Annonce
Danmark

Debat: 20 år efter 11. september - Hvad har vi lært?

Debat: Det er 20 år siden, at Tvillingetårnene i New York sank i grus, men verden skælver endnu. Talibansejren er et eksempel herpå. Der er gode grunde til at reflektere over de tyve års ”krig mod terror”, og hvad det medførte.

Personligt glemmer jeg aldrig, da jeg sammen med gode kolleger fra FBI kort tid efter 11/9 besøgte de interimistiske mindestuer, der blev oprettet på Ground Zero. Her så vi de rørende billeder af de mange omkomne omkranset af breve, blomster og billeder. En tekst bagerst i lokalet: ”Gud tilgiver. Vi gør ikke” sidder stadig på min nethinde”.

En tekst, der kom til at berøve USA´s placering på ”the moral high ground”. Men vel også en moralsk deroute for hele den vestlige verdens påståede højere værdisæt end de mørke kræfter, der fandtes i ”ondskabens akse”. Tydeligt og trist blev det manifesteret i billederne fra den menneskeforagtende tortur i Abu Ghraib-fængslet og til oprettelsen af den KZ-lignende Guantánamo-fangelejren.

Annonce

Dette bidrog til at svække respekten for og tilliden til, at vi, den såkaldte højtudviklede vestlige verden - var bedre end de andre, og om vi overhovedet er beføjet til, end sige tro på, at vi med magt kan overføre vores værdier til dem, som ”vi ikke kan li’.”

Tiden har vist, at ondskaben i højeste grad er en del af os selv, og det er vigtigt, at vi også kigger i spejlet i stedet for kun ind i kikkerten. Så vil vi se, at det ikke altid er de andre, der er de onde!

Men åræsident Bush svingede taktstokken med ordene: ”Dem der ikke er med os, er imod os”. Det blev optakten til 20 års krig. Uden tøven fulgte vi dirigenten til det, som viste sig at være en dødsmesse for en række af vore unge soldater.

Tvivlen blev gjort dubiøs, og det blev lettere at fordømme end at forstå. Den svage indvandrer blev til den stærke muslims. En tendens og opfattelse, som jeg har omtalt i en tidligere klumme, og som jeg mener har manifesteret sig stærkt i vores restriktive, til tider inhumane indvandrerpolitik

Før den 11/9 rev vi mure ned. Ikonisk blev Berlinmurens fald et symbol på frihed og det åbne samfund. Nu bygger verden grænsemure som aldrig før. Det synes åbenbart, at begivenhederne den 11. september har medvirket til at undergrave nogle af vores vestlige værdier.

På det jævne har vi oplevet lovændringer, der forud for den 11/9 var utænkelige. Love der underminerer vores retssikkerhed og udhuler vores grundlovssikrede rettigheder. Markant og utvetydigt, da PET fik lov at hente oplysninger hos de offentlige myndigheder og adgang til at aflytte og overvåge ikke mistænkte personers telefoner og computere. En alvorlig svækkelse af domstolskontrollen, som jeg betragter som et retssamfunds adelsmærke. I flæng kan i øvrigt nævnes forbud mod hadprædikanter, forbud mod rejse til urocentre, uden nævneværdige protester fra ytringsfrihedens og grundlovens ædle riddere.

Og så i skrivende stund gentager præsident Joe Biden ordene, der rejste sig fra de rygende ruiner efter 11/9: ”Vi vil ikke tilgive. Vi vil ikke glemme det.”

Jeg håber ikke, som det så oftest siges, at det eneste, vi har lært af historien er, at vi intet har lært. For så er der virkelig grund til rystelser og bæven!

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Helsingør

Vil have flere til at ringe 112: Kan redde menneskeliv

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce