Annonce
Danmark

Butikschefen var i superform, men fik et meget alvorligt covid-19-forløb: Så slemme er senfølgerne

Søren Bundgaard er butikschef i kæden Normal, som er én de få butikker, som er åben i gågaden i Esbjerg i øjeblikket. Foto: Morten Nielsen
Han var i i superform. Men forløbet med coronavirus blev alvorligt. Søren Bundgaard fra Agerbæk har været igennem et nærmest skræmmende forløb.

Agerbæk/Esbjerg: Selv om man har en god kondi, kan covid-19 ramme rigtig hårdt.

Søren Bundgaard har været mere i løbesko end de fleste. Den 55-årige butikschef er tidligere løber på et meget udfordrende niveau og har løbet omkring ti maratonløb - især krævende løb med mange bakker eller andre ekstra strabadser lagt ind. Han er også ultraløber, og Søren Bundgaard med bopæl i Agerbæk har på 24 timer tilbagelagt 137,1 kilometer som den største præstation i løbekarrieren.


Jeg skal også ind at ligge i løbet af dagen.

Søren Bundgaard, der endnu ikke kan klare en hel arbejdsdag.


Han har haft en skadespause tidligere i 2020, men i sensommeren var formen ved at genindfinde sig.

- Jeg var begyndt at løbe halvmaraton, 21 kilometer, siger Søren Bundgaard, der altså var i rigtig god form - i hvert fald i forhold til en gennemsnitsdansker - da september kom.

I begyndelsen af september fik Søren Bundgaard en besked i forbindelse med smitteopsporing. Til en familiekomsammen deltog et barn uden symptomer, som altså alligevel senere fik konstateret covid-19.

Annonce

Var syg inden testsvar

- Jeg blev testet den 9. september. Den 11. september fik jeg svaret, at jeg havde covid-19, siger Søren Bundgaard.

Omtrent samtidig med testen begyndte symptomerne at indfinde sig, og Søren var allerede i isolation, da svaret kom.

Søren Bundgaard har for to år siden løbet en "julekalender". I år har Jesper Christiansen, hans løbemakker, gjort det. Det er et ultraløb - 300 km fordelt på de første 24 dage i december. Søren træner ikke lige nu på grund af senfølger. Foto: Morten Nielsen

- Der kom trykken i brystet, og jeg fik vejrtrækningsproblemer, siger Søren Bundgaard.

Han blev isoleret i en afdeling af familiens hus.

- Jeg havde ikke feber, siger han.

Men vejrtrækningsproblemerne var markante for den mand, der tidligere kunne løbe lange distancer uden at overanstrenge sig.

- Jeg mistede også lugte- og smagssansen, og jeg havde en smule hovedpine, siger Søren Bundgaard.

Annonce

Var det en blodprop?

Vejrtrækningsproblemerne var lidt senere i forløbet så alvorlige, at Søren var indlagt en nat på sygehuset i Esbjerg. Men han kom hverken på intensiv eller i respirator. Men han blev observeret. Han kom hjem fra sygehuset, men...

Den 7. oktober begyndte det for alvor at gå galt.

- Den ene side af mit ansigt hang, siger Søren.

Han kunne pludselig ikke tale. Konen Tina vurderede, at der var tale om blodprop, og ambulancen kom til bopælen i Agerbæk.

- Allerede efter et kvarter i ambulancen forsvandt lammelsen, siger Søren Bundgaard.

På sygehuset blev det vurderet, at der var tale om forbipasserende blodprop i hjernen, men den var altså væk igen. Det blev også konstateret, at der ikke var forkalkning i kranspulsårerne.

Om blodproppen skyldtes senfølgerne af covid-19, eller om den skyldtes, at den tidligere så aktive mand var isoleret og næsten inaktiv i ugevis, det har Søren ikke svaret på. Men det kan nok have en indflydelse, at blodet ikke cirkulerede så meget som tidligere.

- Jeg gik nogle gange en lille tur om aftenen, når jeg vidste, jeg ikke mødte nogen, siger Søren.

Men den formodede blodprop kan også være én af senfølgerne. Internationale studier har nemlig vist, at patienter med covid-19  er i "særlig risiko for at få miniblodpropper i de små, tynde blodkar i lungevævet og hovedet", skriver bladet Sygeplejersken.

Annonce

Søn var også smittet

Ved familiesammenkomsten i september blev også en søn i huset smittet, man han fik ikke symptomer. Ingen andre i selskabet blev smittet.

Men det begyndte trods alt at gå fremad, lungerne fik det gradvist bedre, og den 19. oktober, cirka fem uger efter coronatesten, begyndte Søren så småt at genoptage livet.

Han anså ikke sig selv som i risikogruppen

Søren Bundgaard er selvfølgelig godt klar over, at mange slipper lettere igennem coronavius, end han gjorde.

Men han påpeger også, at han ikke anså sig selv som i risikogruppen, fordi han var i god fysisk form.

Men den gode form er altså i øjeblikket ødelagt af covid-19.

- Jeg sad med administrativt arbejde i et par timer om dagen.

Søren Bundgaard er kendt som købmand i Agerbæk. Det var han fra 2004 til 2014. I dag er han butikschef i forretningskædens Normals afdeling i gågaden Kongensgade i Esbjerg.

Annonce

Søren arbejder igen

Han er atter begyndt at arbejde med kunder i butikken.

- Men foreløbig fem timer om dagen. Jeg bliver meget let forpustet, når jeg for eksempel pakker varer ud, siger Søren Bundgaard.

- Jeg skal også ind at ligge i løbet af dagen, siger Søren Bundgaard, som heldigvis har en meget forstående arbejdsgiver, der tages hensyn til senfølgerne.

- Jeg skal tidligt i seng. Jeg er ikke begyndt at løbetræne igen, men jeg har planlagt at komme i gang i det nye år.

Søren Bundgaard må dog nok vente en rum tid med at kunne præstere i løbeskoene som i fordums tid. Han håber, at træning kan få lungefunktionen i gang igen.

- Jeg stiller op til her interview for at advare. Pas nu på, indtil den vaccine virker. Man skal ikke bare tro, at coronavirus kan sammenlignes med influenza, siger Søren Bundgaard.

Søren Bundgaard er på arbejde, men han kan slet ikke præstere som tidligere. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce