Annonce
Erhverv

Claus har overlevet et halvt århundrede og utallige storme på samme arbejdsplads: - Mit arbejde er som et ægteskab

Claus Harris, indehaver af Harris Hansen Motor, har oplevet store op- og nedture i løbet af sin karriere som bilhandler. Foto: Kim Dahl
Skeptikerne var mange, dengang Claus Harris holdt åbningsreception i 1972. Men forretningen står endnu, og overskuddet har sjældent været større.

ERHVERV: Op. Ned. Stilhed. Storm.

Sådan beskriver Claus Harris sit modsætningsfyldte og mangeårige arbejdsliv.

I størstedelen af en menneskealder har han haft sin daglige gang hos Harris Hansen Motor, som blev stiftet af hans far. Siden har Claus Harris overtaget roret, og selvom det ikke udelukkende har været en dans på roser, har det været det hele værd.

Annonce

Så meget står klart for den 68-årige indehaver.

Når man driver sin egen forretning, vender man et ubeskrevet blad hvert eneste år. Lige så snart årsregnskabet er afleveret, begynder et nyt kapitel, og det er på en måde en gave. Jeg er sådan indrettet, at mit arbejde er som et ægteskab. Der er altid bølgegange, og hvis der ikke er der, så er det sgu kedeligt - undskyld, jeg siger det. Men hvis man forholder sig til virkeligheden og lytter til hinanden, så løser man ofte nedturerne

Claus Harris

- Branchen går hele tiden op og ned. Kæmpe opture. Så kæmpe, kæmpe nedture. Du skal altid agere i det, og du er ofte ikke selv skyld i, hvad der sker. Det er udefrakommende ting - ofte politik. Jeg har haft perioder på et halvt år, hvor jeg stort set ikke har solgt en bil på grund af noget politisk bestemt, og så er man altså presset, når man kort forinden har købt et helt varelager af biler, siger Claus Harris og fortsætter:

- De mange kampe kommer aldrig til at gøre os til milliardærer eller til en enorm koncern, men vi har en forretning, som vi kan være bekendt, og som gør mig stolt hver morgen, når jeg møder ind.

Skeptikere

Fra sin adresse på Fabriksvej i Helsingør sælger Claus Harris og hans medarbejdere nye og brugte biler af mærket Suzuki.

- Alligevel bliver jeg ude i byen kaldt Mazda-Claus, griner indehaveren og uddyber, at han i begyndelsen af sin karriere handlede med Mazdaer.

- Jeg kan tydeligt huske, dengang vi holdt en åbningsreception. Der kom en forsikringsmand, som gerne ville tegne forsikringer, en bankdirektør, som ville have os til at vælge hans bank, og så kom der enkelte kunder, som sagde, at det hele så fint ud, men lad os nu se, om forretningen kunne overleve.

I mellemtiden har Claus Harris både modbevist skeptikere og tilmed leveret i omegnen af 50 biler til den samme kunde.

- Det var ret utroligt. Han er desværre død i dag, uddyber indehaveren.

Claus Harris, indehaver af Harris Hansen Motor, ser frem til at kunne fejre sin virksomheds 50 års jubilæum. Foto: Kim Dahl
Annonce

Kommandobro

Som en af få har Claus Harris drevet virksomhed i et halvt århundrede i Helsingør. Når han når milepunktet, som bliver fejret den 17. juni, skal det fejres med en reception, hvor både pigegarden og en pølsevogn tropper op.

Først havde indehaveren ikke tænkt at gøre noget større væsen af sig, men efter at have genovervejet situationen har han alligevel valgt at markere dagen.

- Den største sejr er, når man finder ud af, at man har fået lov til at vise, hvad man duer til i Helsingør. Man finder først ud af, at man har løbet et maraton, når man kommer i mål, siger Claus Harris, inden han fortsætter:

- For mig er det vigtigt at bevise, at man faktisk kan drive en virksomhed i 50 år eller måske endda endnu længere tid. Det er det, jeg vil markere.

Mens det for Claus Harris er en sejr at have arbejdet det samme sted i et halvt århundrede, kan det for andre virke som en uoverskuelig tanke. Suzuki-forhandleren, som har været gift i 35 år med Marina, som han har to sønner med, er heller ikke bleg for at indrømme, at han flere gange har overvejet, hvorvidt han skulle prøve noget nyt, men hver gang blev tanken hurtigt slået væk.

- Når man står på kommandobroen, så bør man ikke tænke på at forlade skuden, når der er stormvejr. Det er der mange, der gør, og det er en svaghed. Jeg har gjort mit bedste for at navigere os igennem de mange stormvejr, vi har overlevet, og når vores kunder trofast er vendt tilbage i de sværeste tider, og mine medarbejdere gennem lang tid har knoklet for at holde virksomheden på rette kurs, så har det været en stor bekræftelse - det er det, som har holdt mig oppe.

Annonce

'Ingen hemmelighed'

I dag tæller Harris Hansen Motor på den gode side af 10 ansatte. Heriblandt sønnike Christian, som har læst til biløkonom, og som har mulighed for at overtage forretningen.

Beslutningen skal imidlertid være Christians, understreger Claus Harris, som hverken ønsker at skabe et forventningspres eller tage en forhastet beslutningen i forhold til sin pension.

- Folk spørger mig ofte, om jeg ikke snart skal indstille karrieren. Men jeg stopper først, når jeg ikke længere gør noget godt for forretningen. Når nogen fortæller mig, at nu er det ved at være på tide. Der går forhåbentlig længe endnu, siger han.

Heller ikke den seneste turbulens i markedet har givet Claus Harris mod på at læne sig tilbage i sofaen og nyde sit otium. I løbet af 2021 solgte Harris Hansen Motor 90 nye biler, og det er helt usædvanligt. Indehaveren fortæller således, at han under normale omstændigheder sælger i omegnen af 350.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at coronaen ændrede folks vaner totalt. Vi så, at bilsalget gik op, og man kan undre sig over, at det gik så meget op. Men da virus havde lagt sig, så vidste vi godt, at der kom en bølge, for læser man tilbage i historien, så kommer der altid en økonomisk krise i kølvandet på sygdomskriser. Vi oplever det måske ikke til fulde lige nu, men der er noget, der ligger og ulmer, siger han og fortsætter:

- Forsyningskrisen er ved at bide sig fast, og når vi ser på energi- og forbrugspriser, så er det klart, at folk tænker sig om en ekstra gang, inden de investerer i eksempelvis en ny bil, og det, tror jeg faktisk, er sundt. Selvom der var stor interesse fra vores kunder, så solgte vi ikke mange biler sidste år, fordi vi ikke kunne få dem hjem. Lige nu er vi inde i et stormvejr. Det giver udfordringer, men jeg synes, at udfordringer spændende.

Indehaveren uddyber, at han har en avance på fire eller fem tusinde kroner, når han sælger en ny Suzuki, og hvor han før i tiden kunne leve af at sælge 20 eller 25 på et år, ser det anderledes ud i dag. Derfor skulle man tro, at forretningens økonomi har taget skade at et trægt salg, men sådan forholder det sig ikke.

I 2021 leverede Harris Hansen Motor således det bedste regnskab i mange år. Årsagen, forklarer Claus Harris, skal findes i evnen til at sige nej.

- I sådan en forretning som min, hvor døren altid er åben, kommer mange mennesker ind, som vil gøre en god forretning. Det kan være forsikringsfolk eller andre virksomheder, og her handler det om at skelne mellem, hvad der er godt og skidt. I det seneste år har vi skåret meget ned på forskellige omkostninger, siger han.

Annonce

Ægteskab

Om væksten fortsætter i 2022, det har Claus Harris svært ved at spå om. Meget kan nå at ske, men manglen på biler varer ved, fortæller han.

Uvisheden tager han dog med ro, for den har fulgt ham lige siden den første dag, han kastede sig ud som selvstændig erhvervsdrivende.

Claus Harris, som ikke er med på billedet, understreger, at hans medarbejdere bære en stor del af ære for, at hans virksomhed har holdts sig oven vande i 50 år, og at virksomheden i den seneste tid er vækste. Foto: Kim Dahl

- Når man driver sin egen forretning, vender man et ubeskrevet blad hvert eneste år. Lige så snart årsregnskabet er afleveret, begynder et nyt kapitel, og det er på en måde en gave. Jeg er sådan indrettet, at mit arbejde er som et ægteskab. Der er altid bølgegange, og hvis der ikke er der, så er det sgu kedeligt - undskyld, jeg siger det. Men hvis man forholder sig til virkeligheden og lytter til hinanden, så løser man ofte nedturene.

Annonce
For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce