Annonce
Byliv

Bergs Bureau: Lad de døde hvile i fred

Gartner Bjarne Poulsen må lige som det øvrige kirkegårdspersonale ikke gå på Klitten her på Hornbæk Kirkegaard. Foto: Lars Johannessen.
Det har vakt frustration blandt pårørende, at det ikke længere er muligt at lægge blomster ved de afdødes stene i den såkaldte Klit på Hornbæk Kirkegård. Hvad ligger der bag? Bureauet har kigget på sagen.
Annonce

BERGS BUREAU:  Det handler om følelser. Og om at træde varsomt, for scenen er skrå - men det er skrænten i den sydlige ende af Hornbæk Kirkegård også. Præsten har taget den på r... og albuer ned ad skrænten. Det samme har en stenhugger, som kom så slemt til skade, at det førte til en længerevarende sygemelding.

Skrænten med de mange gravstene kaldes Klitten, og Helle Eriksens mors urne hviler her. Men datteren er ked af, at hun ikke længere kan lægge blomster ved sin mors gravsten i sommerhalvåret. Sagen har kørt i lang tid og har sågar været helt oppe på biskoppens bord.

Annonce

Ingen adgang

Eriksen håber, Bergs Bureau vil redegøre for sagen for debattens skyld, og det gør vi da gerne, selv om vi  ikke kan give løfter om ændringer af reglerne for færdsel og nedlæggelse af blomster og kranse ved gravstenene på skrænten. I hvert fald ikke lige med det samme.

Det kan være farligt for kirkegårdens ansatte at færdes på skrænten - som vi skrev i indledningen er to personer faldet ned ad den - og for at komme påbud og bøder fra Arbejdsstyrelsen i forkøbet besluttede kirkegårdsledelsen sig for et par år siden, at det ikke længere skulle være tilladt for personalet at arbejde på skrænten.

Det betyder blandt andet, at græsset omkring gravstenene over de nedgravede urner på Klitten skal slås af en robotplæneklipper. Stenene planer med skrænten, og derfor kan robotplæneklipperen køre hen over dem.

Annonce

Langt væk fra stenene

Robotten er for længst sat i drift, men ligegyldig hvor smart den er, så kan den ikke finde ud af at styre uden om de gravlys, kranse og blomsterbuketter, som efterladte ynder at lægge ved gravstenene. For besøgende må gerne færdes på skrænten - på eget ansvar.

Kirkegårdsgartneren ser til de blomsterholdere, der nu er anbragt neden for Klitten på Hornbæk Kirkegård. Foto: Lars Johannessen.

De vaser, der tidligere stod ved stenene, er fjernet, og i stedet er der ved at blive sat et tilsvarende antal op neden for skråningen, som de efterladte kan sætte deres blomster i. Så kan kirkegårdspersonalet fjerne dem, når de bliver visne, uden at skulle bevæge sig op på skrænten.

Men, ak - de blomster hører jo til ved stenene på skråningen, så det er en ringe trøst at de nu skal stå mange meter væk fra gravstenene, mener talskvinden for de frustrerede.

Annonce

Man flytter ikke bare rundt på de døde

Det er altså ikke længere tilladt at lægge lys, blomster og kranse ved stenene i sommerhalvåret, og derfor har gravstedsejerne fået tilbud om vederlagsfrit at få flyttet deres gravstene ned på selve kirkegården. Men som Helle Eriksen skriver:  Man flytter ikke sådan rundt på de døde og spolerer gravfreden.

Omkring en snes efterladte har dog takket ja til at få flyttet sten og urner ned på kirkegården, hvor der i parentes bemærket stadig er pladser. Det er fuldstændig frivilligt om man vil benytte sig af flyttemuligheden.

Lige nu er der i øvrigt mange blomster ved gravstenene på skråningen, men det er fordi græsset ikke gror om vinteren, og så er der jo ingen grund til at robotplæneklipperen ligger og drøner rundt. Til foråret vender problemet dog tilbage, men trods de efterladtes indvendinger er der ikke håb om, at restriktionerne for Klitten bliver ændret.

Annonce

Fuld forståelse

- Jeg kan godt forstå de efterladtes frustrationer, sådan ville jeg nok også selv have følt det, hvis det var mig der havde valgt at have et gravsted på skråningen, siger kirkegårdsleder Kjeld Christiansen, som er leder af Helsingør Kirkegård, der også administrerer og står for driften af kirkegården i Hornbæk.


Jeg kan godt forstå de efterladtes frustrationer, sådan ville jeg nok også selv have følt det, hvis det var mig der havde valgt at have et gravsted på skråningen

Kjeld Christiansen, kirkegårdsleder


- Men det er jo heller ikke noget vi gør for at genere folk, og det er jo ikke sådan, at folk, der i strid med reglerne lægger blomster og sætte lys ved stenene bliver meldt til politiet. I det omfang det kan lade sig gøre, vil vi fjerne dem, når vi ser dem, siger han.

BB: - Men kunne man ikke bare jævne skrænten med jorden? Så er alle problemerne jo ude af verden.

Annonce

Kan ændre sig med tiden

- Det er helt klart muligt, men alligevel er det ikke en realistisk løsning. Der står store træer på skrænten og det ville betyde opgravning af et væld af urner og gravsten. Det er indviet jord, der skal blive på kirkegården og der vil komme så mange etiske spørgsmål ind over, at det i hvert fald ikke ikke lige nu er aktuelt, siger Kjeld Christiansen

Der er heller ikke mulighed for at inddele klipningen af græsset i terminer, for så kan plæneklippermaskinen ikke nå at klippe al græsset. Til gengæld er der en tendens i tiden, som trækker væk fra det friserede og i retning af biodiversitet og mere vild natur til glæde for fugle og bier. Og det kan få en betydning på længere sigt.

- Derfor skulle det ikke undre mig, hvis naturen om nogle år - og med alles samtykke - får lov til at udfolde sig uhindret på skrænten med blomster og andre vækster, der bare passer sig selv. Men det vil tiden vise, siger Kjeld Christiansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

I coronaens skygge: Sport for de bedste

Debat

Klumme: Sociale medier

Annonce