Annonce
Helsingør

Borgmester forarget over hård kritik fra regeringen: - Det kan Nick Hækkerup ikke være bekendt

- Det er på ingen måde i orden at rette sådan en anklage mod kommuner, hvor medarbejderne knokler, så det basker, siger Benedikte Kiær. Her testes der i Helsingør Hallen. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk
Kritikken af kommunerne for at udnytte testmulighederne for lidt er urimelig mener Helsingørs borgmester Benedikte Kiær

CORONA: Skru op for lyntest.

Sådan lød opfordringen fra justitsminister Nick Hækerup, der samtidig sagde, at Danmark står i en »utilfredsstillende« situation, hvor kommunerne ikke tester nok til trods for ledig testkapacitet.


Det passer simpelthen ikke, at vi har haft rig mulighed for at teste mere, end vi har gjort. Vi har hele tiden presset på for at få flere test.

Borgmester Bendikte Kiær


Udmeldingen skaber forargelse hos Helsingør Kommunes borgmester, som ikke kan genkende justitsministerens kritik.

- Det er på ingen måde i orden at rette sådan en anklage mod kommuner, hvor medarbejderne knokler, så det basker, siger Benedikte Kiær.

Annonce

»Passer ikke«

I en pressemeddelelse sagde Nick Hækkerup onsdag aften, at staten har afsat midler til, at kommuner med hjælp fra private leverandører kvit og frit kan bestille mobile testvogne. Alligevel er det ikke sket, mener han, men det er ikke sandheden, svarer Benedikte Kiær.

- Vi har hele tiden presset på for at få øget vores testkapacitet, siger hun og fortsætter:

- I onsdags var vi i kontakt med den private udbyder, som er inde under den her aftale med regionen, og vi blev fortalt, at vi kunne få lov at få kviktest en gang om ugen på plejecentre, men fik samtidig at vide, vi skulle huske på, at det her tilbud var målrettet de sociale tilbud.

Derfor følte Benedikte Kiær og resten af byrådet, at de havde opnået noget ekseptionelt, men kort tid efter blev de i stedet kritiseret af regeringen.

- Det passer simpelthen ikke, at vi har haft rig mulighed for at teste mere, end vi har gjort. Vi har hele tiden presset på for at få flere test, siger hun.

Annonce

Afdøde pårørende

Efter udmeldingen sidder Benedikte Kiær tilbage med en række ledere rundt omkring i kommunen, som er irriterede over situationen, fordi de nu skal forklare overraskede medarbejdere, at de modsat udmeldingen fra justitsministeren ikke har haft mulighed for at teste mere, end det har været tilfældet.

- Tænk på de pårørende, som har mistet en far eller en mor på et plejecenter, og som nu stiller sig selv det spørgsmål: »Jamen hvis kommunen nu bare havde gjort, som ministeren sagde, så kunne det være, at jeg stadig havde haft min far eller mor«, siger borgmesteren.

- Det kan ministeren ikke være bekendt, tilføjer hun.

Benedikte Kiær ved ikke, hvad som er gået galt, men mulighederne er ifølge borgmesteren ikke blevet præsenteret for kommunerne.

- Og vi er ikke den eneste kommune, som sidder med den her oplevelse, siger Benedikte Kiær.

Annonce

Flere test

Til trods for anklagerne er Benedikte Kiær glad for, at der nu bliver mulighed for at teste flere borgere.

- Det er selvfølgelig i vores interesse at teste så mange som muligt, så vi vil uden tvivl gøre brug af den øgede testkapacitet. Ligesom vi tidligere ville have gjort det, hvis det var muligt, siger hun.

Borgmesteren forventer, at der vil blive mulighed for en øget testning på plejecentrene og dagtilbud.

Benedikte Kiær forklarer, at hun og andre borgmestre forventer, at Kommunernes Landsforening rejser kritikken for justitsministeren, når de i løbet af torsdag skal til møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Debat

Kvinder, hvem kæmper vi egentlig imod?

Annonce