuden også stadig charme ved de gamle gartner- og chaufførboliger, som ligger på Krogebakke. Nå, det bliver ikke til en roman i denne omgang, men hvem ved. Historien ligger lige til højrebenet - og det er vel tilladt at lade sig inspirere.

Foto: Privat
Foto: Privat

Del også dit oplevelsestip

Vi er på jagt efter #117oplevelseriHelsingør – og vi vil meget gerne have dit bedste tip til en oplevelse i kommunen også!

Send os en tekst og et foto på 117@hdnet.dk (og tjek lige kortet her først, så du ikke kommer til at tippe om noget, andre allerede har anbefalet)

Se alle tips på helsingordagblad.dk/117oplevelser

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce