Annonce
Debat

Debat: 150 år med Det forenede Venstre

Carl Holst
Annonce

Jubilæum: I denne uge har partiet Venstre markeret 150 året for dens dannelse. Venstre er sammen med Socialdemokratiet det parti der i deres egen historiske selvforståelse har spillet den største rolle. Og med rette. Nogen vil mene at jeg også burde nævne Radikale Venstre.

Men udover at de generelt har den største selvforståelse hører de dog ikke hjemme i samme kategori som Socialdemokratiet og Venstre i denne sammenhæng.

Allerede i 1937 udkom der en historisk bog om Venstre gennem 100 år. Det hænger sammen med, at det, der blev dannet den 30. juni 1870, var Det forenede Venstre. Partiet nemlig en længere historie, der går tilbage til frihedsbevægelserne fra før grundloven af 1849. Deraf udgivelsen af den historiske bog om Venstre gennem 100 år allerede i 1937.

Baggrunden for dannelsen af Det forenede Venstre var tabet af Sønderjylland og den efterfølgende ændring af Grundloven i 1866, som var et demokratisk tilbageslag.

Nu ville man samle alle Venstre-fraktioner for at stå samlet og dermed stærkt i forhold til fremtidens politiske udfordringer. Fraktionerne var primært Det folkelige Venstre, Det nationale Venstre og Bondevennerne. Disse tre strømninger har været en del af Venstre gennem 150 år.

Men for 150 år siden erkendte man nødvendigheden af at stå sammen. At lytte til og respekterer hinandens forskellige tilgang til tingene. Men også nødvendigheden af at have viljen til at finde fælles fodslag.

For med dette fælles udgangspunkt at formulere en fælles fortælling, som man kunne stå indenfor og sammen om. Det blev til et fælles program. Man havde nedsat et fælles udvalg, med repræsentanter fra alle fraktioner. Og reelt er det man markerede 30 juni 1870 – for 150 år siden, at det nu forenede Venstre udsendte en fælles programerklæring.

Målet lykkedes. Venstre kom til at spille en rolle i udviklingen af Danmark. Og bagmændene bag dannelsen af Det forenede Venstre fik ret. Men kommer kun til at spille en rolle i den fremtidig udvikling af Danmark hvis man forener kræfterne og får formuleret en fælles fortælling om hvad man vil og efterfølgende står sammen om den.

Hvad angår det sidste har intet forandret sig i forhold til dansk politik i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce