Annonce
Debat

Debat: Bedre fødsler med nyt sundhedshus

Julie Herdal Molbech. Folketingskandidat, Helsingør. Kandidat til Region Hovedstaden.Privatfoto

DEBAT: Det kommende sundhedshus i Helsingør er en unik mulighed for at skabe fleksible og trygge graviditeter og fødsler.


Fødsler er forebyggelse. En tryg fødsel skaber de bedste muligheder for, at mor og barn kommer raske og sunde fra start - både fysisk og psykisk. En traumatiserende fødselsoplevelse, for tidlig hjemsendelse, fædre efterladt i uvidenhed på fødegangen, amning, der ikke kommer i gang med videre har modsat potentiale til at skabe stor skade i lang tid på familien.


Annonce

Vi har set alt for meget usikkerhed og stress på fødeområdet i Region Hovedstaden. Det er vi i Radikale Venstre optaget af at gøre bedre: Alle skal have mulighed for en tryg fødsel - og både mor og far/partner skal føle sig hørt i forløbet. Fødselsforberedelse i mindre hold skal genindføres - det er en no brainer. Men vi kan også gøre meget andet - og det handler ikke kun om at "tilføre området flere penge". Jeg ser meget mere samarbejde mellem region og kommuner som et afgørende punkt - og her har Helsingør Kommune og Region Hovedstaden en gylden mulighed med opførelsen af det nye sundhedshus.

Kvinden i førersædet. Vi lever i et rigt videnssamfund med al mulig teknologi og behandling. Det tager de højt specialiserede hospitalsafdelinger sig af. Men gravide kvinder er ikke syge - graviditet og fødsel er helt naturligt, og langt de fleste fødsler forløber uden større komplikationer. Især hvis vi lader kvinden selv være i "førersædet" og så vidt muligt lader familien bestemme, hvor og hvordan, de vil føde.

Fødsler er forebyggelse. En tryg fødsel skaber de bedste muligheder for, at mor og barn kommer raske og sunde fra start - både fysisk og psykisk. En traumatiserende fødselsoplevelse, for tidlig hjemsendelse, fædre efterladt i uvidenhed på fødegangen, amning, der ikke kommer i gang med videre har modsat potentiale til at skabe stor skade i lang tid på familien.

Meget af dette kan forebygges ved tæt samarbejde mellem jordemødre, sundhedsplejersker, praktiserende læge og fødeafdeling - fra begyndelsen af graviditeten. Nogle forløb kræver mere - men langt fra alle: Det er et professionel vurdering, som vi skal lade jordemødre og andet sundhedspersonale træffe, og på den måde kanalisere ressourcerne hen, hvor de gør gavn.

Fleksibilitet og forskellighed. I Radikale Venstre er vi ikke meget for en "one size fits all" løsning, som for eksempel et bestemt antal dage i barselssengen. Men vi ved også, at vi for eksempel ser mange flere psykisk sårbare gravide og i det hele taget et mere komplekst billede blandt gravide i dag. Det kalder på individuel behandling, hvor sundhedspersonale allerede fra start er opmærksomme på kvindens behov, graviditetens forløb og familiens situation. Det er summen af de forhold, der afgør, hvordan vi bedst kan tage hånd om familien både før, under og efter fødslen. Og det er oplagt, at Helsingør Kommune og Region Hovedstaden lader samarbejdet foregå med udgangspunkt i det kommende sundhedshus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce