STRESS: Camilla kan ikke trække vejret.
Hun er egentlig på vej på arbejde, men stopper bilen med det samme. Camilla er ude af stand til at kontrollere sin krop. Stressen, som krybende har ædt hende op indefra, er på vej ud.
- Jeg panikker fuldstændig. Det er som om, at der ligger en kæmpe sten for min brystkasse, forklarer hun.
Med besværet vejrtrækning ringer hun til sin chef og fortæller, at hun ikke kommer på arbejde det næste stykke tid.
Camilla ender med at være sygemeldt i to måneder.
Men selvom hun gør alt for at slippe helt fri af stressen, ender hun med at sygemelde sig selv igen halvandet år senere.
I mange år arbejdede Camilla Heinholt som leder. En hverdag, hvor hun ikke kunne slippe kontrollen og til sidst måtte bukke under for et enormt forventningspres fra hendes kollegaer og omgangskreds - men i endnu højere grad fra sig selv.
Camilla Heinholt, stresskonsulent og ejer af Heinholt Consult.Der sagde kroppen bare stop. Den fik nok og lukkede fuldstændig ned.
I dag har hun sort bælte i stress og bruger sine erfaringer til at drive sin egen virksomhed, hvor hun hjælper ledere med at få kontrol over og forebygge stressen og få roen tilbage i livet.
Første stress-tegn
Camilla Heinholt er vokset op i et parcelhuskvarter i Espergærde.
Hun er datter af en skorstensfejermester og en overassistent. Hun har tilbragt det meste af sit liv i Helsingør Kommune.
Hun er egentlig uddannet inden for hotelbranchen, men efter nogle år fandt hun sin vej til et arbejde i en kommune. Her gjorde Camilla Heinholt det så godt, at hun hurtigt blev leder inden for sundhedsområdet.
Stress
Stadig flere danskere oplever et højt stressniveau, og stress udgør dermed et stigende folkesundhedsproblem.
Andelen af voksne danskere med et højt stressniveau er steget fra 21 pct. i 2010 til 25 pt. i 2017. Det er især kvinder, der rammes af stress: I 2017 havde 29 pct. af kvinderne et højt stressniveau, mens det samme gjaldt for 21 pct. af mændene.
Stress har også en betydelig social slagside: Mens knap hver femte i beskæftigelse har et højt stressniveau, gælder det omkring halvdelen blandt arbejdsløse, førtidspensionister eller mennesker, der på anden vis er uden for arbejdsmarkedet.
Med den fornemme stilling fulgte et større ansvar og højere forventninger fra alle - ikke mindst fra hende selv.
Hverdagen som leder var krævende, og hun tillod næsten aldrig sig selv at holde fri. Hun skulle være tilgængelig i alle døgnets 24 timer, og den naturlige stopknap fra arbejdet fik hun aldrig trykket på, når hun gik ind ad døren til sit hjem.
- Jeg mærkede de første tegn på stress, da jeg begyndte at sove mellem fire og seks timer hver nat med mange afbrydelser i løbet af natten, siger hun.
Men på det tidspunkt var hun ikke klar over, at det var de første tegn.
Skuespiller
Camilla begyndte at agere skuespiller, når hun mødte ind på job. Hun skulle konstant vise overfor omverdenen, at hun havde styr på sagerne. Men inde bag den hårde facade, var det hele ved at styrte sammen.
Hun kunne pludselig ikke overskue selv de mindste opgaver, hun kunne ikke rumme sine børn og hun begyndte at døje med store smerter i maven.
Konstant var hun øm i kroppen til trods for, at hun dyrkede en masse motion.
Det uundgåelige skete, og filmen knækkede for Camilla.
Den dag, hvor hun ikke kunne trække vejret i bilen på vej til arbejde, var det endelig tegn på, at hun havde presset sig selv for hårdt.
- Der sagde kroppen bare stop. Den fik nok og lukkede fuldstændig ned, siger hun.
Kvinden, der altid ville være i kontrol, havde mistet herredømmet over egen krop.
- Det er virkelig skræmmende, når stressen på den måde tager over. På det tidspunkt havde jeg meget svært ved at forstå, hvorfor jeg var endt der, siger hun.
Velkommen tilbage, stress
Camilla var egentlig sikker på, at hun havde det godt, da hun startede på job igen nogle måneder efter sit fysiske nedbrud. Lederen havde fået den samme stilling tilbage - bare i en anden afdeling.
- Det var virkelig fedt at vende tilbage. Det var som at komme hjem, siger hun.
Halvandet år senere begyndte symptomerne atter at komme snigende. Camilla vidste godt, at de lurede i overfladen, men hun forsøgte hele tiden at skubbe det væk. Lige meget, hvor hårdt hun forsøgte at ignorere tegnene, kunne hun ikke undgå at drage konklusionen:
Stressen var tilbage.
I en efterårsferie, som hun tilbragte med sine børn, fik hun besøg af en veninde. Veninden spurgte til, hvordan det gik på arbejdet. Camilla puttede den samme plade på, som hun altid havde gjort.
"Det går fint..."
Da veninden tog hjem, brød Camilla sammen. Helt ukontrolleret begyndte hun pludselig at stortude.
- Jeg ved ikke, hvor det kom fra. Det må have været alle de indestængte følelser, der havde hobet sig op indeni mig. Jeg forsøgte at ringe til min chef, men jeg blev bare ved med at tude i telefonen, siger hun.
Endnu engang måtte hun lade sig sygemelde.
Ro
Denne gang skulle hun ikke klare tingene selv. Hun havde fået det så dårligt, at hun skulle besøge stressklinikken på Bispebjerg Hospital. Men på grund af corona foregik konsultationen online. Camilla fandt ind i sin egen rytme, hvor hun gik ture i skoven og dyrkede så meget yoga som muligt.
- Der var mange, der bekymrede sig om jeg kedede mig. Men jeg havde virkelig brug for den ro, og jeg havde accepteret, at det var her, jeg var, siger hun.
I dag vurderer hun, at hun er sluppet fri af stressen.
Når den kommer listende forsøger hun at finde sine egne rum, hvor hun kan sætte omverdenen på pause. Til trods for, at hun har besejret stressen, kommer det også med følgevirkninger.
- Jeg er lydfølsom, og hvis jeg er ude til et arrangement, hvor der er en summen af liv og samtaler, så bliver jeg nødt til at trække mig, siger hun.
Forsvinder følgevirkningerne?
Camilla kommer ud af en familie af iværksættere, og det har egentlig altid været hendes drøm en dag at have sit eget firma. Men hvad det skulle være, har hun ikke vidst.
Før nu.
Siden august har hun drevet sin egen virksomhed, Heinholt Consult, hvor hun hjælper ledere, som har været i samme situation som hende selv. Camilla bruger sine erfaringer fra sine egne oplevelser med stress kombineret med den coaching-uddannelse, som hun har taget.
- Folk har brug for at vide, at de ikke er de eneste, der kæmper med stress på den måde, siger hun.
Den 42-årige stress-konsulent håber på, at hendes egne følgevirkninger forsvinder en dag. Men det bliver ikke fra den ene dag til den anden.
- Der kan gå år, før mine bivirkninger forsvinder, og for nogen forsvinder de aldrig. Men det er ikke noget, jeg frygter. Det, jeg frygter, er at vende tilbage til, hvor jeg var og være den mor og hustru, som ikke mentalt var til stede, siger hun.
For hende har det været vigtigt, at hun har kunnet dele sin historie for at vise, at der også er et liv efter en periode med stress:
- Det er muligt at komme ud på den anden side.