Annonce
Danmark

Blev kaldt en fucking hyænetæve: Samira satte fokus på sexisme i Folketinget

Samira Newa forstår godt de af hendes kollegaer, der undlod at svare på spørgsmålet om udenrigsministerens gamle sexsag. Men Samira fortryder ikke, at hun gjorde det. Hun mener fortsat, det sender et forkert signal at have Jeppe Kofod på en ministerpost. Foto: Celina Dahl/Scanpix
Folketingspolitikeren Samira Nawa fortæller i et interview med avisen Danmark om beskeder fra vrede borgere, der kalder hende en hyænetæve eller en afghansk høne, som skal aflives. Om mandlige kollegaer, der kritiserede hende for at have lavet en svinestreg eller et usmageligt angreb. Alt sammen fordi hun tillod sig at svare på et spørgsmål om en sag, der er lige så gammel, som den Sofie Linde nævnte under Zulu Comedy Awards.
Annonce

Politik: Den 32-årige folketingspolitiker Samira Nawa sad på sit kontor på Christiansborg. Det var ti minutter siden, hun havde afbrudt en telefonsamtale med en BT-journalist. Lige så længe havde hun haft en indre kamp med sig selv om, hvad hun skulle svare på det, hun selv så som sit livs sværeste spørgsmål.

Journalisten var startet med at stille spørgsmål til hendes holdning til Sofie Lindes opråb om sexisme, hvor tv-værten nævnte en stor tv-kanon, der for 12 år siden havde truet med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke gav ham et blowjob.

Samira Nawa, der for blot et år siden blev valgt til Folketinget for Radikale Venstre, havde været klar i mælet og givet sin fulde opbakning til at få sager som den frem i lyset.

Men da journalisten spurgte til en anden 12 år gammel sag, ændrede stemningen sig. Samira Nawas stemme blev tøvende.

Sagen handlede om socialdemokrat og nuværende udenrigsminister Jeppe Kofoed, der som 34-år udenrigsordfører for Socialdemokratiet havde sex med en pige, der kun lige var fyldt 15 år. Det skete under en politisk fest i DSU, Dansk Socialdemokratisk Ungdom, hvor Jeppe Kofoed tidligere på dagen havde optrådt som underviser.

32-årige Samira Nawa fra Det Radikale Venstre blev valgt ind på Christiansborg sidste år. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Efter 10 minutters betænkningstid ringede Samira Nawa journalisten fra BT op og sagde det, der fik debatten til at eksplodere. Hun sagde, at Jeppe Kofod ikke burde være blevet udenrigsminister på grund af den 12 år gamle sag.

- Den diskussion, jeg havde med mig selv, var, hvad er det for en politiker, jeg gerne vil være? Vil jeg være hende, der undviger spørgsmålet, eller vil jeg svare? Det er så meget nemmere at gå ud og hylde Sofie Linde og fordømme det, som en stor tv kanon gjorde dengang, end det er at forholde sig til noget, en kollega har gjort. Men som politiker er jeg valgt til at skabe forandring, og så vil jeg ikke selv sidde og være en del af problemet, siger Samira Nawa.

Annonce

Kritikken kom væltende

Udtalelsen kom med en pris, og der gik ikke længe, før kritikken haglede ned over den unge folketingspolitiker. Samira Nawa fortæller, at den udskamning hun oplevede fra nogle af sine mandlige kollegaer kom bag på hende.


Det kom tæt på, fordi det er kollegaer, jeg går op og ned ad. Jeg var tæt på at tænke, at okay, så kan det være lige meget med den debat, den må vi tage en anden gang, når folk er klar til det. Med de reaktioner, som jeg fik, forstår jeg godt, at der er mange, der ikke tør tale om det her.

Samira Nawa, folketingsmedlem for De Radikale


Uffe Elbæk, der er medlem af Folketinget for Frie Grønne, skrev, at Samira Nawas udfald mod Jeppe Kofod var under bæltestedet. DF's Søren Espersen kaldte det en ”svinestreg” på Twitter. Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Lars Aslan Rasmussen mente, at Samira Nawas udtalelser, var et ”fuldstændig usmageligt angreb” og partiets politiske ordfører, Jesper Petersen, kaldte det et ”urimeligt personangreb”.

- Det kom tæt på, fordi det er kollegaer, jeg går op og ned ad. Jeg var tæt på at tænke, at okay, så kan det være lige meget med den debat, den må vi tage en anden gang, når folk er klar til det. Med de reaktioner, som jeg fik, forstår jeg godt, at der er mange, der ikke tør tale om det her, siger hun.

Udover kritikken fra de mandlige kollegaer, har Samira Nawa også fået flere hadefulde mails og beskeder fra borgere, der for eksempel kalder hende en ”fucking hyæne-tæve”, en ”afghansk mynde vovhund” og en ”afghansk høne”, som skal aflives.

Det skrev vrede borgere til Samira

Samira Nawa har åbnet op for nogle af de vrede beskeder, hun har modtaget på mail og Facebook i kølvandet på sine udtalelser. Her kommer nogle eksempler:

- Jeg har fra dag et syntes, at Jeppe Kofod har været en joke af en udenrigsminister. Imidlertid synes jeg, at din stunt mod ham er det glade vanvid. Manden har intet ulovligt foretaget sig, så der er fucking intet at komme efter. Du er derimod en opportunist af værste skuffe, en fucking hyænetæve, der forhåbentlig bliver stemt ud af Folketinget.

- Hej Samira. Hvorfor blander du dig i den debat om Jeppe Kofod, som skete for mange år siden? Du er jo ikke engang dansker. Hvad med, at du tog fat i mussierne, som du selv er en del af. Der var virkelig noget at hente. Flerkoneri, arrangerede ægteskaber, mishandling af jeres børn med omskæringer, mord, skyderier, knivstikkerier, og hvad er det forresten, I kalder os vantro.

- Var det dig, der udtalte dig? Du ligner en afghansk mynde vovhund eller sådan noget. Og garanteret lige så smal om hofterne som mellem ørerne.

- Det er også en afghansk høne, så selvfølgelig er den syg og skal aflives halal.

- Samira er endnu en krænkelsesparat radikal kvinde, svær at holde af. Og hun får altså heller ikke min manddom til at stritte.

- Hun er en dobbeltmoralsk so.

Modsat kritikken fra sine kollegaer er hun ikke overrasket over beskederne fra borgere.

- Der er to ting, der kan få folk op i det røde felt. Det er, hvis man blander sig i udlændingedebat eller i debatten om ligestilling. Her er der en kvinde med minoritetsbaggrund, som blander sig i ligestilling. Det har ingredienserne til at få folk til at skrive, hvad de nu har lyst til, siger hun.

Annonce

Fortalte om rådden kultur

Kritikken har primært handlet om, at sagen med Jeppe Kofod er 12 år gammel, at han allerede har beklaget den, og at flere mener, at han udstod sin straf tilbage i 2008, hvor han mistede flere ordførerskaber som følge af sagen. Berlingskes politiske kommentator sætter også spørgsmålstegn ved, hvorfor Samira Nawa ikke sagde noget eller gjorde indsigelse, da Jeppe Kofod fik posten som udenrigsminister efter valget i 2019.

Det vil Samira Nawa gerne svare på:

- Vi er tilbage ved, at nogle gerne vil udlægge det, som om jeg selv har bragt Kofod-sagen op. Det har jeg ikke. Jeg er blevet stillet et spørgsmål, som jeg har besvaret. Og jeg havde ikke svaret anderledes, hvis jeg var blevet spurgt for et år siden, siger hun.

På trods af den store mængde kritik fra flere sider valgte Samira Nawa at blive ved med at blande sig i sexismedebatten. Hun berettede om en rådden kultur på Christiansborg.

- Jeg har selv været i politik og i ungdomspolitik, siden jeg var 15 år gammel. Jeg har set og hørt min del af en kultur, som jeg ikke synes bør være der. Men det, der gør mig rigtig opmærksom på, at der er noget, der skal gøres op med, er, når kvinder herinde fra, både journalister, ansatte, og folketingspolitikere ringer eller skriver til mig og fortæller om konkrete oplevelser. Noget af det er tilbage i tid, noget er nyere hændelser. Det er bemærkninger, klap i numsen, begramsninger, og også egentlige overgreb. For mig er det nok til at sige, at det står særligt slemt til på Christiansborg. Det har vi en forpligtigelse til at gøre op med. Det er ikke nok, at vi tager skarp afstand til det, der foregår i mediebranchen. Vi er også nødt til at kigge indad, siger hun.

Annonce

Fortyder ikke

Samira Nawa beskriver Christiansborg som et magtcentrum, hvor man kan blive slået tilbage, hvis man stikker næsen for langt frem. Det har hun nu selv oplevet efter sine udtalelser om Jeppe Kofod, men hun har også oplevet en lang række støttende beskeder. Det, der har påvirket hende mest, er beretningerne fra kvinderne, der har oplevet sexisme.

- Det har været ret voldsomt at modtage de beretninger. Det er ikke bare i småtingsafdelingen. Det er voldsomt alvorligt. Jeg er også bare et menneske, og jeg tager det med hjem. Jeg har ligget og tænkt over dels de forfærdelige oplevelser, mine kollegaer har haft, men også, hvad stiller jeg op med det her? Jeg har slet ikke været forberedt på det, og jeg sidder med en viden lige nu, som påvirker mig, siger hun.

Med den viden du har i dag, om den kritik du ville få og de søvnløse nætter, der ville komme. Ville du så stadig have svaret det samme, hvis journalisten havde ringet i dag?

- Ja. Det er klart, at jeg pludselig kom lidt i vælten. Jeg blev lidt træt og har ikke sovet, som jeg skal. Men jeg har det godt med mig selv, og jeg er stolt af, at jeg har været med til at løfte dagsordenen ind på Christiansborg. Nu vil præsidiet have omfanget af sexisme undersøgt og kortlagt. Præsidiet diskuterer i dag (onsdag, red.), om der skal være et organ eller en tillidsperson, man kan gå til. Det bakker jeg varmt op om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce