Annonce
Helsingør

De herlige huse i Sct. Olaigade

Foto Lars Johannessen
Annonce

Gadenostalgi:  Der blev bygget smukkere, mere individuelt og farverigere i gamle dage, end der bliver bygget i dag.

Det er en påstand, men mon ikke de fleste vil erklære sig enige. Se blot på fotografens billeder fra Sct. Olaigade i Helsingør centrum. Ikke to huse er ens, ikke to døre, ikke to porte. Alligevel hænger gadebilledet sammen og øjet fanges og glædes af den omskiftelige palet af husfacader i snart sagt alle regnbuens farver.

Gaden, som alt efter hvilken vej vinden blæser staves Sct. Olaigade og Skt. Olaigade, udgjorde ifølge Helsingør Leksikon  den midterste del af de øst-vestgående gader, som var "skelettet" i Erik af Pommerns byplan.

Derfor gik gaden i flere hundrede år under betegnelsen Mellemgaden. Men den har såmænd også heddet Brøndstræde (efter en brønd i gadens østre ende), Danske Kirkestræde og Store Kirkestræde.

Jo, kær gade har mange navne, men nu holder vi os til Sct. Olaigade - det navn gaden fik i 1830erne, efter at den blev forlænget nord for Skt. Olai Kirke. Den er jo blot en af Helsingørs pittoreske gader og et strålende bud på respektfuld bybevarelse og eksemplarisk vedligeholdelse.

berg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Taktikken, der forhindrede katastrofe: - Vi skulle for alt i verden forhindre, at branden spredte sig til andre gamle huse

Annonce