Annonce
Danmark

Arkitektfabrikken: Den nye arkitektskole i Aarhus er et kæmpeværksted, hvor de studerende kan udfolde sig

De studerende rykkede i september ind i den nye arkitektskole i Aarhus. Før var skolens aktiviteter fordelt over 10 adresser - nu er det hele samlet under et tag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I Aarhus er den nye arkitektskole netop blevet taget i brug. Den er rå og minimalistisk i sit indtryk, for den skal passe ind i miljøet nærmere end at tilføre det noget nyt, mener skolens rektor, Torben Nielsen.

Vi står i den store vandrehal, som vrimler af liv fra studerende på vej fra et sted til et andet eller henslængte i grupper ved bordene i kantinen.

- Det er dejligt endelig at se huset fyldt med studerende. Det er det, som giver huset mening, ellers er det bare et objekt, siger Torben Nielsen.

Han er rektor på Arkitektskolen Aarhus og har været det siden 2010. Han er iført en arbejdsjakke i kraftig blå denim og slår ud med armene, når han fortæller om den nye skole. I snart sagt alle hans år på skolen har han arbejdet for at få samlet uddannelsens aktiviteter under ét tag i stedet for at være spredt over de 10 lokationer omkring Nørreport, som skolen før rådede over. Det er endelig lykkedes, og i september kunne nye og gamle elever tage den nye skole ved godsbanearealet i Aarhus i brug.

Annonce

- Det er bygget som en by med seks huse, hvor vi har denne betonkerne med offentlig adgang. Den er hjertet af skolen og forbinder det hele. Der er højt til loftet og indkig til værkstederne, så arealerne smelter sammen. På den gamle skole var de forskellige årgange spredt, mens de her hele tiden er tæt sammen og kan lade sig inspirere af hinanden. Det er en helt anden måde at være skole på, siger rektoren, som beskriver den nye skole som et kæmpeværksted, hvor de unge studerende kan udfolde og udvikle sig.

- Alt er lavet til at kunne tåle at blive brugt, siger Torben Nielsen.

Udtrykket er råt i grå beton og med synlig rørføring under loftet, hængende ledninger til lamperne over spisebordene i kantinen og kantinesalg fra en container placeret midt i den store vandrehal.

I det hele taget er skolen opført med et minimum af materialevariation. Udefra bliver man mødt af en ramme af beton, aluminium og glas, som rejser sig ud mod Carl Blochs Gade og trinvis bliver lavere over mod banelegemerne og naboen, Institut for X, som er et kreativt arbejdsfællesskab med værksteder, tegnestuer, caféer i gamle industribygninger og skurvogne.

Ikke et fint projekt

Den nye arkitektskole er Danmarks første nyopførte arkitektskole. Arbejdet med at finde den rigtige placering stod på i årevis, før området ved godsbanen blev endeligt besluttet. Det industrielle område passer godt til skolens ånd, mener Torben Nielsen.

- Området her har en rå karakter og en historie, som vi skulle tilpasse os. Den nye arkitektskole er ikke et ”fint” projekt, for det skal passe til områdets identitet. Skolen skal være en del af byen, for en stor del af arkitekturens rolle er at udvikle, siger han.

Torben Nielsen har været rektor for Arkitektskolen Aarhus siden 2010. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Skolen er af kritiske røster blevet sammenlignet med en fabrik, men den kritik tager rektoren med ophøjet ro.

- Det kan godt være, det ligner en stor fabrik, men det må det også gerne. Arkitektskolen er ikke designet til at komme på forsiden af internationale arkitekturmagasiner. Det behøver ikke være et ikon, for det er ikke det, der er formålet med stedet - vi har brugt alle pengene på at skabe gode, brugbare faciliteter, siger Torben Nielsen.

Den nye arkitektskole er et hus til udvikling. - Målet er, ikke at nå i mål, siger rektor Torben Nielsen. Da avisen besøgte skolen, var væggene stadig bare, men snart skal der kunst på dem. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Anti-ikon

Martin Krogh er selv uddannet fra Arkitektskolen Aarhus og er i dag partner i Adept, som har været totalrådgiver på projektet. Han ser den nye skole mere som en arkitektonisk ramme og et stort instrument til læring end et arkitektonisk værk i klassisk forstand.

- Man kan næsten kalde bygningen for anti-ikonisk, og det går meget godt i tråd med det her udsagn om, at skolen ligner en fabrik. Det understøtter fortællingen om, hvad der gør det her sted særligt, og hvad det vil sige at uddanne sig på skolen. Det er de studerende, som gør bygningen komplet, siger han.

Højest ud mod vejen og gradvist lavere ind mod godsbane-området med terrasser på hver etage. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Han fortæller om materialevalget, at Adept har været opmærksom på hele vejen gennem processen kun at bruge hårdføre materialer og bruge dem der, hvor de gav mest værdi. Betonen er støbt på stedet, og de robuste, men transparente grænser mellem de forskellige værksteder og opholdsrum i skolen skal kunne facilitere, at man både kan stå og larme på træværkstedet, mens andre i rummet ved siden af kan føre en samtale uden at blive forstyrret.

- Den tankegang gør sig gældende over hele huset. Man skal kunne se, hvad der sker i lokalet ved siden af. Det gælder også selve bygningen, som på mange måder er vendt på vrangen. Alt det, man normalt gemmer væk, er synligt: Elektrikerens ledninger og ventilationen skulle ikke pakkes væk, men være en del af arkitekturen. Det gør, at de studerende kan kigge op på rørføringen og direkte se, hvad det kræver at opføre et hus af denne størrelse. Du kan se og afkode alle husets bestanddele, siger Martin Krogh.

Annonce

Åbne værksteder

Fra hjertet af skolen agerer arkitektskolens leder, Torben Nielsen, guide. Først rammer vi det, han kalder mockup-rummet. Mockup er et begreb, som beskriver en model af et færdigt produkt.

- Her handler det om at lave store ting, fortæller han.

Den nye skole tilbyder færre kvadratmeter, end der var i de mange bygninger, uddannelsesinstitutionen rådede over før. Pladsen er dog her langt bedre udnyttet og uden døde kvadratmeter. - Det er et enormt effektivt byggeri, siger rektor Torben Nielsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Rummet åbnes ud mod byen af en port, der er stor nok til, at en lastbil kan køre ind. Herfra går vi ind i robotværkstedet, hvor der på gulvet står blokke af marmor fra Grønland, som skal skæres til. I træværkstedet er flere studerende i gang med deres projekter ved rundsave og båndsave. Flere af maskinerne har årtier på banen og lyder tyskklingende navne som Mössner Rekord. Gammel kvalitet, som er flyttet med fra den gamle skole.

Byggeriet

Beslutningen om at placere den nye skole ved godsbanearealet i Aarhus blev truffet af Uddannelses- og Forskningsministeriet, Bygningsstyrelsen, Aarhus Kommune og Arkitektskolen Aarhus i 2015.

Bygherre på projektet er Bygningsstyrelsen med Etos Ingeniører som bygherrerådgiver. A. Enggaard var totalentreprenør, mens Adept var totalrådgiver med Tri-Consult som underrådgiver. Mediateket er opført med Arkitektskolen og Den A. P. Møllerske Støttefond som bygherrer og Praksis Arkitekter, Henry Jensen Rådgivende Ingeniører og Tri-Consult som totalrådgivere.

Byggeriet havde et budget på 287 millioner kroner. 

Det samlede areal er på 13.000 kvadratmeter med mulighed for at udvide med yderligere 2000 kvadratmeter.

Læs mere og se hele listen over byggeriets aktører på www.aarch.dk.

På væggene hænger akustikregulerende paneler beklædt af træfinér. Gulvene i værkstedet er lavet af overskudstræ fra vinduesproduktion. Overalt binder store glaspartier de forskellige rum sammen.

Annonce

Træmøbel i flere etager

Skolen har ingen traditionelle klasseværelser. I stedet er der lavet store tegnesale med plads til 120 studerende i hver inddelt efter årgang. Hvis eleverne søger fred og ro til fokus, må de søge ind på biblioteket, som består af et flere etagers højt møbel af træ. Biblioteket er skabt af Praksis Arkitekter. Det naturlige materiale skaber en kontrast til de hårde betonrammer, og her er der plads til individuel fordybelse og omkring 100 siddepladser. Stolene er, ligesom i kantinen, Børge Mogensens J39, og nogle af stolene stammer helt tilbage fra 1960’erne, da skolen blev grundlagt.

- Generelt kan det være sværere at finde isoleret ro her sammenlignet med de gamle bygninger. Til gengæld er mulighederne for at udvikle sig i fællesskab med andre større, siger Torben Nielsen, som mener, at uddannelsen beror lige så meget på praktiske færdigheder og erfaringer som teoretisk viden.

Mediateket, som biblioteket officielt hedder, er et monument i huset. Trækonstruktionen rummer et areal på 520 kvadratmeter og 940 hyldemeter fordelt på fire etager. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Arkitektskolens butik rummer alt, hvad de studerende skal bruge. Der er ruller med kobber, linolie, tegneblokke og en læsset bogreol, som skal tilgås med stige. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De studerende har faste pladser for et semester eller et år ad gangen på de store tegnesale. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Vores studerende er rigtig meget på skolen og arbejder her i mange timer, fortæller Torben Nielsen. Derfor har det været vigtigt at etablere områder, hvor de studerende kunne forlade deres projekter og bare slappe af. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Arkitektur handler om at kunne omsætte kundens drømme og ønsker til noget fysisk. Det kræver både teoretisk viden og praktiske færdigheder. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Små træer er ved at slå rødder rundt om skolen i de rustikke omgivelser, hvor Asta Jo og Mariette Gregersen holder pause. De går begge på anden årgang. - Man kan allerede mærke, der er kommet er større fællesskab, efter vi er blevet samlet, siger Mariette Gregersen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Derfor er det vigtigt, at der er god plads til at udfolde sine idéer i praksis.

- Arkitektur handler jo netop om at omsætte drømme og idéer til noget fysisk, som han formulerer det.

Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Danmark

Løvkvists videoanalyse: Derfor er det særligt alvorligt, når profiler fra DF truer med at gå

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce