Annonce
Helsingør

Anonym Kunstner slår til igen: Wakeupcall til Helsingør-vælgere

"Velfærdsstaten" og "Næstekærlighed" er blevet begravet tæt på Sct. Anna Gade i Helsingør af Anonym Kunstner og hans medhjælpere. Foto: Torben Sørensen

Flere gravsten er opsat ved Sct. Anna Gade. Her ligger blandt andet "Velfærdsstaten" og "Fælles Ansvar" nu begravet.

Kunst: Folk i Helsingør fik sig en overraskelse onsdag morgen. På en normalt tom plads ved Sct. Anna Gade i den indre var der blevet opsat en række gravsten. Syv styks. En er brækket. Navnene på de seks andre gravsten er "Næstekærlighed", "Politisk Integritet", "Fælles Ansvar", "Solidaritet", "Social Retfærdighed" og "Velfærdsstaten".

Der er tale om en kunstnerisk installation skabt af Helsingørs flittige Anonym Kunstner, der traditionen tro ikke ønsker at forstyrre folk fokus på værkerne ved at afsløre sin identitet. Der er tale om en ung mand, der bor og arbejder i Helsingør. Og han har fået tilladelse af kommunen, der ejer grundstykket, til opstillingen af værkerne.

Kritisk refleksions

Nu har Anonym Kunstner lavet et wakeupcall til Helsingørs vælgere. Ved at begrave det fælles ansvar, velfærdsstaten, næstekærligheden og så videre ønsker han at få folk til at spekulere på politik og på det kryds, de snart skal sætte.

- Det vil være fint, hvis værket her kan få folk til at reflektere over tingene. Jeg ønsker ikke, at de stemmer på noget specifikt. Men jeg vil gerne have, at de tager stilling. Ordene på gravstenene er vel nogle, som alle politikere kan støtte op om og kan være med i. Hvordan de så bruger ordene og prioriterer disse ting, er nok forskellige, erklærer Anonym Kunstner.

Han er glad for at stemmeprocenten i Danmark er høj - især til folketingsvalgene. Hvis det nye Helsingør-kunstværk kan få en ekstra vælger til at sætte kryds, så er manden bag tilfreds.

- Selv om mange stemmer allerede, så skal vi da have alle op af stolene og op af sofaerne og ind og stemme. Og hvis man har tænkt sig om først, så er det godt. Vores samfund har brug for kritisk refleksion fra borgerne, så vi skal ikke bare stemme på dem, vi plejer at stemme på eller sætte kryds uden at tænke os om, siger Anonym Kunstner.

Annonce

Politiet kom

Det var en begivenhedsrig tirsdag aften for kunstneren og hans to medhjælpere, der satte kunstværket op tæt på Helsingør Rådhus og Helsingør Domkirke.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen og kompagni debatterede politik på tv, kom de første reaktioner på gravstenene prompte. En årvågen borgere kontaktede således polititiet for at anmelde, hvad der foregik på Sct. Anna Gade-græsplænen, så et par betjente kom forbi for at tjekke, at der var styr på tilladelser og så videre. Det var der, så politipatruljen kunne forlade stedet igen uden at gøre yderligere.

Senere opdagede en forbipasserende bilist, at der stod flere mænd og hoppede på en gravsten på plænen. Bilisten trykkede på bremsen og røg ud af bilen for at stoppe, hvad der kunne se ud som et gravskænderi.

- Det var bare i orden. Det var en sød borger, der holdt øje med, at vi ikke lavede noget galt. Politiet var også rigtigt søde, konstaterer Anonym Kunstner.

Annonce

Så let at provokere

Om alle borgere vil tage godt imod installationen, vil tiden vise. Anonym Kunstner understreger, at han ikke er ude på at provokere.

- Det er så let at provokere folk. Det er ikke særlig sofistikeret, og man kommer ikke langt med det, synes jeg, siger han.

I øvrigt står der på nogle af gravstenen datoer for fødsels og død. Dem kan beskuerne selv arbejde med, hvis de har lyst.

- Det er datoer, som henviser til forskellige episoder i historien. Her har jeg brugt min kunstneriske frihed. På gravstenen med "Fælles Ansvar" står der for eksempel den 1. juni 2017, som henviser til, at den dag trak den amerikanske præsident Donald Trump sig ud af den internationale klimaaftale, forklarer Anonym Kunstner.

Gravstenene består af beton og armeringsjern. De er sat i jorden med lange jordspid.

Fakta

  • Mere om Helsingørs Anonyme Kunstner

  • Anonym Kunstner er en yngre mand og familiefar, der bor og arbejder i Helsingør.

  • Helsingør-kunstneren har valgt ikke at afsløre sin identitet for at sætte værkerne i centrum.

  • Anonym Kunstner blev kendt for et par år siden efter opsætningen af hænder på forskellige steder på Helsingør Havn. De opadrækkende hænder skabte stor debat blandt andet om kunst generelt og om den flygtningekrise, som værkerne havde afsæt i.

  • Siden har Anonym Kunstner skabt flere værker i Helsingørs indre by, som illustrerer den stigende hjemløshed i Danmark - Husk Forbi står der på en gavl i Stengade.

  • Han har også skabt et værk, bestilt af Helsingør Kommune, der tager udgangspunkt i byens tilknytning til Hamlet, som står i et stræde mellem Stengade og Domkirken.

  • Senest har Anonym Kunstner, igen i samarbejde med Helsingør Kommune, skabt en række såkaldte skraldekunstværker, som forestiller tomme kaffebægere, sodavandsplastflasker, cigaretpakker og lignende. De er opsat forskellige steder på havnen.

  • På internettet kan man følge Anonym Kunstner her: www.instagram.com/handsofelsinore

Annonce
Helsingør For abonnenter

Måger invaderer Sundparken: - Det er ikke til at holde ud længere

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Flygtningen Ghalia bliver ikke hjemsendt til Syrien - Jeg er lykkelig lige nu

Sport For abonnenter

Helsingør-profil inden dom: Kan være alt fra uger til mange måneder

Helsingør

- Der er grund til at lette på hatten

Helsingør

20-årig anholdt: Blev så vred at han tog kvælertag på politibetjent

Helsingør For abonnenter

Selvmordstruede Marcus fik flere afslag på botilbud: Nu kritiserer Ankestyrelsen kommunen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør

Menneskeafføring på marker får naboer til at rase: Det er for pinligt at invitere gæster

Helsingør

Lars kørte sin scooter ud på Kongevejen: - Det var meget ubehageligt, men jeg kunne ikke komme forbi hækken

Danmark

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Helsingør

- Hvor er jeg glad for at bo i Helsingør kommune

Kultur For abonnenter

Rolf var offer for seksuelt overgreb som barn: Ny bog har vækket de grusomme minder til live

Debat

Ugens kandidat: For at gøre en forskel

Annonce