Annonce
Helsingør

Dårligt badevand: Gamle bakterier stiger op i Øresund

Vælger du - stik imod alle coronaråd - Vikingstrand nord for Helsingborg som udflugtsmål for en dag ved stranden, skal du være forberedt på, at der kan være e-colibakterier i vandet. Foto: Ritzau Scanpix

E-colibakterier, som har "gemt" sig i havbunden, er hvirvlet op i badevandet. Det har fået myndighederne til at advare mod at gå i vandet på en strand i Helsingborg.

øresund: Gennem længere tid har miljømyndighederne på den anden side af Øresund konstateret e-colibakterier i badevandet ud for nogle af Helsingborgs populæreste badestrande, blandt andre Vikingstrand nord for byen.

I sidste uge frarådede myndighederne at gå i vandet fra stranden, skriver Helsingborgs Dagblad.

Tidligere har badegæsterne måttet døje under dårligt badevand i forbindelse med udledninger af urenset spildevand fra Öresundsverket.

Annonce

Men under den rekordvarme sommer i 2018 blev der konstateret e-colibakterier i vandet på trods af, at det var knastørt og skønt rensningsanlægget ikke havde udledt spildevand.

Løftet af bølger og strøm

Det undrede biologerne, og forskere på Lunds Universitet satte ekstra hårdt ind for at opspore kilden til forureningen.

I løbet af 2018 og 2019 har havbiologerne undersøgt prøver fra havbunden ud for Öresundsverket i Helsingborg for at se, om de indeholdt levende e-colibakterier. Og svaret var ja.

Bakterier kan med andre ord gemme sig på havbunden og ved hjælp af havets bølger og strømme blive hvirvlet op og vise sig i vandprøverne.

Annonce

Det rene CSI

Endnu mangler forskerne dog at få svar på, hvordan bakterierne er nået helt ind i det strandnære vand. Det skal den næste tids forskning afklare.

Elisabet Lindberg, som er strandansvarlig i Helsingborgs stad, er dog glad for de foreløbige resultater.

– Det her med badevandet er det rene CSI. Nu har vi haft disse problemer i fem år, så for mig er biologernes opdagelser et kæmpe fremskridt, siger hun til Helsingborgs Dagblad.

berg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce