Annonce
Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

Den stærkt forfaldne mur for lov til at passe sig selv. Foto: Ruben Hjelmberg
Den medtagne mur omkring Marienlyst Slot giver tilsyneladende hverken kommunen eller Slots- og Kulturstyrelsen søvnløse nætter. Intet er sket trods store løfter for et par år siden. Hvorfor? spørger en læser.

BERGS BUREAU: Muren omkring Marienlyst slot er fredet i klasse A. Gud nåde og trøste private ejere af fredede bygninger i Helsingør, hvis de lod husene stå og forfalde på samme måde. Men den tilhører kommunen, og så forholder sagerne sig tilsyneladende anderledes.

For et par år siden sagde enhedschef Merete Lind Mikkelsen fra Slots- og Kulturstyrelsens center for kulturarv, som har ansvaret for at sikre, at Helsingør Kommune lever op til sit ansvar for at vedligeholde muren, ellers til Helsingør Dagblad, at hvis kommunen ikke selv kunne finde ud af at sætte den i stand, så ville styrelsen gøre det for kommunens retning.

- Murens ejer har pligt til at sikre og vedligeholde det fredede byggeri, og hvis det ikke sker, kan styrelsen reagere med påbud og bøder og i alleryderste konsekvens få arbejdet udført på ejers vegne, sagde enhedschefen dengang.

Annonce

'Vi skal holde et møde'

Men siden er murens forvitring bare fortsat, og står nu efter manges  opfattelse som en knap 2.200 kvadratmeter stor øjebæ midt i et kulturhistorisk pragtstykke.

Hvad er meningen, spørger vor læser Ruben Hjelmberg.

Det skal der nok være flere andre, der spørger sig selv, så Bergs Bureau har fulgt op på sagen. Det er kommet til bureauets kendskab, at der faktisk er en del, der trods murens fredning helst så, at den blev revet ned, så der kan åbnes for synet af parken og slottet fra området omkring Lappen.

Men det kan være det sker helt naturligt, for sådan som muren ser ud i dag, så virker det som om det ikke skal blæse meget op, før den nedlægger sig selv.

Bureauet har bedt Mette Lind Mikkelsen forklare, hvorfor styrelsen  har syltet muren siden avisen snakkede med enhedschefen i 2019.

Mange mener det ville være bedre at rive muren ned. Foto: Lars Johannessen

Som det nu om dage snarere er reglen end undtagelsen for offentlige institutioner, så foretrækker styrelsen at svare skriftligt på vores spørgsmål.

Det er forfærdeligt

Chr. Holm Donatzky om slotsmur

- Det er helt korrekt, at der fortsat ikke er sket noget med muren og Slots- og Kulturstyrelsen er opmærksom på murens fortsatte tilstand. Derfor vil vi nu tage initiativ til en drøftelse med Helsingør Kommune om, hvordan muren kan restaureres, lyder det i mailen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Annonce

Koster mindst seks millioner kroner

Så de vil snakke og holde møder - men i bund og grund handler det om at klippe hår af en skaldet. Det er der der forsvindende få, der har haft held med, og som sagerne står, så har kommunen da heller ikke så meget som skyggen af et forkomment hårstrå på hovedet i denne sag.

Der er bare ikke penge i kommunekassen til den slags ting - og så kan en af byens fredede og historiske  monumenter i realiteten bare stå og gå til grunde, mens de penge, der er at gøre godt med, bliver klattet væk på skoler, trafiksikkerhed, nye boliger, sundhedshuse og andre prosaiske formål.

Det er i hvert fald det indtryk vi får, efter en snak med formanden for kommunens by- plan- og miljøudvalg, den radikale Christian  Holm Donatzky.

Lokalpolitikeren er ellers er så stor en elsker af det historiske Helsingør, at han jævnligt og med et hjerte, der svulmer af stolthed, fører folk gennem de brolagte stræder, mens han i indtrængende vendinger fortæller om den gamle by og hvor gode vi har været til at passe på den. Meget kunne tyde på, at han behændigt undgår at lade byvandringerne gå langs muren ved Marienlyst Slot.

Det er efter fleres mening lidt af en øjebæ, der snor sig omkring Marienlyst slotspark. Foto:_ Lars Johannessen

- Det er forfærdeligt, erkender byrådspolitikeren.

- Men staten har selv lagt et loft over, hvor mange penge vi må bruge på anlæg i kommunen, og der er altså nogle meget borgernære ting, som er akut nødvendige og anlægsbudgettet er fuldstændig fyldt op.

Det er helt korrekt, at der fortsat ikke er sket noget med muren og Slots- og Kulturstyrelsen er opmærksom på murens fortsatte tilstand.

Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen

- Vi er nødt til at foretage benhårde prioriteringer, og jeg vil trods alt ikke pege på, at vi for at skaffe penge til muren skulle lade være med at lave en cykelsti på Møllebakken, som er et meget farligt sted, eller lade være med at renovere Nordvestskolen, som virkelig trænger. Muren må vente til der er penge til at renovere den, fortsætter Donatzky.

BB: - Og hvornår er der så det?

- Det tør jeg ikke svare på, for de næste fire er der anlægsbudgettet fyldt fuldstændig op.  svarer Christian Holm Donatzky.

BB: - Men hvad vil I så sige til cheferne for Slots- og Kulturstyrelsen når de kommer op for at hive jer i ørerne?

- Vi kan jo ikke gøre så meget andet, end at plædere for, at fredede bygninger bliver undtaget for kommunens anlægsloft, men jeg nærer ikke meget håb om, at der skulle være lydhørhed for den slags forslag, siger Donatzky.

BB: - Hvis kommunen ikke gør noget, risikerer den påbud og bøder.

- Ja, og det må vi jo så kigge på. Men forhåbentlig finder vi pengene på et tidspunkt, for jeg synes heller ikke det er rart at kigge på, siger udvalgsformanden.

I mellemtiden er der ikke så meget andet at gøre, end at opfordre til, at alle måske lige tænker sig om en ekstra gang, inden de læner sig alt for tungt op ad den over 250 år gamle mur under et besøg i den smukke slotspark. Der skulle dog ifølge eksperterne ikke være nogen umiddelbar fare for, at murstenene pludselig helt af sig selv ramler ned over dig.

Kalk- og mørteleksperter: Muren er af de vanskeligste opgaver

I oktober 2014 arrangerede den danske underkomite af Nordisk Forum for Bygningskalk foreningens årsmøde i Helsingør, med 150 deltagere, hvor et af emnerne var puds på udvendigt murværk. Som praktisk eksempel havde foreningen valgt den meget gamle – formentlig fra 1750-erne, måske ældre – mur omkring Marienlyst Slot, på den meget udsatte strækning ud for Lappen i Helsingør.

Her er havemuren på den indvendige side halvt dækket af havens terræn, mens den på ydersiden, mod Lappen er udækket i fuld højde. Dette område på muren har derfor særligt vanskelige fugttekniske forhold.

Selve muren repræsenterer et af de vanskeligste pudseopgaver overhovedet, fugtteknisk og aldersmæssigt. konkluderede eksperterne.

Siden fulgte et treårigt undersøgelsesprogram, som skulle afdække hvilke teknikker, der var bedst i forbindelse med en retablering af muren. Resultatet var at muren flere steder blev behandlet med forskellige typer kalk og mørtel  og forsøgene var meget synlige på murten som blev opdelt i segmenter.

Men der er vikke taget skridt til en opretning endnu 


Annonce
Helsingør For abonnenter

Lykkelig Benedikte Kiær: - Jeg er meget glad og meget stolt

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Til grin i kold corona-kø: Derfor afviste testcenter de ventende

Helsingør For abonnenter

76-årige Svend med sklerose føler sig svigtet af hjemmeplejen: - De bryder i gråd i mit hjem

Sport

Bliver i bunden efter nederlag: - Vi har ikke tid til at ærgre os

Sport For abonnenter

Analyse: Derfor er FC Helsingør julemestre i 1. division

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Helsingør For abonnenter

Beboere i omstridt nabolag ånder lettet op efter fjernet ghettostempel: 'Vores rygte har taget skade'

Helsingør

Alle gode gange tre for Kiær: Konservativ borgmester fik kæden om halsen igen

Sport

Se her, Helsingør: Det betaler Fredericia for et lynbygget Superliga-stadion

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Helsingør

Maria Montell skældte ud på vaccinemodstandere: Så fik hun over 2000 kommentarer

Helsingør For abonnenter

Hus på Strandvejen solgt for syv millioner kroner: Her er ugens bolighandler i Helsingør

Helsingør

Markant Helsingør-sogn hårdt ramt af corona-smitte: Næsten én procent af sognets borgere testet positiv i sidste uge

Annonce