DETAILHANDEL: - Jeg tror ikke, at politikerne på Christiansborg er klar over, hvor mange selvmord og psykiske problemer, vi kommer til at se blandt de små selvstændige erhvervsdrivende og selvstændige, der vil gå fallit.
Sådan lyder det fra byrådsmedlem i Helsingør, Per Tærsbøl.
Helsingørs tidligere borgmester gennem mange år, der selv har været selvstændig med flere isenkræmmer-butikker, har i en henvendelse til partifælle Søren Pape, partiformand og tidligere justisminister, og til Birgitte Bergman, konservativ folketingsmedlem for Nordsjælland, peget på den trise, de små detailhandlende befinder sig i på grund af den lange coronanedlukning. Helsingørs borgmester Benedikte Kiær har ligeledes modtaget Tærsbøls henvendelse.
Per Tærsbøl, konservativt byrådsmedlem i Helsingør.Jeg er meget med på, at vi skal passe på i coronaen. Det synes jeg også vi gør. Men når det kommer til diskussionen om at lukke noget op, så synes jeg, vi sover. Som gammel detailhandler er det mig fuldstændig uforståeligt,at vi ikke giver detailhandelen lov til at holde åbent med de restriktioner, som findes.
Ærkekonservativ
- Som ærkekonservativ er jeg meget frustreret over mit partis holdning i disse forbandede coronatider. Og jeg er bange for, hvad der sker med de mennesker, der driver de små butikker.
- Jeg er meget med på, at vi skal passe på i coronaen. Det synes jeg også vi gør. Men når det kommer til diskussionen om at lukke noget op, så synes jeg, vi sover. Som gammel detailhandler er det mig fuldstændig uforståeligt,at vi ikke giver detailhandelen lov til at holde åbent med de restriktioner, som findes.
Per Tærsbøl henviser til, at når vi kan holde to meters afstand hos den lille bager eller slagter, så kan vi også gøre det, hvis vi vil købe en ny skjorte i den lille specialforretning.
Varehusene har fuldt åbent
- I de store varehuse kan man fortsat se hele familier købe ind sammen. Det giver ikke nogen logisk mening, at de små forretninger så skal være lukkede, slår Per Tærsbøl fast.
Han forventer, som han siger, at hans parti stiller et forslag om, at hele detailhandlen for lov til at holde åbent. Selvfølgelig med forsvarlige restriktioner, så der fortsat tager hensyn til restriktioner og sikkerhed overfor smitte.
Svær logik
Helsingør Dagblad har forelagt partiformand Søren Pape denne henvendelse fra partifællen i Helsingør. Pape henviser til sit partis erhvervsordfører Mona Juul, der til Helsingør Dagblad siger:
- Det er rigtig svært at se logikken i de vedtagene regler for, hvilke typer butikker, der må holde åbent. Det er regeringen, der vedtager disse regler og det er ekstremt svært at trænge igennem med spørgsmål eller forslag. Vi bliver ikke spurgt til råds, siger Mona Juul.
Ingen aktuelle planer
Orla Hav, socialdemokrat og medlem af Folketingets erhvervsudvalg, mener ikke, at der er nogle aktuelle tanker om at ændre på nedlukningen af de små forretningsdrivende, som ikke beskæftiger sig med en eller anden form for salg af fødevarer.
- Den måde, man forsøger at skabe lighed på, er jo med kompensationsordningerne. Hvis man i sin ansøgning om kompensation kan henvise til et fald på mere end 30 procent af sidste års omsætning, så får man del i en kompensation, ikke blot til lønomkostninger, men også for omsætning, siger Orla Hav.
Han understreger, at han er fuldt klar over, hvor ondt det gør på de små specialforretninger i øjeblikket.
- Vi ville hjertens gerne støtte i en genåbning. Men nu må vi sige, at vi venter på effekten af vaccinationerne og på et smittefald. Begge dele ser jo ud til at ske.
Birgitte Bergman, konservativt medlem af Folketinget for Nordsjælland, forstår sin partikollega Per Tærsbøls bekymring. Birgitte Bergman er tidligere citychef i Helsingør og kender detailhandlen.
Genåbningsplan
- Den er helt gal. Der er mange, der virkelig lider under nedlukningen. Personligt så jeg gerne, at de små specialbutikker inden for andet end fødevarer, fik lov til at åbne. I det hele taget trænger vi til en udmelding om, hvordan vi genåbner.
- De konservative har bedt om en langsigtet genåbningsplan og om pejlemærker for indførelsen af et vaccinepas, så et sådant kan medvirke til at genåbne nogle brancher. Vi ønsker også pejlemærker på, hvornår vi kan forvente en gradvis genåbning, siger Birgitte Bergman.