Annonce
Helsingør

Børnene kan ikke få plads: Ventelisten til specialinstitutioner stiger markant

Siden 2017 er antallet af børn med betydelig nedsat funktionsevne mere end fordoblet i Helsingør kommune. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Særligt i Helsingør kommune stiger antallet af børn med betydelig nedsat funktionsevene, og det skaber store udfordringer i kommunen.

SUNDHED: Der bliver flere og flere børn med særlige behov i Helsingør, og kommunen kan ikke følge med.

Således er ventelisten til specialinstitutioner for børn op til seks år femdoblet siden 2020. Det betyder, at der ifølge kommunens tal er 15 børn, som ikke kan få den hjælp, de har brug for.

- Udviklingen er, at der er en stigning i børn med specialbehov. Det ser vi fra fødsel, i dagtilbud og i skolerne – og så har vi, som nævnt, en tilflytning fra børnefamilier med børn, der har specialbehov, skriver centerchef i Center for Børn, Unge og Familier Peter Arhnung i en mail til Helsingør Dagblad.

Annonce

På grund af ferie har det for nuværende ikke været muligt at foretage et telefonisk interview eller stille uddybende spørgsmål.

Udvidelse

Centerchefen oplyser, at der også på landsplan opleves en stigning i antallet af børn med særlige behov, men at udviklingen er mere markant i Helsingør.

Således er antallet mere end fordoblet på blot fire år, og det har skabt lange ventelister til kommunens eneste specialtilbud til de yngste børn med betydelig nedsat funktionsevne; nemlig Himmelhuset.

Her kan de i øjeblikket huse 17 af de 42 børn i Helsingør kommune med et anerkendt særligt behov, og det er for få, mente et enigt byråd, som sidste år vedtog, at Himmelhuset skulle udvides med yderligere 12 pladser.

Udvidelsen forventes at være færdig i begyndelsen af 2022, men indtil da må sårbare børn og deres forældre bide frustrationerne i sig.

Annonce

Venteliste

Familier fortæller mig, at der er tæt på et års venteliste til specialinstitutioner for børn. Er det rigtigt?

- Nej – der er forskel på, hvor lang tid de enkelte børn står på venteliste – og vi prioriterer børn med størst behov.

- Der er ikke generelt en venteliste på et år, men situationen frem mod udvidelsen af Himmelhuset står klar primo 2022 er, at vi mangler pladser – og derfor kan alle børn ikke tilbydes en plads med det samme. Alle børn med behov får støtte, mens de er på venteliste, svarer Peter Arhnung i mailen.

Det kan eksempelvis være tilbud om aflastningstimer.

Annonce

Penge

Er der brug for flere midler på området?

- Der er allerede afsat flere midler på området hen over de seneste år i form af hurtig indføring af minimumsnormeringer, budgetvedtagelse i Byrådet om anlægsmidler til udvidelse af Specialbørnehaven Himmelhuset med videre. På baggrund af udviklingen vil der i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret i år komme til at være en politiske drøftelse af, hvordan området skal udvikle sig i 2022 og frem, svarer Peter Arhnung.

De lange ventelister har skabt utilfredshed blandt en række forældre, som har oplevet udfordringer med at få den nødvendige hjælp til deres børn.


Hvis der er forældre, der har input til os, eller gerne vil i dialog om udfordringer de oplever i samarbejdet – så hører vi gerne fra dem.

Peter Arhnung, centerchef i Center for Børn, Unge og Familier


Heriblandt Millie Weng, som af samme årsag stiftede Facebook-gruppen 'forældre til børn med særlige behov i Helsingør,' som hurtigt har fået omkring 100 medlemmer.

Adspurgt til, hvad han tænker om gruppen og forældrenes frustrationer, svarer Peter Arhnung følgende:

- Generelt oplever jeg, at vi har et rigtig godt samarbejde og dialog med forældre om deres børn og børnenes behov, og hvordan vi bedst løser de udfordringer der er sammen - og vi har kun ganske få klagesager på området. Men vi har helt sikkert sager, hvor processen eller dialogen kunne være bedre, og hvis der er forældre, der har input til os, eller gerne vil i dialog om udfordringer de oplever i samarbejdet – så hører vi gerne fra dem.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor café i Helsingør i fare for at lukke: - Jeg sover ikke særligt godt for øjeblikket

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Perfekt start: FC Helsingør åbnede 1. division med sejr over Fremad Amager

Erhverv For abonnenter

Salget af skriveborde eksploderede: Nu investerer lokal møbelbutik millionoverskud

Debat

Ugens kandidat: Hvem er Kari Jørgensen, egentlig?

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Enghardt kom hjem med stil

Helsingør For abonnenter

Overfaldt pige ved benzinstation, men blev løsladt: Grov vold var ikke grov nok

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Helsingør indleder sæsonen med snæver sejr

Kultur

Nu skal speederen i bund: Sådan bliver Helsingør europæisk kulturhovedstad i 2032

Navne

Tragisk udgang på bisættelse: Pårørende fik det dårligt i kirken og døde

Sport

Se videoen: FCH-anfører kun tilfreds med sejr i premieren

Erhverv For abonnenter

Lars fik angst efter ansats svindel: Nu er hans virksomhed igen ovenpå

Helsingør

Lokal mand anholdt: Sigtet for tyveri af flere end 100 gasflasker fra campingplads og byggemarked

Annonce