Annonce
Debat

Af-kommunaliser hjemmeplejen: - Meget tyder på, at hjemmeplejens eneste problem er byrådet

- Meget tyder på, at hjemmeplejens eneste problem er byrådet, hvorfor der er behov for en af-kommunalisering for at få skabt arbejdsglæde og tilfredse kunder, skriver Bertel Johansen i dette debatindlæg.Arkivfoto: Lars Johannessen

DEBAT: Hjemmeplejen er i fokus, og vi har læst om enkeltstående eksempler på, at noget er gået galt, og vi erfarer at den kommunale hjemmepleje har et stort forbrug af dyre vikarer og har svært ved at få stillingerne besat med uddannet personale, måske fordi faget har været ”talt ned” i job-hierarkiet, netop på grund af enkeltsager.

Men Helsingør Dagblad har beriget os med artikler fra en hjemmeplejers hverdag på jobbet, og de fortællinger er mere opmuntrende.

Byrådet skal sætte rammerne via økonomien og visiteringsregler og i øvrigt lade den ansatte ledelse klare resten i et fornuftigt samarbejde med det SOSU-personale, der er tæt på dem, der skal hjælpes.

Men der må vel være en forklaring på det udbredte halvdårlige ry og rygte, og her ligger det lige for at pege på ledelsen og byrådet som øverste myndighed. For hvem har lyst til at arbejde i et system, hvor ens job og tilrettelæggelse af plejen gøres til genstand for partipolitiske skænderier i byrådet?

Annonce

Arbejdsglæden trives, hvis ledelsen er entydig og hensigtsmæssig og med udgangspunkt i det job, der skal udføres. Men ledelsen i den kommunale hjemmepleje er noget diffus, når byrådet skændes om et eller to bad pr. uge og om hyppigheden af støvsugning og har forbudt brugen af sæbespåner.

Byrådet skal sætte rammerne via økonomien og visiteringsregler og i øvrigt lade den ansatte ledelse klare resten i et fornuftigt samarbejde med det SOSU-personale, der er tæt på dem, der skal hjælpes. Det er vel det, man ansætter en ledelse til.

Men byrådsmedlemmer, ingen nævnt ingen glemt, har en kedelig tendens til at ville diktere og leve andres liv for dem, så snart de får chancen. Ikke bare i hjemmeplejen, det samme på børnepasningsområdet. Igen: De private institutioner trives bedre og i samklang med brugernes ønsker, alene fordi de kan holde ”armslængdeprincippet” til byrådet og den kommunale administration.

Så meget tyder på, at hjemmeplejens eneste problem er byrådet, hvorfor der er behov for en af-kommunalisering for at få skabt arbejdsglæde og tilfredse kunder.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Stangstiv lystfisker ville med ud at sejle - i stedet mistede han kørekortet

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce