Annonce
Navne

Amalie lever for livet under vandet: Vil gøre guldbras og rødhaj lige så sexede som pandaer

Amalie Bech Poulsen kommer oprindeligt fra Lolland og flyttede til København i 2015. I dag slår hun sine folder som formidlingsguide hos Øresundsakvariet. Foto: Charlotte de la Fuente
Den 28-årige Amalie Bech Poulsen har rejst verden rundt i jagten på alt fra delfiner til rokker.

Hajen gemmer sig lige under overfladen.

16 Forskere fra hele verden er samlet på en båd i det grønlandske farvand. I jagten på grønlandshajen har de kastet store liner ud. Men efter en en dukker de tomme op ad vandet. Men den store haj lurer i det kolde grønlandske vand.

Det ved de bare ikke endnu.

Annonce

Linen kommer længere og længere ind mod båden, og pludselig har en af krogene på linerne fået fat noget. En grønlandshaj ligger stendød i vandoverfladen med et stort kødsår ved halsen. En konkurrerende haj har sandsynligvis taget en stor luns af. Den livløse haj bliver slæbt om bord på båden af en monteret kran, hvor den skal undersøges.

Blandt dem, der skal se nærmere på hajen, er Amalie Bech Poulsen.

Det plejer at være sådan, at når du har gæller og er slimet, så er du ikke så sjov længere.

Amalie Bech Poulsen, formidlingsguide ved Øresundsakvariet.
På Amalie Bech Poulsens hals har hun en ferskvandsfisk og et sneglehus fra en konksnegl. Foto: Charlotte de la Fuente

En plads i livet

Amalie er formidlingsguide hos Øresundsakvariet og tog for en måned siden til Grønland for at forske i grønlandshajer. Hun har rejst hele kloden rundt for at gå på opdagelse i verdens have efter helt særlige fisk. I dag er hun tilbage i beskedne forskningsrum, hvor hun er ved at færdiggøre sin uddannelse som biolog. I et lille akvarie studerer hun et æg fra en småplettet rødhaj. Og det er der en helt særlig grund til.

- Alle organismer har en plads i livet, og alle dyr og mennesker for den sags skyld er her af en årsag. Så derfor er det vigtigt at øge opmærksomheden på de dyr, de fleste nok ikke kender til, siger Amalie Bech Poulsen.

Det tager i gennemsnit lidt over seks måneder for en haj at klække ved 15 grader. Ved 10 grader har hun ventet over et år på, at æggene klækkede. Foto: Charlotte de la Fuente

I hendes lille akvarie forsøger hun blandt andet at undersøge fosterudviklingen hos den småplettede rødhaj. Et lille æg ligger i akvariet, der står på hendes hjørneplads i forskningslokalet. Den ligner mest af alt en dumpling med en bønne inde i. Bønnen kan ses gennem æggets plastiklignende ydre og fungerer som fostrets madpakke, hvor den får næring fra.

På en skærm ved siden af kan Amalie Bech Poulsen observere hver en lille bevægelse.

Annonce

Aktivist?

Den 28-årige naturelsker har altid været opslugt af undervandsbefolkningen. Faktisk var det en bacheloropgave om Guldbrasen, der bragte hende til Helsingør. Hun er blevet stopfodret med naturdokumentarer hele sin barndom, men det var på ingen måde hendes forældres skyld.

- Min mor regnede med, at jeg ville blive en af de dyreaktivister, der hægter sig fast på skibe, siger hun og smiler.

Lige siden har hun rejst verden rundt for at opleve livet under havoverfladen. Hun har været i New Zealand efter delfiner, i Australien på sporet af skildpadder og hvidtippede revhajer og i Mexico for at dykke med moræner.

- Det er helt fantastisk at være under vandet. Det føles som at være på en helt anden planet, siger hun.

Annonce

14 dage i Grønland

Hendes rejser rundt i verden er dog langt fra sluttet. Turen til Grønland har været hendes seneste tur, hvor hun som et led i sit specialeprojekt skulle undersøge grønlandshajen. Man ved nemlig utrolig lidt om, hvordan hajen reproducere, hvor mange unger den får, og hvor længe den er gravid. Sammen med et hold af 16 forskere fra hele verden blev hun placeret i en kahyt på et skib, der skulle sejle rundt i de grønlandske farvande i jagten på den fem meter lange haj.

Sejlruten gik langs store klipper, isbjerge og små bygder med samfund på omkring 40 mennesker, der skulle sejle for at nå den nærmeste proviantering.

- Man var helt i zen. Jeg var virkelig overrasket over, hvor øde der var, siger Amalie Bech Poulsen.

Amalie Bech Poulsen var i alt 14 dage i Grønland sammen med 16 forskellige forskere. Her hjalp hun med ultralydsscanninger af hunnerne for at se, om de var gravide. Foto: Privat.

I de 14 dage, de var afsted, måtte de på grund af corona ikke gå i land. Hver dag spændte de heste- og kokød på store langliner, der blev sat sammen efter hinanden og kastet i havet. Tre dage skulle der dog gå, før der var bid.

Nok kan man fange en grønlandshaj, men at få den ombord på et skib er en anden ting. Den vejer nemlig op til 1000 kilo. På en mindre kran blev den hevet ombord, hvor forskerne kunne undersøge hajen. Blandt andet handlede undersøgelserne om, hvorfor grønlandshajen kan blive mellem 272 og 512 år gammel.

Annonce

De største hajer

Nede i kælderen på Øresundsakvariet er det dog fisk af en lidt anden størrelse, Amalie Bech Poulsen undersøger.

De pumpende akvarier er oplyst over det hele i kælderen, hvor små fjæsinger og tobis svømmer rundt i et af dem. Hun samler fem æg fra den småplettede rødhaj op fra tilstødende akvarie. Når først Amalie Bech Poulsen er kommet i gang med at snakke om den småplettede rødhaj, er det svært at stoppe hende igen. Som et maskingevær skyder hun løs med fakta om hajen, der også befinder sig på akvariet.

Undersøgelserne om de små hajæg kan hun overføre til større hajer. For selvom de er vidt forskellige størrelser, er de alligevel ens nok til at bruges til for eksempel grønlandshajen.

- Jeg drømmer om at arbejde med de helt store hajer og komme til udlandet igen. Jeg kan virkelig godt lide at formidle, og jeg føler også, at jeg har en pligt til at bruge min stemme for at gøre opmærksom på de mindre kendte fisk. Det plejer at være sådan, at når du har gæller og er slimet, så er du ikke så sjov længere, siger hun.

Amalie Bech Poulsen drømmer om at arbejde med de helt store hajer, når hun bliver færdig som biolog til november. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce
Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Helsingør For abonnenter

Beboere frygter 48 meter høj mobilmast: Det smadrer landsbyen

Debat

Klumme: Udflugter til udkanten

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Helsingør

Natteaktion i Helsingør: 12 røg i politiets fælde

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Navne

Amalie lever for livet under vandet: Vil gøre guldbras og rødhaj lige så sexede som pandaer

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Gik selv ind i Kronborg Røgeri for at 'hente sin løn': Nu har lokal fiskehandler fået sin dom

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Sport

FC Helsingør i direkte duel om førstepladsen: - Vi er et fuldstændig fantastisk sted

Helsingør For abonnenter

Kommunen fejler fortsat i socialsager: Så mange klager rammer Helsingør

Debat

Normalen er og bør ikke være først at få bad efter en måned

Annonce