Annonce
Helsingør

Vi sender politikerne i parterapi dagen efter valget: Manglende kommunikation skaber konflikter

Susanne Dyhrberg har over 20 års erfaring med parterapi, og hjælper par i nød fra sit hus i Snekkersten. Foto: Martin Rye
Politik er på mange måder som et parforhold. Det er en evig øvelse i at finde kompromiser og nå til enighed på tværs af forskelligheder.

DAGEN DERPÅ: Valgurnerne er blevet tømt. Stemmerne talt op.

Nu venter der fire nye år for kommunens byrådsmedlemmer, hvor sværdene skal trækkes for at udkæmpe de store politiske slag, og hvor partierne skal mødes på midten fra hver deres skyttegrav - i enighed.

På mange måder er politik som et parforhold. Det er en evig øvelse i at gå på kompromis med sine overbevisninger for det fælles bedste.

Annonce

Derfor har Lokalavisen Nordsjælland sat psyko- og parterapeut Susanne Dyhrberg i stævne fra sin hvide villa på Strandvejen i Snekkersten.

Den 59-årige psykoterapeut har mere end 20 års erfaring med parforhold i alle afskygninger. Faktisk har hun hjulpet mere end 1000 par i sin tid.

Opskriften på uenigheder og konflikter er egentlig rimelig simpel.

- Det, der skaber konflikter, er, når et par ikke kan kommunikere. Det kan blive en magtkamp om at få ret, siger Susanne Dyhrberg.

Den ene føler sig mere værd og den anden mindre værd. Det skaber et magtspil, hvor begge er ude af kontakt med hinanden. Det handler om at skabe ligeværdighed eller kær-lighed, som jeg også kalder det.

Susanne Dyhrberg, parterapeut ved Livsmentor Akademiet.
Den 59-årige terapeut bruger sit terapi-rum, hvor hendes klienter kan få en følelse af at kunne snakke i fortrolighed. Foto: Martin Rye

Lyt til hinanden

De fleste af Susanne Dyhrbergs par kommer netop fordi, de ikke kan finde ud at kommunikere med hinanden.

Byrådssalen er et arnested for uenigheder og diskussioner. For at snakken ikke skal ende i skænderier, bør de benytte sig af, hvad Susanne Dyhrberg kalder, metakommunikation.

- Det handler om at lytte til hinanden og oprigtigt interessere sig for, hvad modparten har at sige, siger hun.

Når metakommunikationen ikke finder sted, opstår der et ubalanceret forhold. Den ene part står med magten og den anden med afmagten.

- Den ene føler sig mere værd og den anden mindre værd. Det skaber et magtspil, hvor begge er ude af kontakt med hinanden. Det handler om at skabe ligeværdighed eller kær-lighed, som jeg også kalder det, siger Susanne Dyhrberg:

- Så længe der er kærlighed i hjertet og et dybfølt ønske om at få tingene til at fungere, så lykkes det.

Fremtidens byrådsmøder bliver med nye ansigter og gamle kendinge. Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk
Annonce

Fælles værdier

De 25 byrådsmedlemmer bygger alle deres politik på et sæt værdier. Om det er at styrke erhvervslivet, kæmpe for klimaet eller noget helt tredje, så er værdierne grundstenen for et hvert parti.

På samme måde er værdierne også kernen i ethvert parforhold. En af de hyppigste grunde til, at forhold går i stykker, er, når værdierne ikke er ens, fortæller Susanne Dyhrberg.

- Fælles værdier er altafgørende for at få et forhold til at hænge sammen. Det er en base for livskvalitet, siger hun.

Politikerne skal også gøre op med sig selv, om de er en del af partiet for trygheden eller for kærligheden til partiets skyld. Ifølge Susanne Dyhrberg ender de fleste par, som har haft en turbulent barndom, ofte med at finde en partner, hvor de kan føle sig trygge.

- På et tidspunkt vil en af dem i højere grad kunne stå på egne ben og får over tid et større behov for kærlighed end for tryghed. Man længes efter at blive sig selv i stedet for at være en symbiose, siger hun.

Annonce

Udvikling sammen

De politiske spidser i Helsingør Kommune som Benedikte Kiær fra De Konservative, Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet og Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti, for at nævne nogle af dem, skal de næste fire år have deres parti bag sig for at kunne bibeholde deres position.

Selvom det er vigtigt hele tiden at udvikle sig selv, så er det for Susanne Dyhrberg også vigtigt, at man ikke fokusere al sin energi på at udvikle sig.

Susanne Dyhrberg har i 27 år været direktør for et rengøringsselskab, inden hun blev terapeut. Foto: Martin Rye

- Tiden går fra nærheden til hinanden, og det kan i sidste ende føre til skilsmisse, siger hun.

Susanne Dyhrberg kan efterhånden ret nemt tyde, når hun møder et par, hun ikke kan hjælpe.

- Hvis en i parforholdet er for egoistisk og udviser psykopatiske eller narcissistiske træk. Til gengæld forsøger jeg at hjælpe den svage i forholdet til at blive stærk nok til at forlade det, siger hun.

Annonce

Fortiden/fremtiden

De sidste fire år har kommunens 25 byrådsmedlemmer udkæmpet mange store slag på den politiske slagmark. Nogle partier er gået fra forhandlinger uden at få deres forslag igennem, andre er gået fra byrådssalen med armene rejst højt over hovedet.

Flere af byrådets medlemmer er ansigter, du har set før. Spørgsmålet er, om de kan eller vil glemme skuffelserne og slåskampene fra fortiden.

Parterapeuten har en klar recept for, hvordan man lægger fortidens uenigheder bag sig.

- Det handler om at få bearbejdet vreden og få talt om tingene for at få en indsigt og forståelse for den anden. På den måde kan forholdet udvikle sig til næste 'level,' siger Susanne Dyhrberg.

Det er især vigtigt i et parforhold, at parret deler deres følelser og indrømmer deres fejl.

- Det nytter ikke noget at den ene går ind i sit tårn og lukker skodderne til og slår vindbroen op, og den anden bliver bulldozeren, der ødelægger det hele, siger hun.

Om byrådsmedlemmerne kan lægge deres politiske forskelligheder til side og mødes på midten i enighed, må tiden vise. Nu har de i hvert fald opskriften.

Susanne Dyhrberg har en Buddha-statue i sin have. Det er en figur, der repræsenterer balance. Foto: Martin Rye

Blå bog

  • Navn: Susanne Dyhrberg
  • Født: 1962
  • Bopæl: Strandvejen, Snekkersten
  • Erfaring: 20 års efaring med at hjælpe klienter i parterapi, individuel terapi og coaching under navnet Livsmentor Akademiet. Hun afholder også kurser og foredrag.
  • Politik: Den 59-årige terapeut har også været aktiv på den politiske scene i 90'erne. I dag har hun intet med politik at gøre.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Helsingør

Herreværelset skød nytåret ind

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Nu skal stadionkrisen løses

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce