Annonce
Debat

Debat: Blomstre som en rosengård

Folketingssalen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det var min umiddelbare tanke, efter Folketingets forespørgselsdebat, F. 21 tirsdag den 26. januar om Billedkunstskolernes fremtid, hvor jeg registrerede, at Venstre-fascismen blomstrer smukt i det kulturelle overdrev i de øde vange for, at kunne sætte sit ugræs.

Fra SF over Enhedslisten, til Uffe Elbæks synspunkter om fremtidige bestyrelser, var jeg tilbage i de gode tider for billedkunsten i 1968, hvor rengøringspersonalet, skolebetjentene og HK'erne sammen med DKP-eleverne var dem, der bestemte skolernes ansættelser.


Annonce

Så kære Christiansborg; tag nu ansvarlig samling om Henrik Dahl og Morten Messerschmidt, hvis I vil sikre artsrigdomme i kulturens overdrev, selv om den længe er blevet udpint af venstrefløjen.


Derfor blev jeg imponeret over, at Henrik Dahl fortsat evner, at fastholde sine skarpe identitetspolitiske analyser, selv om salen er tonedøv og ikke moden til en reel, men nødvendig fri debat, om kunstens vilkår i Danmark.

Sørgeligt, at Morten Messerschmidts tale om National-kulturens kummerlige vilkår, kun får venstrefløjens fuck-finger, når talen bliver konkret, om at løst funderede historiske synspunkter, ikke skal have forret, når kunstelever politisk ønsker, at blive skabende ved brugen af politiske fejl-oversættelser, af nationale kulturhistoriske kendsgerninger.

Hvor sidste skud på akademiske skyggebevoksninger i de angelsaksiske universiteters kulturhaver, nu ønsker, at fjerne middelalderkulturens højdepunkter. Som en forståelse af, hvad ægte national folkelighed er. Til fordel for den politiske identitetskulturs krav om uimodsagt respekt.

Som eksempelvis tilfældet i University of Leicester, hvor man vil fjerne Chaucers ”The Canterbury Tales”, Beowulf-kvadet og anden middelalderlitteratur fra pensum. Historiker Ian Mortimer kommenterer i Daily Mail: ”Chaucer er bare det seneste offer. Over race til køn og seksualitet, som vi er stedse dårligere til at forstå eller studere fortidens holdninger og tanker, uanset hvor meget vi måtte være uenige med dem i dag.”

I stedet bliver idéer, personer og sågar historien selv ”aflyst”. Forbudt bare, at blive drøftet, som havde den aldrig eksisteret. Sandheden er, at kun ved at favne vores litterære- og kulturelle arv kan vi se, i hvor høj grad den menneskelige natur faktisk forbliver sig selv lig - fra Beowulf til Harry Potter.

Så kære Christiansborg; tag nu ansvarlig samling om Henrik Dahl og Morten Messerschmidt, hvis I vil sikre artsrigdomme i kulturens overdrev, selv om den længe er blevet udpint af venstrefløjen.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce