Annonce
117oplevelser

#78: Helsingør Kirkegård

Foto: Privat
Suzanne Schytt tipper om Helsingør Kirkegård til #117oplevelseriHelsingør.
Annonce

Suzanne Schytt fra Helsingør tipper:

HVILKEN OPLEVELSE VIL DU ANBEFALE?

Helsingør Kirkegård

HVORFOR SKAL MAN OPLEVE DET?

Den ligger bare der, lige midt i byen - Helsingør Kirkegård. Træd ind ad en af smedejernslågerne fra Møllebakken, Nygade eller LL.Tvedesvej og læg den larmende trafik bag dig. Jeg gør det næsten hver dag - på min vej ud eller hjem fra byen eller havnen.

Gå ind i roen, fuglesangen, blomsterfloret, ind under vældige røde og grønne bøgetræer og hængebirke, hvis hviskende løv kan fortælle historier op til 250 år tilbage. Kirkegården er faktisk et arboret, så alene oplevelsen af de gamle træer er en vandring værd.

Men der er mange andre oplevelser, her skal blot nævnes nogle få. Går du ind fra Møllebakken bag kirkegårdskontoret og følger bakkekammen møder du Rudolf Tegners smukke gravmæle over sin mor. En kvinde, der vender ryggen til verden og går ind i et træ.

Videre ned langs de snoede stier i det bakkede landskab fortæller stene og monumenter Helsingør-historie. Om de arme franske soldater, som fra Tyskland var på vej hjem til Frankrig med skib efter 1.verdenskrigs slutning. De nåede ikke længere end til Helsingør, hvor de blev ramt af datidens Corona epidemi - den spanske syge.

Nede bag deres stolte gravmæle, hvor tricoloren altid vajer, står rækker af grå kors med navnene på tyske soldater og tyske civile flygtninge, som heller aldrig nåede hjem efter 2.verdenskrigs slutning. Her vajer ingen faner, her er kun nederlagets ensomhed.

Stierne ned mod Nygade-indgangen tager os med til 1700-tallets stolte engelske købmandsfamilier og de helsingørske faldne i krigen 1864. Læg mærke til den ydmyge mindesten med ankeret for færgemanden Lars Bache. Hans minde fortjener, at du bagefter går til det store murmaleri på hjørnet af St. Olai Kirkeplads og St. Annagade. Her ser du Lars Bache i sin jolle i sort uniform og høj hat stævne ud for at betjene de mange skibe, der lå ankret op ud for Kronborg. En tapper færgemand, som med fare for sit liv reddede besætningen på et forlist skib, og gav sin bjerge-løn, en stor sum penge, til de skibbrudne. Han reddede ikke menneskeliv for penge!

Læs meget mere om Helsingør Kirkegård, hvis historie går tilbage til 1500-tallet på www.helsingorleksikon.dk. Se også www.helsingorkirkegaard.dk, som tager dig med på videovandring. Vil du vide mere om Lars Bache, så lån på biblioteket Niels Bache: "Den helsingørske færgemand Lars Bache" og få et spændende indblik i livet i Helsingør fra slutningen fra ca.1775 til 1809.

Foto: Privat
Foto: Privat

Del også dit oplevelsestip

Vi er på jagt efter #117oplevelseriHelsingør – og vi vil meget gerne have dit bedste tip til en oplevelse i kommunen også!

Send os en tekst og et foto på 117@hdnet.dk (og tjek lige kortet her først, så du ikke kommer til at tippe om noget, andre allerede har anbefalet)

Se alle tips på helsingordagblad.dk/117oplevelser

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce