Annonce
Kultur

Bogoplevelser: Lokale tidsrejser

Gertrud Tinning. Foto: Lars Johannessen
Der er masser af godt lokalt læsestof, og udbuddet er meget alsidigt. Her en række lokale udgivelser, som man kan læse nu eller i sommerferien.
Annonce
Annonce

Danmark i 70'erne

I denne coronatid har begrebet "de gode gamle dage" fået en ny betydning. Espergærde-forfatteren Søren Kjellberg giver læserne en mulighed for at møde en fortid, der ligger endnu længere væk endnu end tiden før Danmark lukkede ned i marts. Søren Kjellberg, der selv er en årgang 1963, søger i erindringsbogen "Det tabte paradis" tilbage til sin barndomsskole, Sankt Andreas Skolen i Svogerslev, der var en af landets første centralskoler, et begreb der ingen mening giver i det nuværende skolesystem.

I bogen tegner Søren Kjellberg et billede af, hvordan livet var som skoleelev i 1972-1976, og hvordan Danmark så ud dengang. - Man kan sige, at det var i sidste øjeblik, at jeg nedfældede mine barndomserindringer. Havde jeg ventet ret meget længere, ville en del være glemt, men heldigvis har jeg jævnligt kørt den indre biograf her i mit voksne liv, således at meget af det står lyslevende og skarpt endnu, skriver Søren Kjellberg selv på bagsiden af bogen.

Søren Kjellberg: Det tabte paradis - Punktnedslag fra Svogerslev 1972-1976, Forlaget Mellemgaard

Det tabte paradis. Foto: Forlaget Mellemgaard
Annonce

Farverige fortællinger fra Grønland

Måske har jeg mødt Dickie Mieth uden at vide det, da jeg var dreng. Jeg voksede op i Nuuk, den grønlandske hovedstad, dengang den var bedre kendt som Godthåb, i tresserne. Min far var håndværker, og det samme var Dickie Mieth, der dog i modsætning til min fastboende far var naver, rejsende håndværker.

I bogen "Fra kaffemik til frostbid" fortæller Dickie Mieth levende om den vilde tid i håndværkerlejrene i Nuuk og om dagliglivet som håndværker. For mit vedkommende giver bogen minder tilbage til min barndom fra den tid, hvor alle håndværkerne havde øgenavne, og hvor der blev fortalt nogle ordentlige historier hen over morgenbordet, når håndværkerne samledes på Sømandshjemmet.

Han fortæller også om hundeslædeture i Nationalparken, kryolitminen Den Sorte Engel, de amerikanske baser og meget andet. Dickie Mieth bor nu i Canada, men er i øvrigt også et mangeårigt medlem af Naverklubben i Helsingør.

Dickie Mieth: Fra kaffemik til frostbid - Naverspin fra Grønland 1967-1980, Forlaget Kahrius

Fra kaffemik til frostbid. Foto: Forlaget Kahrius
Annonce

Kvindekamp på klædefabrikken

Der ligger en omfattende research bag Helsingør-forfatteren Gertrud Tinnings bog "En uretfærdig tid". Derfor er de barske skildringer i bogen desværre ret realistiske. Tiden er skruet tilbage til 1885 i København. På en klædefabrik arbejder kvinder under nærmest umenneskelige vilkår. Tingene spidser til, da en af kvinderne kommer alvorligt til skade, da en drivrem springer. Ulykken forties og nedspilles, men det får hendes kollega og svigerinde til at tage kampen op for bedre rettigheder.

Set med nutidige øjne tegner bogen et dystert billede af, hvor lidt kvinderne blev regnet for på den tid. Når man læser bogen, er det meget tydeligt, at Gertrud Tinning har arbejdet rigtig meget med at undersøge rammerne så grundigt som muligt, så de mange små detaljer, der tegnes gennem bogen, er historisk korrekte. Gertrud Tinning underviser på Den Internationale Højskole. Hun har tidligere udgivet romanen "Som små soldater", der også foregår i en historisk ramme, nemlig i Helsingør i 1948, få år efter afslutningen af anden verdenskrig.

Gertrud Tinning: En uretfærdig tid, Politikens Forlag

En uretfærdig tid. Foto: Politikens Forlag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Taktikken, der forhindrede katastrofe: - Vi skulle for alt i verden forhindre, at branden spredte sig til andre gamle huse

Annonce