Annonce
Helsingør

Borgmesterens nytårstale: 'I alt det mørke har det været fantastisk at opleve omsorg og samfundssind'

Borgmester Benedikte Kiær Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
Borgmesteren holder hvert år nytårstale.

Kære alle sammen,

Sikken et år vi har været igennem. Året begyndte ellers ganske godt, men så kom meldingerne om Covid-19. Først Kina, så gribende billeder fra Italien og i slutningen af februar var der ingen tvivl om, at vi stod over for en alvorlig pandemi.

Smitten begyndte også at brede sig i Danmark, og på sit pressemøde den 11. marts lukkede statsministeren Danmark ned. Med ét blev der vendt op og ned på den måde, vi har indrettet os på, og vi skulle hurtigt vænne os til en ny hverdag med hjemmeundervisning, digitale møder og hvor de ældre og sårbare må undvære kram.

Annonce

For de mange kommunale medarbejdere blev hverdagen også vendt på hovedet, og på kort tid skulle alle vænne sig til nye måder at arbejde på. Også erhvervslivet og de lokale virksomheder skulle hurtigt omstille sig til en ny virkelighed.

Her er Helsingørs borgmestre

  • Peder Christensen (Socialdemokratiet): 1919-1946
  • Sigurd Schytz (Socialdemokratiet): 1946-1970
  • Ove Thelin (Socialdemokratiet): 1970-1985
  • Knud Axelsen (Socialdemokratiet): 1986-1993
  • Per Tærsbøl (De Konservative): 1994-2009
  • Johannes Hecht-Nielsen (Venstre): 2010-2013
  • Benedikte Kiær (De Konservative): 2013-

Og selvom der har været bump på vejen, så er jeg dybt imponeret over, hvor hurtigt alle har taget den nye virkelighed til sig og får tingene til at fungere. Med fælles hjælp lykkedes det ikke blot at få hverdagen til at fungere. Det lykkedes også at bringe smittetallene så langt ned, at hverdagen blev mere normal i løbet af foråret og sommeren.

Men i takt med, at efteråret – og nu vinteren – har meldt sin ankomst, og vi i højere grad er rykket indenfor, så er smitten begyndt at sprede sig i vores samfund, og nye begrænsninger er igen blevet en del af hverdagen. Også i Helsingør Kommune, hvor vi længe lå med lave smittetal, men hvor vi i løbet af november pludselig så en voldsom stigning på kort tid.

Derfor rakte vi hånden højt op og kaldte på sundhedsmyndighedernes opmærksomhed, så vi også fik bedre muligheder for at begrænse smitte. Og heldigvis blev vores opråb hørt, og vi kom derfor hurtigere med end mange andre kommuner, hvad angår ekstra muligheder for test, smitteopsporing og rådgivning.

Derfor trillede vi hurtigt ned af listen som en af de kommuner med allermest smitte. Det skyldes i høj grad en fælles indsats fra alle.

Her kort før jul så vi det eksempelvis ved, at der på rekordtid blev etableret et kommunalt midlertidigt testcenter i Helsingør Hallen. Alle fra sygeplejersker, sosu-elever, rådhusbetjente til administrativt personale stillede op, og gjorde det muligt at få testet godt 5000 borgere her før julen.

Tusinde tak til alle involverede, og tak til alle jer, der mødte op og blev testede, så vi fik bremset lokale smittekæder. Og tak til de lokale erhvervsdrivende, der kørte ud med kaffe til de mange i køen.

Et andet eksempel på ansvar og sammenhold er vores lokale handelsliv, som på ingen tid har sig indrettet efter de nye retningslinjer, så den lokale julehandel i år var forsvarlig og samtidig stadig julehyggelig. Og her er det en fornøjelse at opleve, hvordan detailhandlen i hele kommunen samarbejder og inspirerer hinanden.

Der er ingen tvivl om, at pandemien i den grad har udfordret vores samfund, og har kastet mørke skygger over året. De fleste har heldigvis været forskånet for det værst tænkelige udfald, men alligevel er vi alle påvirket af covid-19.

Mange har været smitte og blevet syge, og desværre har pandemien også kostet menneskeliv. Min tanker går til de, som er blevet hårdt ramt af sygdommen og til de pårørende, som har mistet deres kære til. Pandemien har ligesom resten af landet også ramt vores lokale erhvervsliv hårdt. Alt for mange har mistet deres arbejde og familier har måtte spænde livremmen ind.

Men der er lys i mørket. Vaccinen er på vej. Der er dog stadig brug for, at vi holder igen lidt endnu. For det tager noget tid før, der er blevet vaccineret så mange, at smitten kommer under kontrol og presset letter på vores hospitaler.

Min klare nytårsopfordring er derfor: Hold ud! Pas stadig på, hold afstand og se så få som muligt. Bare lidt endnu. For det bliver godt igen.

Min anden nytårsopfordring handler om vores lokale erhvervsliv. Lad os sammen passe på de mange erhvervsdrivende her i kommunen. Det drejer sig om arbejdspladser og det lokale liv. Handl lokalt, benyt dig af mulighederne for takeaway og støt det lokale erhvervsliv.

Husk – det er os, dig og mig, der afgør, om vores yndlings-butik, cafe eller restaurant eller noget helt fjerde også er der for os efter nytår.

Selvom covid-19 har sat sit præg på 2020, og har trukket store veksler på os alle, så var der heldigvis også lyspunkter i året, der gik. Her vil jeg gerne fremhæve nogle lokale lyspunkter.

Der er ingen tvivl om, at covid-19 udfordrer kommunens budgetter ligesom udligningsreformen og den efterfølgende regning gør ondt i økonomien. Alligevel lykkedes det for syv ud af de otte partier i byrådet at få prioriteret og afsat penge i budget 2021 til en række ting, der peger fremad.

Her vil jeg fremhæve, at det lykkedes at finde penge til, at vi som en af de første kommuner i Danmark næste år indfører de såkaldte minimumsnormeringer i vores vuggestuer og børnehaver. Det betyder helt konkret, at samtidig med et fast fokus på at give vores børn en spændende og lærende hverdag i daginstitutionerne, så kommer der også endnu flere voksne.

Og samtidig med, at daginstitutionerne skal i gang med at ansætte en nye medarbejdere, så blev Helsingør udpeget som en af de to kommuner i Danmark, der bliver sat fri på dagtilbudsområdet, så vi i stærkt samarbejde med forældre og medarbejdere kan skabe de bedste vuggestuer og børnehaver i landet. Det er noget, som jeg forventer mig meget af i de kommende år.

2020 blev også året, hvor der lokalt blev sat endnu mere fart på den grønne omstilling – både i kommunen, men også i forsyningen, der er gået i gang med at oprette en solcellepark.

Samlet høster vi bred anerkendelse flere steder af vores indsats, som blandt andet har betydet, at vi er udpeget som en af de 88 kommuner i hele verden, der gør mest for klimaet og miljøet. Der er tale om en anerkendelse vi skal være stolte af.

Men vi fortsætter, og her sidst på året vedtog et enigt byråd, at kommunen tilslutter sig Paris-målsætningerne. Vi er så ambitiøse, at vi arbejder efter, at kommunen som område er CO2-neutral i 2045 – altså fem år før det øvrige samfund.


Mit mål er helt klart, vi igen er en uddannelsesby som vi har været førhen. Det er godt for vores unge, det er godt for vores lokale erhvervsliv og det er godt for vores lokale velfærdssamfund.

Benedikte Kiær


Og så var 2020 også året, hvor vi fik sat endnu mere skub i vores planer om at Helsingør skal være en kommune, hvor flere kan tage en uddannelse.

Blandt andet indgik vi en samarbejdsaftale med erhvervsskolen U/Nord om de maritime uddannelser såsom sejlmager- og bådbygger-uddannelsen, som vi forhåbentlig snart kan få tilbage til Helsingør. Og så har vi sat gang i arbejdet med at udvikle Helsingør Bymidte til et samlingspunkt for forskellige uddannelser i fremtiden.

Mit mål er helt klart, vi igen er en uddannelsesby som vi har været førhen. Det er godt for vores unge, det er godt for vores lokale erhvervsliv og det er godt for vores lokale velfærdssamfund.

Det også værd at nævne, at vi i 2020 fik indviet vores nye Skolen i Bymidten, som samtidig rummer en ny og enestående Musikskole. Ligesom vi med budgettet satte gang i næste etape af udviklingen af vores enestående Værftshaller.

Jeg vil også fremhæve, at vi i 2020 fik vedtaget en ny erhvervs- og vækstpolitik, som vi allerede er gået i gang med at virkeliggøre. For der er ingen tvivl om, at det gælder om at styrke det lokale erhvervsliv og gøre os alle klar til, at vi kan tage del i væksten, når vi kommer over på den anden side af COVID-19. Kun dermed kan vi sikre lokal vækst, masser af nye arbejdspladser og gode forudsætninger for, at vi sammen kan udvikle vores dejlige kommune.


Lad os håbe, at 2021 bliver året, hvor vi igen kan kramme, holde vores bedsteforældre i hånden og i det hele taget mødes med alle dem, vi ikke har set nok til i det forgangne år.

Benedikte Kiær


Det har været et hårdt år for alle. I alt det mørke har det været fantastisk at opleve den omsorg og det samfundssind, alle udviser. Med en vaccine, der i øjeblikket er ved at blive rullet ud, så er der nu for alvor lys for enden af tunnelen. Ikke mindst hvis vi fortsætter med at holde ud og holde sammen de kommende måneder.

Lad os håbe, at 2021 bliver året, hvor vi igen kan kramme, holde vores bedsteforældre i hånden og i det hele taget mødes med alle dem, vi ikke har set nok til i det forgangne år.

Med det håb for det nye år, ønsker jeg alle i Helsingør Kommune et godt og lykkebringende nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Det ny Hestemøllestræde: Så kan regnen bare komme

Helsingør For abonnenter

Folk står i kø for at købe luksus-lejligheder med Kronborg-udsigt: Klar til byggeri på omstridt grund

Annonce