Annonce
Helsingør

Bergs Bureau: Derfor slår domkirkeklokkerne ikke for tiden

En af klokkerne i det iskolde tårn på domkirken. Foto: Torben Bill-Jessen
En læser vil gerne have svar på, hvorfor der hverken høres time- eller kvarterslag fra domkirkeklokkerne mere. Det har Bergs Bureau fundet svaret på.

BERGS BUREAU: Visse lyde er så naturlig en del af hverdagen, at vi betragter dem med samme selvfølgelighed som solopgangen og vindens susen.

Indtil de hører op. Og i de senere uger er klokkerne i Sct. Olai domkirke holdt op med at slå hvert kvarter og hver time.

Der skal nok være en og to beboere i den centrale del af Helsingør, der græder tørre tårer over fraværet af den gennemtrængende lyd - især om natten, men klangen er en del af byens lyd, og hvorfor slår klokkerne ikke længere, vil Peter von Kohl, der selv bor i Sct. Olai Gade, gerne have Bergs Bureau til at svare på.

Annonce

Frysende mekanik

Det gør de ikke, fordi de er gået kolde. Eller rettere: Den mekanik, der styrer den automatiske ringning, er gået kold. De mange frostnætter har simpelthen gjort at kæderne og de el-motorer, der driver klokkernes ophæng er frosset sammen.

For der er koldt deroppe i klokketårnet på domkirken og lugerne står åbne hele tiden. Tågeluft sniger sig ind og minusgrader får den til at fryse. Så bliver mekanismen dækket af is med det resultat, at det hele går i stå og så er der ikke andre lyde fra tårnet, end duernes stedvise kurren.

Domkirken Helsingør. Foto: Lars Johannessen.

- Det er efterhånden to-tre uger siden ringningen begyndte at blive uregelmæssig. Først gik det ud over kvarterslagene og siden timeslagene, så i den senere tid har der været helt tavst fra klokketårnet, siger domkirkens værge Torben Bill-Jessen.

Kirkeværge ved Helsingør Domkirke Torben Bill-Jessen har ringet efter klokkereparatører. Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Undsætning på vej

Kirken har rekvireret hjælp fra specialister, der kan fixe den slags ting. Det er virksomheden Thubalka i Vejle, der skal træde til. Men de har travlt, for noget tyder på, at klokkerne i det lokale kirketårn ikke er de eneste, der kæmper med kulden for tiden.

Domkirken har dog fået lovning på, at de kommer i løbet af denne uge. Så der går nok ikke lang tid, før der igen slås kvarter- og timeslag fra domkirketårnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce