Annonce
Helsingør

Arrangør af Gåtur langs Kysten holder ved: Der er mange, der føler sig ensomme i en mørk tid - at gå åbner sindet

Ideen med at gå strækningen på 45 kilometer fra København til Helsingør opstod i sin tid sammen med vennen Peter Roskjær, fortæller Jakob Amsgaard, der er født og opvokset i Helsingør og bor i København.  Foto: Lars Johannessen
Arrangøren af den populære event, 'En gåtur langs Kysten' håber på at kunne afvikle den planlagte "Gålovsdag" 5. juni i år. Men lige nu og her handler det om at motivere flest mulige til at komme ud og gå. - Der er mange, der sidder ensomme i denne tid. At gå åbner sindet, siger Jakob Amsgaard.

HELSINGØR: Sidste år var Jakob Amsgaard nødt til at aflyse det planlagte event, "En gåtur langs Kysten" hele to gange. Oprindelig var det meningen, at det skulle foregå 16. maj - og da den dag blev aflyst, blev datoen i stedet sat til 12. september. Men også den plan gik i vasken som følge af corona-pandemien. De aflyste gåture har dog ikke fået Jakob Amsgaard til at give op. Han krydser fingre for, at det i stedet, som aftalt med Kulturværftet, der er endestation for gåturen, kan lade sig gøre at afvikle som planlagt 5. juni Grundlovsdag. Et event der har fået navnet Gålovsdag.

- Alt er stadig så uvist, men vi satser på, at det kan lade sig gøre. Og hvis ikke det kan blive til noget, bliver det i 2022 i stedet for. Vi kommer ikke til at udskyde det til senere på året, som sidste år. Det kræver lidt for meget planlægning, som bare går i vasken. Lige nu afventer vi og ser, om Copenhagen Marathon bliver til noget. Det ligger i maj og er et meget godt pejlemærke på, om vi kan gennemføre som planlagt. Fordelen for os er, at vi ikke har økonomiske hensyn og kan aflyse med 14 dages varsel. Hvis ikke det bliver til noget i år, fortsætter vi med at arrangere træningsture. Der er brug for at være optimistiske og have et håb, siger Jakob Amsgaard.


Man kan gå på mange måder - med en kop kaffe, med en ven, man kan gå alene og når det er mørkt. I en tid som denne er det mere vigtigt end nogensinde at holde fast i et fællesskab

Jakob Amsgaard


Annonce

Mentalt gå-boost

Det er også baggrunden for, at Jakob Amsgaard lægger opslag ud i facebookgruppen "En gåtur langs kysten". Aktuelt står han bag facebook-gruppen "GÅ 45 km på 10 dage" med opfordring til deltagerene om at dele billeder fra deres gåture og lægge dem ud i gruppen. Som han selv skriver, så handler det om at tage hinanden i hånden virtuelt og skabe fællesskaber - om at gå sammen hver for sig.

- Det handler alt det gode vi havde før corona. De store fællesskaber er udfordrede på, at vi ikke kan mødes fysisk, og det påvirker også vores mentale sundhed. Der er mange, der sidder alene og føler sig ensomme i en mørk tid. At gå åbner sindet. Og så er det at gå meget simpelt og for mange meget lettere  at tage sig sammen til at gå end at løbe. Det kender jeg fra mig selv.

- Man kan gå på mange måder -med en kop kaffe, med en ven, man kan gå alene og når det er mørkt. I en tid som denne er det mere vigtigt end nogensinde at holde fast i et fællesskab, siger Jakob Amsgaard.

Om gåfællesskabet

Den første gåevent - En gåtur langs Kysten København - Helsingør blev afviklet i juni 2019 med mere end 4000 deltagere. Op til eventen var der planlagt flere gåture.

Det var Jakob Amsgaard der i sin tid sammen med vennen Peter Roskjær fik ideen til det ikke-kommercielle gåfællesskab.

Alle event bliver lagt ud på Facebook, hvor man også tilmelder sig.

Jakob Amsgaard har for nylig oprettet en ny event - et trænings gåforløb over 10 dage, hvor deltagerne kan gå sammenlagt 45 kilometer og dele billeder fra deres ture. Se facebookgruppen : Gå 45 km på 10 dage.  Begivenheden løber til og med mandag den 25. januar

Næste planlagte gåtur langs kysten er sat til den 5. juni - se facebookgruppen:  En GÅtur langs kysten 2021 - Fra København til Helsingør.

 


Annonce

Skabt gennem venskab

Han er positivt overrasket over så stor tilslutningen forslaget om at gå 45 kilometer allerede har skabt. 855 har i skrivende stund tilmeldt sig eventen, der havde startdato lørdag den 16. januar. Og det er ikke for sent - man kan godt nå at være med.

- Bare på det første halve døgn var der 400 der tilmeldte sig og yderligere 400, der viste interesse. Det viser lidt om, hvor meget folk gerne vil være en del af noget, og hvor populært det er at gå, siger Jakob Amsgaard.

Ideen om at skabe et non-kommercielt gåfællesskab og gå turen på 45 kilometer fra København til Helsingør opstod i sin tid sammen med vennen gennem snart 20 år Peter Roskjær. Begge venner er født og opvokset i Helsingør.

- Det er lidt ligesom med Ølløbet, som jeg synes er et superfedt koncept, en ide der er blevet til gennem et venskab. Jeg tror, at grunden til at tilslutningen er så stor, er at de fleste tænker de godt kan gå 45 kilometer i modsætning til hvis det blev afviklet som et maraton, fortæller Jakob Amsgaard.

Annonce

Et imponerende syn

Han har stadig ikke glemt det sus, det var at opleve mellem 4000 og 5000 mennesker i alle aldre og med vidt forskellig "kampform" deltage i begivenheden "En Gåtur langs Kysten" tilbage i juni 2019.

- Det var en kæmpe optur, at så mange viste interesse for at deltage. Også i træningerne op til. På selve dagen kan jeg huske, hvordan vi stadig gik i én lang kø, da vi nåede til Vedbæk. Det var et imponerende syn. Ligegyldigt hvor man kiggede hen, gik der mennesker. Nogle gik sammen i grupper, andre for sig selv. Nogle havde trækvogne fyldt med mad og drikkevarer, mens andre var klædt på klar til at speed-walke med vanddunk og bælte rundt om maven. Alle havde deres egen tilgang. Det var en virkelig fed dag.

På gåturen i juni 2019 deltog op mod 5000 deltagere i alle aldre. Her er foto fra en af træningsturene. Privatfoto
Annonce

Flere mænd viser interesse

Jakob Amsgaard fortæller, at flere mænd har fået øjnene op for at gå.

- I starten kunne vi se på statistikken, at det hovedsagligt var kvinderne, der meldte sig. De fyldte 75 pct. i statistikken, men der er flere og flere mænd, der også deltager i træningsturene. Måske fordi de har fundet ud af, at det ikke bare er lige til at gå 45 kilometer i et stræk.

Den 41-årige gåturs-arrangør har selv mærket, hvordan det er blevet sværere i den nuværende situation at være en del af et fællesskab. Han har et fritidsjob som spinninginstruktør i et SATS-center i København, som lige nu er sat på pause.

- Det fællesskab der er blevet skabt,  i og med man træner sammen, er lige pludselig væk. Det er et afsavn, jeg tror mange kan genkende, siger Jakob Amsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Kendis kender…

Annonce