Annonce
Helsingør

Camille og Sara Rosa fra Espergærde Gymnasium går til kamp mod seksuel vold i Peru

Operation Dagsværk har været på tur i Peru, hvor de hørte om de mange problemer med seksuel vold. Camille Berg Jensen og Sara Rosa Packert var ikke med på turen, men kæmper nu for bedre forhold. Foto: Katarina Siig Søderberg
- Vi må være ekstra gode til at huske hinanden på, at selvom vi har det godt i Danmark, så er det langt fra alle, der har det lige så godt, som vi har, siger Camille Berg Jensen, der håber på en stor opbakning til indsamlingen.

ESPERGÆRDE: Corona har vendt op og ned på Operation Dagsværk, der gennemføres den 10. marts. For at mindske smittespredningen opfordres elever til at støtte årets projekt ved at arbejde for familiemedlemmer eller sælge postkort.

De nye spilleregler stopper dog ikke Camille Berg Jensen og Sara Rosa Packert fra 3.N på Espergærde Gymnasium. De har engageret sig i årets projekt til støtte for unge i Perus kamp for en skolegang uden seksuelle overgreb og chikane; et tema, der i høj grad optager dem og mange andre unge danskere.

Sara Rosa Packert, til venstre, og Camille Berg Jensener udfordret af corona-restriktionerne, der sætter en stopper for mange af de aktiviteter, som plejer at være indtjenende på dagsværkdagen. Foto: Privat

Operation Dagsværk

Operation Dagsværk er Danmarks globale elevbevægelse. Deres unge frivillige udvikler og gennemfører årligt en oplysningskampagne målrettet eleverne på de danske ungdomsuddannelser. Kampagnen relaterer sig til og er til fordel for et internationalt udviklingsprojekt, der udføres af en dansk udviklingsorganisation.

Det er kun elever på ungdomsuddannelser, der har stemmeret og dermed vælger, hvilket projekt Operation Dagsværk skal støtte år for år. Ligesom det kun er eleverne, der kan opstille til organisationens bestyrelse.

Annonce

Vigtigere end os

- Jeg synes, det er vigtigt, at man i disse tider husker på, at der stadig sker andre ting ude i verden, som ikke er coronarelaterede, siger hun og fortsætter:

- Vi må være ekstra gode til at huske hinanden på, at selvom vi har det godt i Danmark, så er det langt fra alle, der har det lige så godt, som vi har.

Derfor har hun sammen med Sara Rosa Packert sat sig i spidsen for Operation Dagsværk på Espergærde Gymnasium. Her kommer det blandt andet til at være muligt at sælge postkort med motiver fra Peru, ligesom at Camille Berg Jensen og Sara Rosa Packert arbejder på andre corona-venlige idéer.


Me too-debatten kører jo også herhjemme, men i Peru er det børn og unge, som bliver krænket af deres lærere. Det er forfærdeligt at tænke på. Derfor håber jeg virkelig også, at opbakningen bliver stor.

Camille Berg Jensen, formand for Operation Dagsværk på Espergærde Gymnasium


- Vi har talt om at foreslå forældre, at de kan donere ti kroner, for hver kilometer deres børn løber på Operation Dagsværk-dagen. Eller at de kunne donere et beløb for en forårsrengøring eller havearbejde, forklarer Camille Berg Jensen.

Hun og Sara Rosa Packert har selv lavet en aftale om, at de tager ud til en familie i Espergærde efter skole og laver noget forskelligt arbejde i bytte for en donation til Operation Dagsværk.

- Me too-debatten kører jo også herhjemme, men i Peru er det børn og unge, som bliver krænket af deres lærere. Det er forfærdeligt at tænke på. Derfor håber jeg virkelig også, at opbakningen bliver stor, siger Camille Berg Jensen.

Sådan kan du støtte

Som en mulig aktivitet til Dagsværkdagen den 10. marts kan elever og andre interesserede sælge postkort med flotte motiver fra Peru. Dette kan gøres helt uden at være i fysisk kontakt med personer uden for egen smittekæde. Skriv til od@od.dk, hvis du vil høre mere.

På grund af årets udfordringer har Peru-projektet brug for støtte fra andre kanter end normalt.

Du kan hjælpe projektet ved at give en donation på via mobile pay 54345.

Annonce

Krænket af engelsklærer

16-årige Anaís er en af de unge fra Peru, der i samarbejde med Operation Dagsværk og Amnesty International, har engageret sig i projektet for at stoppe chikanen på landets skoler. Hun har selv oplevet at blive seksuelt krænket af sin engelsklærer.

- Jeg ville ønske, at vi kunne føle os trygge i skolen, engagere os og gå frit rundt uden at være bange. I stedet for at være nødt til at gå i lange nederdele og frygte, at nogen vil forgribe sig på os, siger hun.

Anaís er blot en af de mange unge fra Peru, som har oplevet seksuelle krænkelser i skolen. Foto: Katarina Siig Søderberg

Det er Perus unge, der i fællesskab har taget initiativ til det treårige projekt, der skal bryde med tabuet om seksuelle krænkelser og vise deres forældre, skolernes ledelser og hele det peruvianske samfund, hvad det er, der foregår på skolerne. De håber, at forandringen blandt andet vil ske ved kampagner, undervisning og ung-til-ung træning, så flest mulige skoler kan få glæde af projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce