Annonce
Helsingør

Bilhistorie: Udrykning med rugbrødsmotor og pedalkraft

Linda og Heidi Klareborg foran en helt særlig udrykningsvogn
Lørdag blev bilparken på Danmarks Tekniske Museum forøget med en model fra 1930´erne.
Annonce

UDRYKNING: Engang har der vist været en stige bagpå, gætter Allan Klarenborg om den bil som han netop er ved at skille sig af med. Det er et lidt usædvanligt køretøj, der er tale om. Brændstoføkonomien handler ikke om, hvor langt den kører på diesel eller benzin, men om, hvor meget den kan klare på en fuldtanket rugbrødsmotor.

Der er nemlig tale om en sæbekassebil, men ikke en helt almindelig en af slagsen. Den er af metal og pedeldrevet, og er så lille at Allan og andre voksne ikke kan bruge den.


Jeg fik at vide, at den nok var fra trediverne.

Allan Klareborg


Allan Klareborg købte den gennem Den Blå Avis, og det var først da han så nærmere på den, at han opdagede logoet ZR og ordene Zonens Redningskorps.

Annonce

Samling i Helsingør

Zone-Redningskorpset stammer fra 1930, hvor det blev dannet af utilfredse Falck-reddere. De to udrykningstjenester var i skarp konkurrence frem til 1963, hvor Falck overtog Zonen.

Man kan kun gætte om historien bag sæbekassebilen,  men den er måske blev brugt som et forsøg på at gøre reklame for Zonen.

Zone-Redningskorpset har tidligere haft et museum i Holbæk, men samlingen er nu overdraget til Danmarks Tekniske Museum i Helsingør. Derfor kontaktede Allan Klareborg museet for at høre, om de kunne fortælle noget om hans sæbekassevogn.

- Jeg fik at vide, at den nok var fra trediverne, fortæller Allan, og samtalen endte faktisk med at museet købte sæbekassebilen af ham, så den også kan indgå i samlingen.

Annonce

Videre til Bornholm

Derfor tog familien Klareborg fra Moseby i Nordjylland til Helsingør, hvor de fredag overnattede på Helsingør Camping. Lørdag formiddag afleverede de bilen til Danmarks Tekniske Museum. Familien plejer at tage på ferie i Tyskland, men også for dem har corona ændret planerne. Derfor tog familien videre med natfærgen til Bornholm for at holde sommerferien der.

Måske har der været en stige på vognen, der er en udrykningsvogn fra Zonen, og formentlig er fra trediverne. Foto: Nicolia Hansen

dsf

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce