Annonce
Øresund

Alle skibes moder i morgendisen

Skoleskibet Georg Stage Ved Helsingør. Foto: Lars Johannessen.

SKOLESKIB: Skoleskibet Georg Stage passerede onsdag morgen Helsingør på sit efterårs- og vintertogt. Det kom fra København. Mange, der er så heldige at bo ved kysten, eller var i gang med deres morgendukkert i Øresund har sikkert nydt synet af den tremastede fuldrigger - også kaldet alle skibes moder - idet den sejlede forbi i morgendisen.

Onsdag formiddag gjorde skoleskibet ophold i Helsingør havn, inden det sætter kurs mod nordvest og siden syd for at nå til Holbæk for foden af Isefjorden. Fra den sjællandske fjordby fortsætter det 54 meter lange skoleskib togtet til Randers.

Efter stoppet i Helsingør fortsatte skoleskibet sit togt mod Holbæk. Foto: Lars Johannessen

Herfra sejler de 59 elever og 10 besætningsmedlemmer om bord på Georg Stage i løbet af efterårsmånederne til Grenå, senere til Ebeltoft og så til Nakskov, hvor sømandseleverne skal til eksamen. Nogle af dem bliver skibsassistenter (matroser), andre bliver styrmænd og kaptajner og atter andre bliver maskinmestre alt afhængig af, hvor lange uddannelser og ekstrafag, de vælger.

Matroserne slider med tovværket om bord på Georg Stage. Foto: Lars Johannessen

Fra Nakskov sætter Georg Stage i december kursen mod hjemhavnen i København og så er togtet slut.

Det vidste du ikke om skoleskibet Georg Stage

Det første Georg Stage-skib blev søsat i 1882 og sejlede frem til 1934, hvor det nuværende skib blev bygget i Frederikshavn

Skibet er en tre-mastet fuldrigger – kendt som alle skibes moder. En fuldrigger er et skib med sejl på alle master, som alle er fuldriggede.

Sådan et skib giver besætningen gode muligheder for at sætte sejlene helt rigtigt. Men fuldriggeren kræver også mange folk om bord, for der er meget at styre.

Der er over syv kilometer tovværk om bord på skibet.

Den højeste mast er 30 meter

Der er 20 sejl

Der er 55.000 liter drikkevand med om bord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce