Annonce
Debat

DEBAT: Beslutningen vil have fatale konsekvenser for et barnet med autisme - og for dets familie

Nygård Skole. Det er her børnene med autisme har brug for at blive. Fordi forandringer for disse børn kan have fatale konsekvenser - og den store investering, der allerede er givet for at disse børn udvikles og trives, kan gå tabt. Foto: Lars Johannessen

DEBAT: Det er glædeligt, at flere politikere i Helsingør kommune har fået øjnene op for den beslutning, der sidste år blev truffet af deres forgængere i byrådet, vedrørende udskolingseleverne på Nygård skole.

En beslutning, som set ud fra et menneskeligt, lægefagligt og økonomisk perspektiv, skriger til himlen på manglende viden om og interesse for skolebørn med autisme.

Børn med autisme er udtalt sårbare overfor skift og forandringer, og som udgangspunkt hverken kan eller vil de indgå i sociale fællesskaber på samme måde som neurotypiske børn.

Annonce

Børn med autisme har et svingende funktionsniveau og er let stressbare, og såfremt man ikke tager hensyn til deres udfordringer, er der en markant øget risiko for at det kan udløse mistrivsel, skolevægring, depressive symptomer og sågar selvmordsadfærd.

At have et barn med autisme i familien betyder, at autismen altid kommer i første række, at alt andet skal tilpasses autismens ufravigelige behov for struktur og særlige rammer. Det kan lade sig gøre langt hen ad vejen, men aldrig uden store omkostninger og med en evig påmindelse om, at man konstant bevæger sig på kanten af kaos. At have et barn med autisme er himmel og helvede på samme tid. Alt det skønne og vidunderligt specielle disse børn indeholder, bliver alt for ofte overskygget af, at de bliver udsat for belastninger, som i mange tilfælde kunnet have været undgået - til tider med uoprettelige konsekvenser til følge.

At have et barn med autisme, som samtidig er i mistrivsel, er en voldsom og kronisk stressbelastning for samtlige medlemmer af familien, ikke mindst for barnet selv. Det har massive menneskelige og økonomiske konsekvenser, både for det enkelte individ og for samfundet som helhed. De færreste mennesker kan begribe, hvad det vil sige, at have et barn, hvor hver dag, hver time og hvert minut gennemsyres af autismens umættelige behov for faste rammer, og de voldsomme konsekvenser det har, når de ikke eksisterer eller truer med at bryde sammen.

At have et barn, som ligger skrigende på gulvet og vrider sig i afmagt så mange gange i løbet af en dag, at man til sidst holder op med at tælle. At høre sit barn sige, at han gerne vil dø, fordi han ikke magter det liv og den skolegang, han bliver stillet i udsigt. At opleve sit barn udvikle tvangstanker, og konstant skulle forsikre ham om, at han ikke er ved at blive sindssyg, når han holder op med at stole på sine egne sanseindtryk. At høre desperationen i sit barns stemme og se afmagten i hans øjne, når han trygler om, at få lov til at blive på den skole, som skaber rammen om både hans og familiens liv. At samtidig skulle forholde sig til, at hans søskende lider under at leve i skyggen af autismen og indse, at ens handlemuligheder for at bringe dem ud i lyset, er begrænsede af andres dårlige beslutninger. At have uddannet sig gennem 17 år og erfare, at man ufrivilligt bliver ekskluderet fra arbejdsmarkedet - med katastrofale økonomiske konsekvenser til følge - fordi ens barn med autisme kræver opmærksomhed og forældretilstedeværelse alle ugens timer og mere til. At være smerteligt bevidst om, at det langt hen ad vejen ikke er autismen i sig selv, som skaber problemerne, men det faktum, at der fra samfundets side ikke bliver opstillet de rammer, som autismen kræver.

At høre desperationen i sit barns stemme og se afmagten i hans øjne, når han trygler om, at få lov til at blive på den skole, som skaber rammen om både hans og familiens liv. At samtidig skulle forholde sig til, at hans søskende lider under at leve i skyggen af autismen og indse, at ens handlemuligheder for at bringe dem ud i lyset, er begrænsede af andres dårlige beslutninger

Børn med autisme har et stort potentiale for at trives, og for at udvikle sig til mennesker med særlige og værdifulde kvaliteter og kompetencer, såfremt de får muligheden for det. Det indebærer i høj grad, at de får et skoletilbud, som er målrettet og tilpasset lige netop dem. Et skoletilbud som i dag findes på Nygård Skole, men som nu står overfor at blive ødelagt, på baggrund af en beslutning som må antages at være taget udelukkende på et økonomisk grundlag. Beslutningen er på ingen måde i overensstemmelse med hverken Helsingør Kommunes Handicappolitik, Børne- og ungepolitik eller Politik for borgerinddragelse. Heller ikke kommunens Vision 2030, som udkom 2019 og sætter retningen for kommunens arbejde et årti frem, understøtter rigtigheden af beslutningen. I visionen står skrevet: “Sammen vil vi udvikle dagtilbud og skoler af høj kvalitet, der styrker alle børn og unges trivsel, læring, udvikling og dannelse, samt skaber grundlaget for, at de gennemfører en relevant ungdomsuddannelse. Dialog og samspil er hjørnestenene, når vi skal skabe attraktive uddannelsesmiljøer.”

Jeg ser frem til, at kommunens politikere anerkender og efterlever de politikker og visioner, de har opstillet for deres eget arbejde og håber, at dette vil afspejle sig i en kommende genbehandling af sagen omkring Nygård skole.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Debat

Klumme: Jeg glemte min søn på skolen

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce