Annonce
Helsingør

Bageren fortsætter med at sælge 'negerbrød': - Jeg har kun fået en enkelt klage på fire år

- Opskriften på "negerbrød" har jeg fra min mester, hvor jeg stod i lære for mange år siden, fortæller bagermester Teddy Kongebo, Tikøb Bageri. Foto: Lars Johannessen.
Det er hans gamle mesters opskrift. Den er populær, og Tikøbs bagermester Teddy Kongebo har ikke tænkt sig at droppe navnet "negerbrød", selv om debatten om racistiske navne på slik og fødevarer er oppe i tiden.

ERHVERV: Opskriften er gammel. Den kommer fra hans mester i Skibby, hvor Teddy Kongebo var i lære som bager for mange år siden. Nu bager han dem selv. Pakker dem i knitrende cellofanposer, der leveres med logoet "Bagt med kærlighed".  I posen ligger de populære "negerbrød".

Negerbrød går som varmt brød i Tikøb Bageri. Foto: Lars Johannessen.

- Jeg har lavet dem i godt fire år. Og på de fire år har vi kun fået en enkelt klage. Ellers er der aldrig nogen, der er blevet forarget over det navn. Det er jo ikke ment som nogen fornærmelse. Det er bare det, opskriften er blevet kaldt af min mester, der nu er ved at være en ældre herre på 84 år, siger Tikøbs bagermester Teddy Kongebo.


Vi skal opføre os ordentligt allesammen. Men vi skal jo ikke ændre på historien. Og nu synes jeg jo, at hele den debat om krænkelse og is, der ikke må hedde dét, de altid har heddet, og så videre er skabt af nogle, der har for god tid.

Bagermester Teddy Kongebo, Tikøb Bageri.


Hans poser med "negerbrød" er udstillet i glasmontren, og nogle har da også kommenteret og spurgt, om "han godt tør det".

- Vi skal opføre os ordentligt allesammen. Men vi skal jo ikke ændre på historien. Og nu synes jeg jo, at hele den debat om krænkelse og is, der ikke må hedde dét, de altid har heddet,  og så videre er skabt af nogle, der har for god tid. Hvis du så tv-serien Rita forleden, ja, så var det præcis dét, den handlede om. Folk, der er politisk korrekte og tvinger deres børn til at have bestemte holdninger. Men vi kan jo blive ved i det uendelige. Må vi egentlig kalde et brød for "franskbrød"? Hvad med italienske brød, jødekager, finsk brød. Hvad med wienerbrød?

Annonce

"Kunderne bestemmer"

Teddy Kongebo fortæller gerne om en oplevelse, hvor en kunde kom ind for at købe noget brød og fik øje på poserne med "negerbrød". Han købte flere poser og insisterede samtidig på at få skiltet med navnet med.

- Min far er neger, så det her vil han synes er sjovt, sagde han. Og sådan er det jo. Folk køber dem, vi laver dem. Det er kunderne, der bestemmer, mener Teddy Kongebo, der har drevet Tikøb Bageri i 23 år sammen med sin kone Susanne.

De mange sommerhusejere i Hornbæk, der i år bliver hjemme og nyder ferien i deres sommerdomicil,  giver større omsætning i Tikøb Bageri. Foto: Lars Johannessen.

Det er en travl tilværelse med mange arbejdstimer i døgnet. Teddy begynder i bageriet klokken 01.30, seks dage om ugen, 48 uger om året. I det meste af januar er der lukket.

Om eftermiddagen sover han et par timer.

Annonce

Turisterne er her

Forretningen er hans kone chef for. Den har åbent 11 timer dagligt. Fra klokken 06.00 til 17.00 Om eftermiddagen er der timelønnede, der passer butikken.

Ved siden af dette har han i 21 år været ansat som deltidsbrandmand i Helsingør Kommunes Beredskab på Tikøb-stationen.


De faste landliggere i Hornbæk tager jo tit udenlands om sommeren. Men i år er de blevet hjemme. Det kan vi godt mærke.

Teddy Kongebo, bagermester, Tikøb Bageri.


Netop denne sommer ligger omsætningen 25 procent over, hvad den plejer i juli og august, hvor det på grund af sommerturisterne også er højsæson for Tikøb Bageren. Forretningen ligger på Hornbækvej lige på det strøg, hvor tusinder af Hornbæk-turister kører forbi om sommeren.

Bageren i Tikøb. Foto: Lars Johannessen.

- Lige da coronaen ramte og landet blev lukket ned, kiggede min kone og jeg på hinanden og tænkte "Hvad nu"? Så gik der to dage, hvor alt var helt stille. Og så stabiliserede tingene sig langsomt. Og nu er det altså blevet en rigtig god sommer rent omsætningsmæssigt. De faste landliggere i Hornbæk tager jo tit udenlands om sommeren. Men i år er de blevet hjemme og det kan vi mærke. Vi mærker også, at flere af dem, der pendler til København, er begyndt at arbejde hjemme. Vi klager ikke, fastslår Teddy Kongebo.

Helsingør Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Helsingør Kommnes Integrationsråd. PÅ grund af sommerferie har dette ikke været muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Glade stamkunder fejrede genoplukningen af de kolde bajere: - Men en ting kunne de godt undvære

Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Debat

Debat: Er Jørgen Bodilsen fejlciteret?

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce