Annonce
Helsingør

Biodiversitet: Helsingør slipper planterne fri

"Vi kan ikke bremse verdens nedgang i biodiversitet med denne plan, men vi kan gøre en lokal forskel" står der i Biodiversitetsplanen. I dag er Smørhullet derfor vildere og mere naturlig end før. Foto: Lars Johannessen

Lokal biodiversitet har fået sin helt egen plan, og græsset er allerede begyndte at vokse lidt friere.

Annonce

Politik: Alle 25 politikere var enige på seneste byrådsmøde. Helsingør Kommune skulle have en biodiversitetsplan, som kan styre og styrke det lokale arbejde med at passe på naturen! Så byrådsmedlemmerne gav grønt lys til, at kommunen bliver mere grøn end i dag.

At politikere og kommunens embedsmænd ønsker at styrke Helsingørs grønne liv og diversitet, altså variationen i plante- og dyrelivet, kan man allerede se nu. For eksempel på kommunale rundkørsler, i parkerne og vejkanterne.

Græs og planter får simpelthen lov til at vokse friere og højere end før. Det er nemlig godt for både planterne og for de insekter, der har brug for planterne, og for de dyr, der gerne vil spise insekterne.

- Det gør ikke noget. Det er jo bare natur. Og så længe vi lige kan komme rundt på stierne, er det fint, sagde en hundelufter på tirsdagsgåtur i Helsingør-parken Smørhullet om den ret uplejede park til Helsingør Dagblads udsendte fotograf.

Annonce

En af de helt store kriser

På byrådsmødet forleden erklærede den radikale Christian Holm Donatzky, formand for Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø, at den store artsudøen er en af de helst store kriser, som verden står over for. Og jo mere Helsingør Kommune kan skubbe i den rigtige retning desto bedre, mente han.

Politikeren vurderede også, at der nok ville være nogle borgere i kommunen, som fandt de vildtvoksede arealer for upassende upassede. Men den pris betalte det enige byråd, der vedtog biodiversitetsplanen, gerne for at passe bedre på naturen og fremtiden.

- Vi er faktisk allerede i gang. Så hvis man oplever, at vores parker ikke er slået på millimeter som en golfbane, og at grøftekanterne heller ikke ser ud som om, at man kan spille golf på dem, så er det altså derfor. Det er nok noget, som nogle borgere ikke synes, er verdens bedste idé, men det er noget, som insekterne og vores dyr er glade for. Det er et bevidst valg, sagde Holm Donatzky.

Annonce

Andre uddeler ros

Udvalgsformanden pointerede, at planen er kommet i stand efter et grundigt kommunalt arbejde med afgørende inputs fra de grønne organisationer og borgerne. Og Holm Donatzky pegede på, at forslaget til planen var blevet rost på det grønne folkemøde Naturmødet i Hirtshals tidligere på året.

- Andre kommuner vil helt sikkert skele til, hvordan vi gør her, sagde socialdemokratiske Peter Poulsen ved debatten i byrådet.

Annonce

Plads til mennesker

Også De Konservative er begejstrede for ‘Biodiversitetsplan 2019-2030 For en artsrig natur i Helsingør Kommune’, som planen hedder, når både for- og efternavn skal med. Byrådsmedlem Kristina Kongsted påpegede på byrådsmødet, at mennesket og naturen skal sameksistere.

- I forhold til biodiversiteten eller på almindelig dansk variationen i den levende natur, så opstår der konstant udfordringer, fordi der også skal være plads til os moderne mennesker. Der skal bygges veje og boliger og jernbaner og så videre. Vi skal ikke og kommer ikke tilbage til tiden før industrialiseringen, men vi skal finde en måde at leve sammen med naturen på, og det er præcis, hvad denne plan handler om, understregede Kristina Kongsted og fortsatte:

- Der, hvor jeg især bliver glad, er, at det er ikke noget, der kun gælder kommunen. Det gælder også dig og mig hjemme i vores egne haver. Den enkelte haveejer kan tænke alternativt og bidrage til biodiversiteten.

Annonce

En decideret krise

I dagsordenen til byrådsmødet blev det forklaret, at der er en voldsom nedgang i biodiversiteten på verdensplan, i Danmark og også inden for Helsingørs kommunegrænse. En FN-rapport advarer ligefrem om en decideret global biodiversitetskrise, er beskeden i mødedagsordenen.

Kommunens Center for By, Land og Vand har da også over for politikerne påpeget, at naturindsatsen i Helsingør skal styrkes yderligere, hvis Helsingør Kommune kan siges at bidrage effektivt til at bremse tabet af biodiversitet. Det skal Biodiversitetsplanen sikre med blandt andet en række målsætninger.

De 25 byrådsmedlemmer sagde forleden således ja til, at Helsingør Kommune skal sikre den mangfoldighed i den lokale natur. Og at kommunen ønsker at gøre en ekstra indsats for naturen til gavn for planter og dyr.

Annonce

Den lokale forskel

"Denne plan er udarbejdet som et redskab til at fremhæve og prioritere naturindsatsen og særligt de arter, der er truede eller trængte i den danske natur. Helsingør Kommune forpligter sig med denne plan til at arbejde for at bevare, udvikle, genskabe, udvide og sikre sammenhæng mellem vores naturområder", hedder det i planen, hvor der også står, at "Vi kan ikke bremse verdens nedgang i biodiversitet med denne plan, men vi kan gøre en lokal forskel".

Biodiversitetsplanen gælder frem til 2030. Men år for år vil resultaterne blive tjekket, og i 2024 – halvvejs i forløbet – bliver planen evalueret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce