Annonce
Helsingør

Borgmesteren var Egeværks første gæst

Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær var den første gæst hos Egeværk. Foto: Egeværk

Egeværk åbnede i denne uge deres nye værksted og gallerirum på Industrivej i Helsingør. Den planlagte åbningsfest var pludselig en forsamling og er derfor afløst af individuelle omvisninger. Byens borgmester var den allerførste til at se det nye Egeværk.

Helsingør: Den tidligere skibshal på 850 kvm er ikke til at kende igen, efter den er blevet nænsomt istandsat i samarbejde mellem arkitekt Hannes Stephensen og Egeværk.

Indgangsdøren i cedertræ er fire meter høj. Allerede når man tager i den, ved man, at man bevæger sig ind i et særligt univers, skriver Egeværk i en pressemeddelelse.

Inden for den høje dør finder man gallerirummet med en glasvæg ud til det enorme snedkerværksted. Og det er her, magien skal opstå – den magi, der har bragt Egeværk og deres træskulpturer verden rundt.

Annonce

Borgmesteren klippede den imaginære snor

Det nye Egeværk er stort - fysisk stort og stort tænkt. Her skal skabes store værker! Før corona var der også planlagt en stor fest, men den er nu afløst af omvisninger for små grupper, så alle gæster kan få den fulde oplevelse af stedet med god afstand til hinanden.

Meget passende var den allerførste gæst Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, der kunne erklære det nye Egeværk åbent efter en omvisning af Mette Bentzen og Lasse Kristensen.

- Stort velkommen til Egeværk, som er en fantastisk spændende virksomhed, hvor håndværk, design, kunst og kreativitet går op i en højere enhed. Jeg kan godt forstå, at Egeværk er kendt og anerkendt over hele verden. Jeg ser frem til samarbejdet, også i forhold til at fremme håndværket. Med Egeværk har vi fået endnu en spændende virksomhed i kommunen, som inden for sit område hører til den absolutte top i verden, siger borgmester Benedikte Kiær.

Egeværk ser også frem til det videre samarbejde med Helsingør:

- Vi har kun oplevet varme, imødekommenhed og godt samarbejde fra Helsingør Kommune i den lange proces, der har ført os hertil. Så det var en glæde og føltes helt rigtigt, at Benedikte kunne klippe den imaginære snor til det nye Egeværk.

Annonce

Plads til at aftvinge træet nye svar

Det nye gallerirum er smukt og rummer store oplevelser for alle besøgende. Men hvad skal der ske i værkstedet bag glasvæggen? Adspurgt er svaret fra Mette og Lasse klart:

- Her skal vores største visioner på træets og håndværkets vegne forløses.

Egeværk er virtuose håndværkere, og det taler de ikke så meget om. Men træet, træets inderste væsen, træets mange farver, hvert stykkes enestående årestruktur – det dvæles der ved hos Egeværk.

I Mette og Lasses optik repræsenterer træet tiden, urkraften, noget stoisk og majestætisk.

Træet er en ligeværdig partner. Det skal ikke smeltes som et ædelt metal og skal ikke - som for eksempel ler og porcelæn - brændes i en ovn, når værket er færdigt. Træet bliver ved med at leve, det bliver ved med at være sig selv. Og netop derfor lever og ånder Egeværk for deres materiale.

Annonce

Baggrund i klassisk dansk møbelkunst

Mette Bentzen og Lasse Kristensen er udlært ved PP Møbler, og når man er det, kan man sin Wegner-kanon.

Den står der respekt om, men Mette og Lasse har også behov for, at respekten sprænges og eksploderes og udfordres.

Netop derfor er to værker aldrig de samme, mange kan man ikke sidde på - når man kan, bliver man overrasket. Så har man måske et smeltende, lille isbjerg under bagen?

Lige linjer er afløst af en flod af organiske former fra de to trækunstneres sind og hænder.

Lige nu står der en række eksempler på Mette Bentzen og Lasse Kristensens nye tilgang til træ og kunst i et spritnyt gallerirum og værksted på Industrivej, der har åbent hver dag.

red.

Egeværk

Egeværk (Mette Bentzen og Lasse Kristensen) er gennem de senere år blevet den nordiske stemme i en ny bølge af samtidskunst, der dyrker træet som materiale.

Egeværks gallerist Sarah Myerscough Gallery, London, er det internationale omdrejningspunkt i denne bølge og samarbejdet en vigtig del af udviklingen.

Begge møbelsnedkere er præmieret med sølvmedalje, Lasse er dansk og nordisk mester, og sammen vandt de Snedkerprisen 2019.

Egeværk deltager i en lang række udstillinger i USA og Europa, og deres værker har været en del af den danske repræsentation på store, internationale begivenheder som klimatopmøder og OL flere gange.

Egeværk bliver centre piece i Den Danske Pavillon ved OL 2021 i Tokyo. Egeværk har åbnet et 800 kvm stort værksted og gallerirum i Helsingør.

Annonce
Hornbæk For abonnenter

Sandra lader ukrudtet vokse vildt: Vi skal simpelthen stoppe med at slå hinanden i hovedet med, hvordan vores haver ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Vitaminindsprøjtning efter corona: Sådan vil 58 foreninger rejse sig

Helsingør For abonnenter

Politikere efter kritik af kommunens behandling af sårbare: Sådan vil vi løse problemerne

Debat

Klumme: To stik betalt af skatten

Sport

Kom med på det eneste wildcard: 17-årige Olivia imponerede ved EM i golf

Helsingør For abonnenter

Selvmordstruede Marcus fik flere afslag på botilbud: Nu kritiserer Ankestyrelsen kommunen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør

Unge holdt højlydt fest på skole

Helsingør For abonnenter

827 boliger i kommunen har stået tomme i mere end tre måneder - men ingen ved hvorfor

Helsingør

Brødrene har arbejdet sammen i 30 år: Der findes ikke noget lignende i hele kommunen

Nordsjælland

To borgere holdt 37-årig tilbage: Havde stjålet breezers i Netto

Debat For abonnenter

Byggebøvl og -forsinkelser: Kommunen har ikke udvist rettidig omhu

Hornbæk

Efter seks måneder: Komiker har solgt kæmpe-villa i Hornbæk

Annonce