Annonce
Helsingør

Dagens Zar-aktionær:  - Jeg har været styrmand, nærmest siden jeg var et år

- Historiske skibe skaber drømme og fantasier, siger leder af kulturhuset Toldkammeret, Elisabet Momme, der er dagens Zar-aktionær. Foto: Torben Sørensen
Den aktuelle aktie-barometerstand stiger støt. Folkemøde og åbent skib på Zar er på vej.
Annonce

HELSINGØR HAVN: Da Elisabeth var barn i Grønland, var det normalt at sejle i stedet for at køre, når familien skulle nogle steder.

- Jeg har nærmest været styrmand, siden jeg var et år, siger Elisabeth Momme, 64, daglig leder og programchef i kulturhuset Toldkammeret i Helsingør.

Hun er født og opvokset i Grønland, på et tidspunkt, hvor grønlændernes kultur stadig var deres egen. At sejle var den helt almindelige og ofte eneste måde at nå fra a til b på.

- Jeg sejler stadig og da jeg så, at man kan købe folkekaktier til skonnerten Zar og dermed være med til at afgøre, om den kan blive i Helsingør, så var jeg hurtig på tasterne og fik købt en aktie, fortæller kulturlederen.

ZAR for fulde sejl. Foto: Jens Fiskbæk

Hendes forældre flyttede til Grønland, da alt udstyr fra hospitalsskibet Jutlandia efter Koreakrigen i 1953 blev flyttet til Grønland.

- Min mor og far tog derop og vi var fastboende, ikke udsendte. Det blev en meget særlig tid. Som barn tænker man jo ikke i nu'et, at det er noget specielt, men de senere år har jeg tænkt meget over min barndom og opvækst i den grønlandske kultur, siger Elisabeth Momme.Søsterskibet til Fulton var i Grønland dengang og for Elisabeth minder den tremastede skonnert Zar hende om denne tid.

- Når jeg ser Zar i havnen i Helsingør, får jeg altid lyst til at rejse. Historiske skibe gør meget ved et byrum. De skaber drømme og fantasier. Zar er et rigtigt drømmeskib, siger Elisabeth.

Sådan køber du en aktie

Vil du støtte skonnerten ZAR i Helsingør – så køb en folkeaktie! 1 stk folkeaktie koster 500 kr
Maritimt Værksted Hal 16 har taget initiativ til en indsamling og salg af folkeaktier til et køb af den tre mastede skonnert ZAR til Helsingør. Skonnerten ZAR bliver hele byens og havnens stolthed og en mulighed for at skabe maritim læring for skolebørn, projekter for udsatte børn og unge, for charter, bryllupper, repræsentation, receptioner og ikke mindst formidling af Helsingørs lange maritime tradition og Sundtolden.
Du har nu mulighed for at købe en eller flere folkeaktier til at støtte projektet. Giv dit tilsagn ved at udfylde nedenstående og oplyse navn, adresse mv og antal folkeaktier, du gerne vil tegne dig for. Vi håber så mange som muligt vil bidrage til projektet, økonomisk og organisatorisk, og håber at få så stor opbakning fra byens borgere og investorer som muligt.
Folkeaktien bliver udstedt af Foreningen Maritimt Værksted Hal 16 og går ubeskåret til at støtte et indkøb og startdrift af Skonnerten Zar til et projekt i Helsingør Indehaveren kan ikke drages til ansvar, hverken økonomisk eller på anden vis. Folkeaktien er en donation, ikke en investering med et potentielt afkast
Du vil kun blive opkrævet betaling, hvis det kan lykkes at samle tilstrækkelig kapital til at indgå en købsaftale.

Som aktiebarometeret viser, er der nu solgt 810 aktier til 378 mennesker, heriblandt Elisabeth Momme.

Ialt er der solgt for 405.000 kroner.

Folkezar

- Vi modtager også så mange henvendelser fra interesserede. Også fra mennesker, jeg slet ikke kender. Mange kommer med gode forslag til driften. Det er rigtig dejligt og desværre kan jeg ikke nå at svare alle. Jeg håber, de læser med her og ved, at vi er glade for al kontakt og for hver en solgt folkeaktie, fortæller Niclai Juel Vædele, formand for Maritimt Værksted Hal 16, der står for selve salget af aktier.

Her køber du en folkeaktie til Zar

Nu planlægger Hal 16 at holde nogle "åbne skibe", hvor man får chancen for at se Zar. På grund af corona vil der være tale om små omvisninger på skibet.

- Vi holder også et folkemøde snart, hvor man kan komme på havnen debattere og høre om projektet, siger Nicolai Juel Vædele.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Taktikken, der forhindrede katastrofe: - Vi skulle for alt i verden forhindre, at branden spredte sig til andre gamle huse

Annonce