Annonce
Danmark

Bonnichsen om tillid til medierne: Tvivl på alt, men tro på meget - vær din egen faktatjekker

Debat: Tilliden til de danske medier er ikke stor, viser en ny undersøgelse. 60 procent af danskerne mener, at danske nyhedsmedier bevidst laver falske nyheder. Og næsten halvdelen mener, at nyhedsmedier er under indflydelse fra erhvervsliv og politikere - ifølge Kulturministeriets undersøgelse.

I journalistikken har der traditionelt hersket et ideal om sandhed og tilstræbt objektivitet. Selvfølgelig findes der dårlig og sjusket journalistik, men det er dog uhyre sjældent, at falske nyheder plantes bevidst. Selv i den seneste sag, hvor en TV2-redaktionschef fratrådte efter kritik af en falsk historie op til det grønlandske valg, hersker der tvivl om dette. Dermed rejses der mistanke om en plantet historie, manipuleret eller ”influeret” af erhvervslivet og/eller politikere. Uanset hvad stiller undersøgelsen og sagen det relevante spørgsmål: Kan vi snart stole på nogen?

Hans Jørgen Bonnichsen.

Især i det nuværende herskende politiske miljø præget af magtbrynde og en polariseret diskussion om indvandrer- og flygtningepolitikken beskylder politikerne hinanden og andre for at manipulere. Nogle råber "FAKE NEWS!", mens de aflirer spindoktorerne seneste påfund. Aktuelt har tænketanken Kraka offentliggjort en undersøgelse om integration. Den viser, at efterkommere af indvandrere fra muslimske lande i høj grad ligner andre danskere.

Annonce

Pia Olsen Dyhr, medlem af Folketinget for SF, poster på sin facebookside, at det er ”en dejlig historie og en stor succes for integrationen”. Rasmus Stoklund, MF for S, affejer i Politiken undersøgelsen med en slet skjult hentydning til manipulation ved at nævne det kendte Churchill-citat: ”Den eneste statistik, du kan tro på, er den, du selv har manipuleret”.

Hvad er rigtigt eller forkert? Hvem har ret? Kraka, Pia Olsen Dyhr eller Rasmus Stoklund? Eller måske afgøres det af noget helt andet, for eksempel ”likes” og/eller ”clicbaits”.

Det er for mig ikke spor svært at svare på: selvfølgelig Kraka og Pia Olsen Dyhr. For andre er svaret: manipulation og ”fake news”.

Netop disse ”dag og nat"-positioner, og i hvilke medier, de bringes, medvirker til, at vi fastholdes i vores fordomsfulde bobler og ekkokamre. Og det påvirker selvfølgelig vores opfattelse af, at nyhedsformidlingen er under negativ indflydelse af især politikere (læs spindoktorer).

Medierne og erhvervslivet har et stort ansvar for i hvert fald at tilstræbe en vis form for objektivitet. Når det drejer sig om politikere, er det som med indgangsteksten til Dantes Helvede: ”Her lades alt håb ude”. De har i jagten på stemmer bevidst lagt sig op ad, at vi lever i en kultur, hvor der en tendens til, at vi kun zoomer ind på det negative, for netop det negative er motorvejen for populisme, hvor handlekraftig brutalitet scorer stemmer.

Vi som medieforbrugere, men også, som vi jo alle er i dag, distributører af nyheder ved opslag og likes på nettet, kan ikke fraskrive os et medansvar. Vi skal vænne os til at være vores egne faktatjekkere, så vi ikke risikerer selv at sprede desinformation.


Selvfølgelig findes der dårlig og sjusket journalistik, men det er dog uhyre sjældent, at falske nyheder plantes bevidst.

Fra debatindlægget


Mit gode råd desangående er hentet fra det sidste, jeg lærte som operativ leder af PET, nemlig at moderne efterretningsarbejde mere er et spørgsmål om at sortere og kontrollere information frem for at jage den. Det kan direkte overføres til nyhedsformidlingen, samtidig med at man ikke glemmer det første, jeg lærte som ung kriminalbetjent: ”Tro ikke på nogen. Tag ikke ting for givet. Undersøg alt” - måske bedre omskrevet til den civiliserede udgave: ”Tvivl på alt; men tro på meget”.

Kan der herske tvivl om Kulturministeriets undersøgelse af tilliden til de danske medier?

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Annonce
Helsingør

Hooligans hærger gaderne efter FC Helsingørs kampe: - De er høje på stoffer og dyrker en voldskultur

Helsingør For abonnenter

Frederikke blev økonomisk værge for sin mor som 22-årig: - Jeg glemmer nogle gange, hvordan min mor var før sygdommen

Erhverv

Årligt kræmmermarked oplever store udfordringer trods rekord-lørdag: - Vi bløder for fuld smadder

Helsingør

Verdens bedste sosu'er: Personalet på Montebello

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Erhverv

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Helsingør

Over 10.000 familier har bedt om hjælp: Mai og Rebekka håber at komme på ferie i år

Erhverv For abonnenter

Byens bedste restaurant er en kantine: - Gæsterne vil hellere spise her end ude i byen

Sport

Topscorer nægter at give op: - Vi skal stadig jagte oprykningen

Annonce