Annonce
Helsingør

Anonym Kunstner går i vandet med nyt værk

"Det her er en mindesten til alle dem, der mister livet på deres rejse som flygtninge".

Helsingør-kunstner har - under vandet i Kulturhavnen - opsat en mindesten for de flygtninge, der drukner på deres rejse.

KUNST: Det tog kun få timer, før den hemmelige Helsingør-kunstner Anonym Kunstners seneste hemmelighed blev opdaget - ikke den 30-årige mands identitet, men hans nye værk. En forbipasserende ved Kulturhavnen lagde pludselig mærke til noget uventet nede i vandet - en gravsten med påskriften UKENDT holdt af to hænder.

- Jeg var lidt spændt på at se, hvor lang tid I ville være om at snuse det her op. Og jeg må indrømme, at jeg er imponeret over, at det er gået så hurtigt, forklarer Anonym Kunstner, da Helsingør Dagblad ringer til ham.

Ikke personen i fokus

Det var hænder opsat forskellige steder ved havnen, som for nogle år siden bragte Anonym Kunstner i fokus.

Hænderne rakte op fra vandet mod vores verden og forsøgte at gribe fat i den - et symbol på flygtningesituationen fra kunstnerens side.

Anonym Kunstner ønskede ikke selv at komme i fokus. Og sådan er det stadig.

Han bor et sted i Helsingør, har sit faste arbejde og arbejder ved siden af med kunst og har lavet forskellige værker - for Helsingør Kommune kunst, der gør opmærksom på vores forhold til skrald, og for en lokal ejendomsinvestor kunst, som peger på det stigende antal hjemløse.

Men det er ikke hans person, der skal være omdrejningspunktet, er holdningen fra Anonym Kunstner. Så navnet, det må man klare sig uden.

Et minde om de døde

Nu kan man til gengæld gå en tur langs pladsen foran kulturcentret Kulturværftet og se det nye værk, hvis man har øjnene med sig.

- De hænder, som jeg har sat forskellige steder, symboliserer jo de levende flygtninge, som vi afviser heroppe. Men der er jo helt vildt mange flygtninge, som dør på tragisk vis, når de forsøger at rejse på vildt overfyldte både. Og mange af dem skyller op på strandene rundt omkring uden nogensinde at blive identificeret. Så det her er en mindesten til alle dem, der mister livet på deres rejse som flygtninge, siger Anonym Kunstner.

I øvrigt fortæller Anonym Kunstner, at han har clearet opsætningen - eller måske rettere nedsætningen - af det nye værk med Helsingør Havnekontor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Kendis kender…

Annonce