Annonce
Helsingør

Biskoppen efter kritik af sløvhed: Vi har skam også protesteret mod omstridt boligbyggeri

Domkirken Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
19 eksklusive lejligheder skal opføres på Helsingørs måske mest attraktive grund.

HELSINGØR: 19 eksklusive boliger til knap 10 millioner kroner for de dyreste skal bygges på Kulpladsen ved Helsingør Havn, måske byens mest attraktive grund. Mange af naboerne frygter, at det omfattende byggeri vil skade de historiske bygninger i området – Helsingør Domkirke er en af de nærmeste naboer, og Stiftsøvrigheden har flere gange fastslået over for kommunen, at kirken skal sikres mod skader.

Forleden kritiserede en beboer i området, at Helsingør Stifts ledelse ikke har gjort nok for at få bremset det private boligbyggeri på Kulpladsen ved Havnegade, hvor over 80 store betonpæle skal bankes eller bores ned i jorden som fundament for to boligblokke. Men den kritik blev først afvist af domkirkens menighedsråd og bliver det nu også af biskop Peter Birch.

På vegne af biskop Birch forklarer specialkonsulent Stefanie Laursen nemlig til Helsingør Dagblad, at Stiftsøvrigheden i flere omgange er kommet med indsigelser til kommunen i forhold til byggeplanerne på Kulpladsen og har holdt møde med kommunen om det emne.

Annonce

- Jeg kan derudover oplyse, at vi i øjeblikket er i skriftlig dialog med kommunen med henblik på at få klarlagt, hvad der kan iværksættes for at sikre domkirken bedst muligt i forbindelse med det forventede byggeri, skriver Laursen til avisen.

Helt urealistisk

Det var Charlotte Jørgensen, beboer i ejendommen Sophie Brahes Gade 5, som i Helsingør Dagblad var ude med kritik af Stiftsøvrigheden for at have sovet i timen og undladt at bruge muligheder i Planloven for at helt at stoppe byggeriet ved Kulpladsen. Det blev i Helsingør Dagblad afvist af Thomas Kok fra kirkens menighedsråd.

”Jeg ved ikke, hvorfor nogen har fået den opfattelse, at vi ikke har kæmpet imod. Vi har gjort det, vi kunne, og prøvet det, der kunne prøves. Helt at stoppe byggeriet anser vi dog for at være helt urealistisk. Vi har fået medhold i mange af de bekymringer og indsigelser, vi er kommet med i høringerne og indsigelsesrunderne", har Kok forklaret til Helsingør Dagblad.

...Alle nødvendige forholdsregler

”Under planlægning, projektering og udførelse må der tages alle nødvendige forholdsregler i forbindelse med fundering m.v. for at undgå revnedannelse og sætningsskader på Domkirken som følge af rystelser, grundvandssænkning m.v. Funderingsarbejdet i forbindelse med byggeri må ske ved, at pæle bores ned og ikke vibreres. Der må etableres et alarm/registrerings- og kontrolsystem, så skader og revnedannelser i kirken afværges/dokumenteres.”

Sådan skriver Helsingør Stiftsøvrighed i en indsigelse til Kulpladsen-byggeriet til Helsingør Kommune tilbage i 2015.

Annonce

20 millioner kroner

Det er Ejendomsselskabet Helsingør Havnegade, som står for byggeriet på Kulpladsen. Projektet er blevet lokalplan-godkendt af kommunen og politikerne, så byggeriet venter forude.

Direktør Bo Warner i ejendomsselskabet har ikke sat hverken dato på en afslutning af byggeriet eller endelig pris på de 19 boliger. De største lejligheder på 193 kvadratmeter står i ejendomsmægler-materialet i næsten 9,5 millioner kroner, mens de mindste på 96 kvadratmeter har fået en foreløbig prisseddel på 4,2 millioner kroner. Angiveligt står over 100 interesserede på venteliste til boligerne.

Kulpladsen-grunden blev solgt i 2008 for over 20 millioner kroner, men planen om at bygge boliger på stedet blev bremset af finanskrisen. Flere udviklingsselskaber har været inde over projektet undervejs, og siden 2019 er det Ejendomsselskabet Helsingør Havnegade, der står ved roret.

Kulpladsens lange historie

"Wright & Svendsens brændselsfirma blev grundlagt i 1891. Det havde kontor i Stengade 83. Firmaet havde oplagsplads ud mod Havnegade, hvor kul og koks blev leveret ad søvejen og fra skibene på trillebøre blev kørt over på kulpladsen. I 1930'erne blev der bygget en lossekran og siloer på grunden, som lå lige op ad Wiibroe Bryggeri.

Med tiden faldt efterspørgslen på kul og koks, og firmaet Wright og Svendsen lukkede omkring 1970, hvorefter kraner og siloer blev revet ned. Arealet blev ryddet, og der blev etableret parkeringsplads på grunden, som i 1979 fik navnet Kulpladsen".

Siden har pladsen blandt andet været brugt som parkeringsplads.

Annonce

Risiko ved udvikling

Direktør Bo Warner har overfor Helsingør Dagblad erklæret, at ejendomsselskabet ikke har interesse i eller intention om, at nogle ejendomme i området bliver skadet ved byggeriet, og at byggeriet vil ske under hensyntagen til de omkringliggende huse. Det tror politikerne på.


Hvis den frygt skulle stoppe alt, så ville mange ting ikke kunne lade sig gøre

Christian Holm Donatzky


"Det påhviler bygherren, at der ikke sker skader, og det er bygherren, der er erstatningspligtig. Og der er altså risiko ved al udvikling. Og hvis den frygt skulle stoppe alt, så ville mange ting ikke kunne lade sig gøre", har den radikale Christian Holm Donatzky, formand for Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø, sagt og henvist til, at det er lykkedes at bygge en metro under Københavns mange gamle bygninger.

I dag står Kulpladsen tom. Men ifølge lokalplanen skal der bygges to blokke med i alt 19 boliger på arealet, der ligger ud til Helsingør Havn. Illustration: Ejendomsselskabet Helsingør Havnegade
Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce