Annonce
Erhverv

Butikkerne er lukkede, men du kan stadig shoppe: Se her, hvordan du fortsat kan støtte lokalt

Flere lukkede butikker gør reklame for deres varer på sociale medier. Kunderne kan så bestille varerne over mail, telefon eller på butikkens webshop, betale via mobile pay og få varerne udleveret eller tilsendt. Og det er ganske lovligt. Foto: Dorthe Rasmussen
Selv om de fleste butikker holder lukket på grund af corona-restriktioner, er det stadig muligt at shoppe. Så længe handlen foregår over telefon, mail eller via en webshop, kan lukkede butikker ganske lovligt sælge varer til deres kunder. Den mulighed benytter flere lokale butikker sig af.

HELSINGØR: Savner du at shoppe i din yndlingsbutik, der er lukket på grund af corona-restriktioner? Så er det faktisk - trods den låste dør til butikken - muligt at købe varerne på hylderne.

En stor del af butikkerne i blandt andet Helsingør, Espergærde og Hornbæk sælger - til trods for nedlukningen - fortsat både tøj, legetøj og andre ting og sager digitalt. Som kunde kan du handle med butikken over mail, telefon, på de sociale medier eller via en webshop. Og det er ganske lovligt.

Butikkerne er fysisk lukkede, men de må gerne benytte sig af, hvad Erhvervsministeriet kalder 'fjernsalg'. Så længe du som kunde bestiller og betaler varen på forhånd, må du gerne hente den ved døren i butikken - og dermed kan du trods nedlukningen af detailhandlen alligevel støtte det lokale erhvervsliv.

- Fjernsalg dækker også salg via eksempelvis Instagram og facebook på sociale medier. Her viser butikkerne varerne frem, og så kan man handle på den måde – eksempelvis ved at sende en sms, siger Jens Birkeholm, der er administrerende direktør i Dansk Detail under Dansk Erhverv, der organiserer 5000 butikker i modebranchen.


Fjernsalg dækker også salg via eksempelvis Instagram og facebook på sociale medier. Her viser butikkerne varerne frem, og så kan man handle på den måde – eksempelvis ved at sende en sms

Jens Birkeholm, direktør i Dansk Detail


Annonce

Salg via facebook

Ikke alle butikker har en webshop og en hjemmeside til internethandel, så derfor benytter flere butikker sig af de sociale medier, forklarer han. Der er kun én ting, der er vigtig at huske:

- Det er et krav i bekendtgørelsen, at bestilling og betaling begge dele skal være sket før, du afhenter. Det er ikke når, du afhenter varerne. Det hindrer ikke, at man bestiller over nettet, og betaler via mobile pay, siger branchedirektøren.

Der er en del lokale butikker, der benytter sig af muligheden for fjernsalg, forklarer citychef Kim Backe fra Helsingør Handel.

- Jeg kan se på de sociale medier som facebook og Instagram, at der er en del af butikkerne nede i byen (red. Helsingør), der sælger deres varer på den måde. Der er masser af kreativitet at spore under nedlukningen af butikkerne, siger han om de mange opslag, man i disse uger kan finde på flere af butikkernes sider på facebook.

Kim Backe forklarer, at butikkerne holder kontakten med kunder via de digitale kanaler under nedlukningen, der ind til videre løber frem til den 7. februar.

Annonce

Vindues-shopping

En af de butikker, der benytter sig af fjernsalg er Conny Dixen Munck, der ejer butikken Codimu i Hornbæk, der sælger tøj til kvinder. Hun er i gang med at oprette en webshop, men sælger lige nu butikkens varer via opslag på facebook og Instagram.

- Der er meget arbejde i at kommunikere på messenger og Instagram, men det fungerer. Lige nu er det den måde, vi kæmper. Det gør, at jeg får solgt en lille bitte smule, siger butiksejeren fra Hornbæk, hvis kunder betaler med mobile pay for de varer, de køber.

Selv om hendes fysiske butik er lukket for kunderne, så skifter Conny Dixen Munch flere gange om ugen varerne i butikkens udstillingsvindue.

- Så ringer folk og siger "den der sweater eller hue vil jeg gerne købe". Det fungerer godt, siger butiksejeren.

Kim Backe fra Helsingør Handel har godt bemærket ideen om vindues-shopping.

- Jeg synes, det er genialt, hvis man kan pynte et vindue og så skabe noget opmærksomhed om sin butik på den måde. Kig på tøjet i vinduet, bestil det med det samme og få det leveret. Det er jo noget, alle butikker kan gøre. Det er indkøb på en god måde, siger han.

Ifølge Kim Backe fra Helsingør Handel er der flere af de fysisk lukkede butikker i Helsingør, der sælger deres varer via sociale medier. Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Redder ikke omsætningen

Muligheden for at sælge varer fra den fysiske butik digitalt løser dog ikke de økonomiske udfordringer, som mange butiksejere er midt i, lyder det fra Dansk Detail.

- 'Click and collect' kan lade sig gøre for alle. Pointen er bare, at selv hvis man som butik havde en webside, der var oppe at køre, så ligger 80 procent af omsætningen for de fleste i de fysiske butikker. De tyve procent ligger på digitale platforme. Så du skal jo sælge uhyggeligt meget på nettet, for at kompensere for det du mister. Det kan næsten ikke lade sig gøre, siger branchedirektør i Dansk Detail, Jens Birkeholm.

Det faktum er med til at afholde visse butikker fra at kaste sig ud i at sælge digitalt.

- Det kan godt skaffe en lille smule omsætning og fastholde relationen til kunder, men det er ikke noget, der redder omsætningen, sige branchedirektøren.


Det kan godt skaffe en lille smule omsætning og fastholde relationen til kunder, men det er ikke noget, der redder omsætningen

Jens Birkeholm, administerende direktør i Dansk Detail under Dansk Erhverv


SÅDAN ER REGLERNE FOR FJERNSALG

  • "Butikker må gerne sælge varer ved fjernsalg, fx online og udlevere varer, der er forudbestilt og forudbetalt, fysisk i det omfang det er tilladt i medfør af øvrig relevant lovgivning herunder lukkeloven. Det er vigtigt, at der alene er tale om et fjernsalg, hvor handlen er gennemført online, pr. telefon eller mail, og det alene er den fysiske udlevering, der sker i butikken. Ved udlevering skal øvrige gældende krav om afstand, håndsprit med videre overholdes."
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Debat

Kvinder, hvem kæmper vi egentlig imod?

Annonce