Annonce
Helsingør

Chéri fra Espergærde har skabt et mirakel i Pyrenæerne

Chéri Rasmusson har skabt et helt unikt ferierefugie for mennesker med kronisk sygdom og dermed specielle behov i en lille landsby midt i Pyrenæerne. Manden Gert fungerer som kok og altmuligmand. Foto: Privat

Mennesker med kroniske sygdomme har også feriedrømme, men drømmen kan være svær at udleve. Derfor har Chéri Rasmusson fra Espergærde skabt et ferierefugie for rejsende med særlige behov i Sydfrankrig.

Helse: Axat er en lille fransk landsby med blot 650 indbyggere. Men uanset hvor søvnig og undselig den ser ud der midt i Pyrenæerne blot 60 km. fra den spanske grænse, er det en by, hvor der sker små mirakler.

Her driver den 52-årige Chéri Rasmusson fra Espergærde byens lille hotel sammen med sin mand Gert - og det er ikke hvilket som helst hotel. Her kommer, som Chéri Rasmusson selv udtrykker det, mennesker, der har stået på kanten af livet. Mennesker som måske endda har prøvet at blive genoplivet efter et hjerteanfald og derfor mere eller mindre også har taget det første skridt ud over kanten.

På Hotel Axat er man nemlig specialist i rejser for mennesker med kroniske sygdomme, som derfor har særlige behov.

Annonce

- I 2002 var jeg på ferie sammen med min mand i Axat. Vi havde allerede overvejet at finde et lille, hyggeligt sted til vores pensionistdage, men det var ikke lige oppe over. Vi blev imidlertid så begejstrede for byen, at vi straks faldt for et lille hus, som vi købte på stedet. I 2009 blev byens hotel sat til salg, og ja - så blev vi hotelejere, fortæller Chéri Rasmusson, der er uddannet lægemiddelkonsulent og medicotekniker. Det var imidlertid hendes fag, der betød, at Hotel Axat har udviklet sig til det, det er i dag, nemlig et ferierefugie for mennesker med Parkinson, sklerose, forskellige hjertesygdomme, apopleksi eller blindhed. Der er dog ikke tale om, at gæsterne blot sidder i lænestolen på terrassen og lader sig varte op.

Blinde skal plukke druer

- Vi har et samarbejde med forskellige handicaporganisationer i Danmark, eksempelvis Parkinsonforeningen samt Dansk Blindesamfund, lige som vi også har et samarbejde med Ældresagen. Vi rådgiver om og arrangerer rejser for handicappede og ældre, men altid på en måde, så den enkelte rejse arrangeres på gæsternes betingelser alt efter formåen. Du vil blive overrasket over, hvad de både kan og har lyst til. Eksempelvis har jeg her i efteråret arrangeret en rejse for blinde, der deltog i årets vinhøst, fortæller Chéri Rasmusson, der lige fra starten som hotelejer har haft ambitioner om at skabe et koncept, der er noget ud over det almindelige.

Da beslutningen om at købe hotellet blev truffet, arbejdede hun som selvstændig lægemiddelkonsulent, og manden Gert, der i dag er 60 år, var selvstændig inden for it-branchen. For hans vedkommende kan det måske nok lyde som om tilværelsen har budt på noget af en jobmæssig kolbøtte, men det er egentlig ikke tilfældet. Han har nemlig altid interesseret sig for og gået op i madlavning, så han står for al forplejning og sørger for at kokkerere med de gode råvarer fra det lokale marked. Derudover er han hotellets altmuligmand og sørger for alt det praktiske. Alt er dermed gået op i en højere enhed, og parret har ikke ét sekund fortrudt deres skift i hverken karriere eller livsstil. Tværtimod.

Annonce

Udvikles løbende

- Da vi købte huset i Axat, var hotellet ejet af en anden dansker, der blev syg af cancer og døde i en alder af blot 56 år. Det satte vores liv lidt i perspektiv, og vi besluttede os for, at hvis vi skulle prøve noget andet, var det nu. Med min baggrund inden for sundhedssektoren mente vi, der var mulighed for at skabe noget unikt, og det har bestemt vist sig at være tilfældet, fortæller Chéri Rasmusson, der dog også arrangerer teambuildingrejser for firmaer. Da hotellet i Axat kun har 10 værelser med plads til 24 gæster, sker det imidlertid ofte i samarbejde med andre hoteller i området. Dels af kapacitetsmæssige hensyn, dels fordi det er en type gæster, der er mere mobile. Men uanset typen af gæster byder området på masser af muligheder.

- Jeg er uddannet vandreguide og arrangerer mange ture i området. Både for raske og vores andre gæster. Mange kan nemlig meget mere, end de tror, og at kunne bevise det over for sig selv er med til at styrke psyke samt selvtillid, fortæller Chéri Rasmusson for hvem også samarbejdet med de pårørende, blandt andet for gæster med Parkinson, er essentielt. Her deltager ofte også fagpersonale i form af eksempelvis en psykolog. Chéri Rasmusson og hendes mand håber at kunne fortsætte deres aktiviteter mange år endnu, men opholdet i Sydfrankrig varer ikke evigt, og en dag går turen retur mod Espergærde for bestandigt. Men det må meget gerne vare længe, for Chéri Rasmusson er slet ikke færdig med at udvikle sit koncept.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Præsten skriver: Øjetrim

Annonce