Annonce
Helsingør

Borgmesteren var Egeværks første gæst

Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær var den første gæst hos Egeværk. Foto: Egeværk

Egeværk åbnede i denne uge deres nye værksted og gallerirum på Industrivej i Helsingør. Den planlagte åbningsfest var pludselig en forsamling og er derfor afløst af individuelle omvisninger. Byens borgmester var den allerførste til at se det nye Egeværk.

Helsingør: Den tidligere skibshal på 850 kvm er ikke til at kende igen, efter den er blevet nænsomt istandsat i samarbejde mellem arkitekt Hannes Stephensen og Egeværk.

Indgangsdøren i cedertræ er fire meter høj. Allerede når man tager i den, ved man, at man bevæger sig ind i et særligt univers, skriver Egeværk i en pressemeddelelse.

Inden for den høje dør finder man gallerirummet med en glasvæg ud til det enorme snedkerværksted. Og det er her, magien skal opstå – den magi, der har bragt Egeværk og deres træskulpturer verden rundt.

Annonce

Borgmesteren klippede den imaginære snor

Det nye Egeværk er stort - fysisk stort og stort tænkt. Her skal skabes store værker! Før corona var der også planlagt en stor fest, men den er nu afløst af omvisninger for små grupper, så alle gæster kan få den fulde oplevelse af stedet med god afstand til hinanden.

Meget passende var den allerførste gæst Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, der kunne erklære det nye Egeværk åbent efter en omvisning af Mette Bentzen og Lasse Kristensen.

- Stort velkommen til Egeværk, som er en fantastisk spændende virksomhed, hvor håndværk, design, kunst og kreativitet går op i en højere enhed. Jeg kan godt forstå, at Egeværk er kendt og anerkendt over hele verden. Jeg ser frem til samarbejdet, også i forhold til at fremme håndværket. Med Egeværk har vi fået endnu en spændende virksomhed i kommunen, som inden for sit område hører til den absolutte top i verden, siger borgmester Benedikte Kiær.

Egeværk ser også frem til det videre samarbejde med Helsingør:

- Vi har kun oplevet varme, imødekommenhed og godt samarbejde fra Helsingør Kommune i den lange proces, der har ført os hertil. Så det var en glæde og føltes helt rigtigt, at Benedikte kunne klippe den imaginære snor til det nye Egeværk.

Annonce

Plads til at aftvinge træet nye svar

Det nye gallerirum er smukt og rummer store oplevelser for alle besøgende. Men hvad skal der ske i værkstedet bag glasvæggen? Adspurgt er svaret fra Mette og Lasse klart:

- Her skal vores største visioner på træets og håndværkets vegne forløses.

Egeværk er virtuose håndværkere, og det taler de ikke så meget om. Men træet, træets inderste væsen, træets mange farver, hvert stykkes enestående årestruktur – det dvæles der ved hos Egeværk.

I Mette og Lasses optik repræsenterer træet tiden, urkraften, noget stoisk og majestætisk.

Træet er en ligeværdig partner. Det skal ikke smeltes som et ædelt metal og skal ikke - som for eksempel ler og porcelæn - brændes i en ovn, når værket er færdigt. Træet bliver ved med at leve, det bliver ved med at være sig selv. Og netop derfor lever og ånder Egeværk for deres materiale.

Annonce

Baggrund i klassisk dansk møbelkunst

Mette Bentzen og Lasse Kristensen er udlært ved PP Møbler, og når man er det, kan man sin Wegner-kanon.

Den står der respekt om, men Mette og Lasse har også behov for, at respekten sprænges og eksploderes og udfordres.

Netop derfor er to værker aldrig de samme, mange kan man ikke sidde på - når man kan, bliver man overrasket. Så har man måske et smeltende, lille isbjerg under bagen?

Lige linjer er afløst af en flod af organiske former fra de to trækunstneres sind og hænder.

Lige nu står der en række eksempler på Mette Bentzen og Lasse Kristensens nye tilgang til træ og kunst i et spritnyt gallerirum og værksted på Industrivej, der har åbent hver dag.

red.

Egeværk

Egeværk (Mette Bentzen og Lasse Kristensen) er gennem de senere år blevet den nordiske stemme i en ny bølge af samtidskunst, der dyrker træet som materiale.

Egeværks gallerist Sarah Myerscough Gallery, London, er det internationale omdrejningspunkt i denne bølge og samarbejdet en vigtig del af udviklingen.

Begge møbelsnedkere er præmieret med sølvmedalje, Lasse er dansk og nordisk mester, og sammen vandt de Snedkerprisen 2019.

Egeværk deltager i en lang række udstillinger i USA og Europa, og deres værker har været en del af den danske repræsentation på store, internationale begivenheder som klimatopmøder og OL flere gange.

Egeværk bliver centre piece i Den Danske Pavillon ved OL 2021 i Tokyo. Egeværk har åbnet et 800 kvm stort værksted og gallerirum i Helsingør.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Trods protester: Kommunen anlægger dyr superbane til fodboldlandsholdet

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Fire firmabiler skåret op: - Det er hamrende frustrerende

Helsingør For abonnenter

Celine spærres inde på sin konfirmationsdag: - Vi havde ikke fået noget at vide

Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Kultur

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Tæt knyttet til gymnasiet – også 40 efter studentereksamen

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Bergs Bureau: De mystiske bølger på det blikstille sund

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Debat

Debat: Det kunne være endt rigtig galt - jeg er dybt taknemmelig for hjælpen, jeg fik

Debat For abonnenter

Det lykkelige babyboom kræver handling fra regeringen

Debat

Klumme: Opfordring: Det er tid til at selvvaccinere os mod frygt - og lidt om gylle

Annonce