Annonce
Hornbæk

De helsingoranske kvinders fødested: - Uhensigtsmæssigt at fødende sendes 'på landevejene'

Gravide kvinder fra Helsingør og deres partnere skal ikke frygte at blive sendt til et andet hospital under fødslen. Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2015
Til trods for travlhed på fødegangen sender Nordsjællands Hospital - som det sker flere andre steder i Region Hovedstaden - ikke fødende videre til et andet hospital under en fødsel.

HILLERØD: - Nul komma nul.

Så stor er sandsynligheden for, at fødende kvinder bliver sendt afsted i en taxa fra ét hospital til et andet under en fødsel. I hvert fald, hvis du er en gravid kvinde fra Helsingør.

På Nordsjællands Hospital omvisiterer man ikke fødende på grund af travlhed, lyder det fra fødegangen på hospitalet i Hillerød.

- Det er en målsætning, vi har haft i mange år. Det er uhensigtsmæssigt at fødende sendes på landevejen, og i hele regionen prøver man at undgå overflytninger, siger ledende oversygeplejerske Annelise Bertelsen fra fødegangen på Nordsjællands Hospital.

- Det kan skabe en utryghed hos den enkelte fødende og give bekymringer, siger hun.

DR København har på baggrund af en aktindsigt fra Region Hovedstaden beskrevet, at 232 kvinder i Region Hovedstaden sidste år blev flyttet til et andet fødested under deres fødsel på grund af travlhed. Men de fødende fra Helsingør skal ikke være nervøse for, at det sker for dem.

- Det ligger os meget på sinde og vi tilstræber, at vi ikke flytter fødende. Vores mellemledere og personalet vurderer tilsammen om opgavemængden overstiger det planlagte fremmøde og hvis det gør, indkalder vi ekstra personale, siger den ledende oversygeplejerske fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, der udtaler sig om jordemødrenes arbejde fordi stillingen som chefjordemoder på Nordsjællands Hospital i øjeblikket er ubesat.

Kun hvis der er faglige årsager - at moderen er syg, barnet er for tidligt født eller andre mere sjældne tilstande - kan en omvisitering blive nødvendig.

OMVISITERINGER UNDER FØDSEL PÅ GRUND AF TRAVLHED

  • Ingen gravide kvinder er de senere år blevet omvisiteret fra Nordsjællands Hospital til et andet hospital under fødslen. På den måde adskiller helsingoranernes fødested* sig fra andre steder i regionen - eksempelvis Herlev eller Hvidovre, hvor DR har beskrevet, at flere end 200 fødende kvinder sidste år blev sendt til et andet hospital for at føde på grund af travlhed.
  • Nordsjællands Hospital modtager dog hvert år et sted mellem syv og 50 fødende fra andre fødeafdelinger i Region Hovedstaden.

*Fødende fra Helsingør Kommune er som udgangspunkt tilknyttet fødeafdelingen på Nordsjællands Hospital.

Annonce

Arbejde på din fridag

- Antallet af fødsler per dag varierer, og der er perioder og dage, hvor der er rigtig mange kvinder, der føder. Vi har dygtige og dedikerede jordemødre, der stiller op, når der er peaks, siger Annelise Bertelsen om de især meget travle sommermåneder, hvor der bliver født mange børn.


Antallet af fødsler per dag varierer, og der er perioder og dage, hvor der er rigtig mange kvinder der føder. Vi har dygtige og dedikerede jordemødre, der stiller op, når der er peaks

Annelise Bertelsen, ledende oversygeplejerske fra fødegangen på Nordsjællands Hospital


Ifølge hende er det meget sjældent, at ledelsen må pålægge medarbejdere at komme på arbejde på en fridag. Oftest møder jordemødrene frivilligt ind.

- Vi har et rigtig godt arbejdsmiljø og nogle dygtige mellemledere, som prøver at imødekomme det, som personalet ønsker – eksempelvis hvis man har mærkedage i familien som fødselsdage og lignende. En del af jobbet indebærer, at der er weekend- og natarbejde, og at der er tidspunkter, hvor der er mere travlt end andre, siger Annelise Bertelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce