Annonce
Rejser

Ingen skår i glæden i keramikbyen Lønstrup

Vibe Falkenberg har overtaget Keramoda efter sin far i badebyen Lønstrup, hvor værkstedet har ligget i mere end 40 år i den gamle strandfogedgård. Privatfoto
I mere end 40 år har Falkenberg-familien fremstillet og solgt keramik i Lønstrups gamle strandfogedgård. Efter at datteren, Vibe Falkenberg, har taget over for et par år siden, er Keramoda nu udvidet med café, overnatningshytter, havefester med mad og musik samt keramikkurser.

Er du heldig, møder du hende allerede, når du nærmer dig den hvidkalkede gård med de mange længer og den himmelblå signaturfarve i kunstnerkolonien Lønstrup. Så er hun lige oppe ad hovedstrøgets mange hundrede meter lange overflødighedshorn af små, listige butikker for at hilse på de mange kunsthåndværkere, der nærmest er familie for hende.

Eller også suser hun rundt i og omkring hovedbygningen med kombineret keramikværksted, butik og café og er ved at gøre klar til aftenens havefest, der foregår hver uge hele sommeren igennem i gårdhaven, med lækker, hjemmelavet mad og levende musik for cirka 100 gæster.

Det kan også være, at hun taler med de mange gæster, hvor det årlige ophold ved Vesterhavet altid indebærer mindst ét besøg hos Keramoda og har gjort det i mange år.

Navnet er Vibe Falkenberg, datter af Mogens Falkenberg, som var berømt for sin keramik, der afspejler naturen omkring den gamle strandfogedgård. Vibe Falkenberg er berømt for sin energi og udstråling, som kan fornemmes i hele badebyen og langt ud på Vesterhavet.

Keramoda

Strandvejen 56, Lønstrup, 9800 Hjørring.

Telefon 9896 0096.

Har åbent dagligt klokken 8-17.

Følg Keramoda på Facebook og se, hvad der sker af ekstra arrangementer.

Havbiologi eller keramik

- Da min far døde i 2017, kom mine to søskende og jeg til at tale om, at jeg kunne huske, at jeg gik ud i værkstedet og sad og drejede sammen med ham. Det er nogle af mine stærkeste barndomsminder. Det havde de aldrig gjort, fortæller Vibe Falkenberg, hvis søskende er henholdsvis socialrådgiver og arbejder med it.

Derfor gav det mening, at det blev hende, som videreførte Keramoda - som keramikværkstedet hedder - i den gamle strandfogedgård, men med dem som bagmænd. Vibe Falkenberg er uddannet på den gammeldags pottemagermåde hos sin far, som for øvrigt også har lært fra sig til flere af kunstnerkoloniens medlemmer, blandt andre Marco Friis, som har butik længere oppe ad gaden.

- Mange keramikere kom fra hele Skandinavien for at blive udlært hos min far, og nogle af dem fik lyst til at slå sig ned i byen. Akkurat som han gjorde for mange år siden, fortæller Vibe Falkenberg og nynner med på det jazznummer, der flyder omkring al den udstillede keramik og blander sig med springvandets rislen midt i hovedbygningen, hvor der er åben til kip.

Hendes far tog selv turen hver sommer fra København til Nordjylland for at sælge den keramik, han lavede hjemme i kælderen, mens han læste havbiologi på Københavns Universitet. Keramikken fik han uden besvær afsat, og han måtte foretage et valg. Det blev Lønstrup og den gamle strandfogedgård.

Annonce

Samme valg

Det samme valg traf hans datter næsten 40 år senere. Men ud over at fremstille kopper, kander, fyrfadstager, lamper, skåle og fade i signaturfarverne rødbrun, himmelblå og sand med strejf af en rosa solnedgang er Vibe Falkenberg ved at skabe en masse oplevelser med Keramoda som omdrejningspunkt.

Faktisk kan hun på grund af de mange nye oplevelser såsom de ugentlige havefester ikke helt følge med efterspørgslen. For eksempel på morgenmadsskåle. Lige nu står et nyt parti i ovnen, og hovedparten af dem er allerede solgt.

To kvinder, der hvert år er i Lønstrup, lægger vejen forbi med hver sin voksne datter. De efterlyser det samme efter at have udtrykt begejstring for den keramik, de tog med hjem sidste år: morgenmadsskåle.

Vibe Falkenberg må straks i gang med en optælling og kommer frem til, at der i ovnen er fire skåle tilbage, der ikke er solgt endnu. Heldigvis passer det, for det er det antal, gæsterne vil have.

Keramoda ligger på Strandvejen, der løber gennem Lønstrup og byder på mange spændende kunsthåndværkerbutikker. Privatfoto
Annonce

Flot fremtoning

- Så må vi håbe, at der ikke er nogen af dem, der er ødelagt, siger hun med et skælmsk smil, mens de lange håndlavede øreringe i guld dingler, da hun på sine højhælede sko bevæger sig med lette fjed hen mod køkkenet, hvor der dufter af nybagt brød.

Øreringene har hun fået i gave af far og søn, som har guldsmedebutikken Det Blå Hjørne. Ligesom med Falkenberg på den anden side af gaden er det også et familieforetagende, hvor Claus Holberg arbejder sammen med sin søn Mikkel Holberg.

Vibe Falkenberg når frem til køkkenet, hvor alt bliver lavet fra bunden og helst af økologiske råvarer. Lige nu gælder det det udsøgte smørrebrød, som serveres på daglig basis i caféen i et hjørne af hovedbygningen, og så forplejningen til aftenens havefest, der tæller 100 betalende gæster og en del på venteliste.

I løbet af dagen kommer flere til. Og der bliver rift om stolene, der er med flettet sæde og malet i Keramodas himmelblå signaturfarve.

Selvom arbejdet med leret kan være temmelig beskidt, insisterer Vibe Falkenberg på en flot fremtoning med opsat hår, høje hæle og kjole eller nederdel hver eneste dag.

Og så holder hun meget af at snige sig ind i værkstedet, når roen er faldet over den gamle strandfogedgård sent om aftenen, og arbejde med leret.

Forleden lavede hun en serie olivenskåle. Som allerede er solgt.

I caféen på Keramoda, der også er udendørs alt afhængig af vejret, serveres alt selvfølgelig i den keramik, som bliver hånddrejet på værkstedet. Privatfoto
Vibe Falkenberg holder meget af at snige sig ned i værkstedet, når roen er faldet på i Lønstrup, og så lave den keramik, hun har lært af sin far. Foto: Hanne D. Frette
Hos Keramoda kan man også komme på keramikkursus og lave sit eget morgenmadsstel. Her er Siri Damgaard Frette i gang med at lave en kop til mors kaffe. Foto: Hanne D. Frette
Mor og yngste datter er i gang med at lave et morgenmadsstel. Det er blandt andet det, der kommer ud af et keramikkursus, hvor man kan bo i en af de tre hytter, der ligger i strandgårdens have. Foto: Vibe Falkenberg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Boutique Hotel Wassersleben: Tysk badehotel med højt kulinarisk niveau

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce