Annonce
Sport

Amerikansk FC Helsingør-ejer: - Hvis du ikke forstår europæisk fodbold, så hold dig væk

Flere storklubber med udenlandske ejere er på vej til at skabe en piratliga i europæisk fodbold. Den idé synes FC Helsingørs amerikanske medejer, Jordan Gardner (tv.), er vældig dårlig. Foto: Claus Birch
FC Helsingørs bestyrelsesformand, Jordan Gardner, er ikke imponeret over udenlandske investorer i europæiske storklubber, som vil skabe en ny og lukket turnering i European Super League.

FODBOLD: Flere af Jordan Gardners landsmænd er i frontlinjen i den verserende europæiske fodboldkrig, som annonceringen af European Super League har affødt. Den amerikanske FC Helsingør-formand mener, at ejerne i 12 af Europas største klubber har undervurderet reaktionen fra fodboldfolket - fans, medier, spillere og så videre. Derfor er opfordringen klar.

- De burde trække forslaget tilbage. Det kan de stadig nå at få en fornuftig dialog ud af, men for mig at se, vil en lukket europæisk superliga ikke gøre noget som helst godt, siger Jordan Gardner.

Undervurderede situation

Siden planen om den nye liga kom frem natten til mandag, har rasende fodbold-entutiaster væltet rasende gloser ud over sociale og klassiske medieplatforme i et sjældent set omfang. Regeringsledere har fordømt tiltaget, internationale forbund som FIFA og UEFA er sammen med de nationale forbund og ligaforeninger gået i krigstilstand. Det tungeste skyts som udelukkelser fra Premier League og Champions League er kørt i stilling, og sporten holder vejret i forhold til næste træk. Bliver de tre ESL-klubber Real Madrid, Chelsea og Manchester City for eksempel smidt ud af Champions League inden næste uges semifinaler og så videre.

- Jeg tror ret sikkert, at ESL-klubberne har undervurderet reaktionen fra fodboldverdenen. De vidste nok godt, at der ville komme modstand, men at den har været så massiv, har de næppe set komme, siger Jordan Gardner.

Annonce

Bedst lide europæisk model

En af de store anker er det lukkede system, som ESL vil skabe. Det bliver ikke muligt for de stiftende klubber at ryge ud af ligaen. Er Chelsea dårlig det ene år, så kommer Chelsea med igen det næste år. Sådan er det meget ofte i amerikansk sport, hvor der i de store basketball, amerikansk fodbold og ishockey-ligaer ikke er nogen nedrykning.


Jeg tror ret sikkert, at ESL-klubberne har undervurderet reaktionen fra fodboldverdenen.

Jordan Gardner, bestyrelsesformand og medejer i FC Helsingør


- Jeg kan personligt bedre lide, den europæiske model, hvor der op- og nedrykning, og man skal kvalificere sig til de internationale turneringer. Det skaber selvfølgelig en risiko for forretningen, men det er også skønheden ved sporten, siger Jordan Gardner.

- Hvis du ikke forstår europæisk fodbold, som det er skruet sammen, så hold dig væk. Der er så mange andre ting, du kan investere penge i, og så kan de lade en europæisk sportstradition være som den er, hvor det, som sker på banen, er afgørende, siger Jordan Gardner.

En europæisk superliga vil tilføre de deltagende hold en kæmpe portion penge, men FCH-bossen er ikke overbevist om, at det vil gøre den store forskel på den lange bane.

- Det er ret tydeligt, at mange af de største klubber er drevet ret dårligt, og der bliver brugt utroligt mange penge forkert. De er måske pressede lige nu, men jeg kan ikke se, hvad der skulle ændrer sig af, at de får flere penge. De fortsætter formentlig som hidtil, vurderer Jordan Gardner.

Trods den enorme kløft, der er skabt i europæisk fodbold, er der på begge sider ønsker om forandring. Nogle vil have flere kampe, andre vil have færre kampe, nogle vil have ændret de økonomiske fordelingsnøgler den ene vej, mens andre vil dreje den anden vej.

Jordan Gardner kan godt se et perspektiv i ændringer. Også nogle, som minder om det, vi kan se i amerikansk sport.

- For eksempel vil det give god mening at lave et overordnet reglement for lønninger. Det stikker helt af, og det nuværende system (financial fairplay, red.) fungerer på ingen måde. Det er svært, for der gælder helt andre regler for arbejde i EU i forhold til i USA, men det vil være godt med mere kontrol med, at klubberne ikke bruger en masse penge, de ikke har, konstaterer han.

Hvorvidt den europæiske superliga bliver en realitet, tør Gardner ikke spå om.

- Jeg håber det virkelig ikke.

European Super League

Natten til mandag annoncerede 12 af Europas største klubber, at de laver en piratliga uden om de organiserede organisationer som det internationale forbund FIFA og det europæiske UEFA, ligesom de nationale forbund ikke er inddraget i processen.

De 12 klubber, som for nuværende er gået ind i ESL er:

Arsenal (England), Liverpool (England), Manchester United (England), Manchester City (England), Chelsea (England), Tottenham (England), Real Madrid (Spanien), Barcelona (Spanien), Atletico Madrid (Spanien), Juventus (Italien), AC Milan (Italien) Inter (Italien).

Arsenal, Liverpool og Manchester United har amerikanske ejere.

Det er dertil meningen, at der skal være tre stiftende klubber yderligere, som er faste deltagere. Derudover skal der tilføres fem hold, som tilsyneladende skal inviteres til turneringen. Dermed kommer der 20 hold, som skal spille i to puljer - de bedste fire i hver gruppe ender i kvartfinaler, som vi kender dem fra Champions League.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan de skabende klubber se frem til at dele en pulje på 3,5 milliader euro.

det europæiske forbund UEFA barsler med planer om at smide ESL-klubberne ud af de europæiske turneringer. Real Madrid, Chelsea og Manchester City er i semifinalen i Champions League, mens Manchester United og Arsenal fortsat spiller med i Europa League.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce